Teğmenlerin kılıçlı töreninde dakika dakika neler yaşandı
Caner Taşpınar
30 Ağustos Zafer Bayramı gününde, her yıl Kara Harp Okulu mezuniyet töreni yapılıyor.
“Kılıçlı yemin” diye anılan töreni organize ettiği iddia edilen teğmenlerden 5’i Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edildi. Törendeki 5 teğmenin yanı sıra, alay komutan vekili, bölük komutanı ve tabur komutanı da ihraç talebiyle disipline sevk edildi.
Bu yıl disiplin süreciyle gündeme gelen mezuniyet töreninde anbean neler yaşandı?
Teğmen adayı olan Harp Okulu öğrencileri 13 Ağustos’ta tören provalarına başladı.
13 Ağustos’tan 30 Ağustos’taki resmi törene kadar tören provası yapıldı.
Komutanları yönerge gereği subaylık yemini yapılmayacağını askerlik yemini yapılacağını Harp Okulu öğrencilerine bildirdi.
Teğmen adayı olan Harp Okulu öğrencileri de okula başlarken askerlik yemini ettikleri için hem yazılı hem sözlü olarak komutanlarına subaylık yemini etmek istediklerini iletti.
Teğmen adaylarının bu talebi sıralı amirlerinden sonra Mili Savunma Üniversitesi rektörlüğüne kadar gitti. Ancak talep kabul edilmedi. Komutanlarının emri gereği resmi törende askerlik yemini yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dönem birincisi Teğmen Ebru Eroğlu'na diplomasını verirken...
30 Ağustos’tan bir gün önce subaylık yemini yapıldı
Harp Okulu’nda 30 Ağustos’taki resmi törenden bir gün önce, her yıl gerçekleştirilen geleneksel kutlama yapıldı.
29 Ağustos’taki geleneksel kutlamada, marşlar söylendi, türküler eşliğinde halaylar çekildi.
Kutlamadan sonra dönem ikincisi ve alay kıdemlisi olan İzzet Talip Akarsu, komutanlarının olduğu sırada ortaya çıkarak bütün tabura subaylık yemini yaptırdı.
Disiplin sürecinde de subaylık yemini yapıldığına dikkat çekilip “Geleneksel kutlamada bu yemin yapıldı” denildi. Geleneksel kutlamadaki yemin, disiplinsizlik olarak değerlendirilmedi.
‘Planlama’ kabul edilen WhatsApp mesajı
29 Ağustos’taki geleneksel kutlamadan sonra Teğmen Ebru Eroğlu dönem birincisi olduğu için teamüllere göre yemini kendisinin yaptırması gerektiğini Harp Okulu öğrencilerinin bulunduğu WhatsApp grubunda yazdı. Dönem ikincisi ve alay kıdemlisi olan İzzet Talip Akarsu da WhatsApp grubunda “Tamam o zaman yarın sen yaparsın” diye yanıt verdi. Akarsu’nun bu mesajı disiplin soruşturmasına “planlama” olarak yansıdı.
Teğmenlerin kılıç çatma merasimi...
Teğmenler kime kılıç çekti?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törenden sonra subaylık yemini edip “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen teğmenlerin “kılıç çatma” merasimine ilişkin “Siz kime kılıç çekiyorsunuz?” diyerek tepki göstermişti.
“Kılıç çatma” disiplin soruşturmasında “disiplinsizlik” olarak yer alıyor mu?
30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde yapılan resmi tören, komutanların emir verdiği gibi askerlik yemini okunarak yapıldı. Resmi törende “disiplinsizlik” olarak görülen herhangi bir durum yoktu.
Resmi tören bitince teğmenler resmi yürüyüşle komutanlarının eşliğinde stadyumdan çıktı.
Her yıl yapıldığı gibi stadyumun dışında paravanla kapatılmış olan yolun kenarında teğmenler bekletildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başında bulunduğu protokol stadyumdan ayrıldıktan sonra komutanları teğmenleri yeniden içeri aldı. Başlarındaki komutanları, teğmenlere “Buyurun kılıç çatmaya” diyerek geleneksel kılıç çatma merasimine geçildi.
Disiplin soruşturmasındaki savunma istem yazılarında “Resmi törenden sonra geleneksel olarak yapılan kılıç çatmaya geçildiğinde, subaylık yemini ettiniz” denilerek kılıç çatmanın değil subaylık yemini okumanın “disiplinsizlik” olduğu belirtildi.
Erdoğan’ın “Siz kime kılıç çekiyorsunuz?” dediği kılıçlar her yıl törenlerde havaya kaldırılıyordu ve bunu disiplin incelemesi yapanlar da “disiplinsizlik” olarak görmemişti.
Nereden çıktı bu Harp Okulu kamerası?
Cumhurbaşkanı Erdoğan stadyumun dışına çıkmıştı ancak Harp Okulu’nu terk etmemişti. Erdoğan törende bulunan Karabağ gazileriyle sohbet ediyordu. Bu sırada kılıç çatıp “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen teğmenlerin sesini duydu. Erdoğan “Nedir bu sesler?” diye sordu. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu da Harp Okulu’nun sivil dekanına ne olduğunu öğrenmesini söyledi. Dekan kamera yollayarak ne olduğunun kayda alınmasını istedi. Görüntüler Erdoğan’a gösterildi. Medyaya yansıyan görüntülerin büyük kısmı çözünürlüğü yüksek olan bu videoydu.
Teğmenler kılıç çattıktan sonra kimsenin bir yönlendirmesi olmadan “Mustafa Kemal’in askeriyiz” diyor ve subaylık yemini ediyordu.
Görüntüler olmasa soruşturma açılacak mıydı?
Teğmenlerin videosu medyaya ve sosyal medyaya yansıyınca “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözlerinden rahatsızlık duyulan yorumlar yapıldı. Teğmenler hedef alındı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ilk açıklamasında teğmenlere destek verdi. MHP’nin üst düzey yöneticilerinden de teğmenlere destek vardı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan teğmenlerin disiplinsizlik yaptığını öne sürdü.
Dosyada yer alan disiplinsizlik neydi?
Tartışıldığı gibi teğmenlere kılıçlarını havaya kaldırdıkları için disiplinsizlik yaptığı suçu yöneltilmedi. Bunun gelenek olduğu dosyada da vurgulandı.
Teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözlerinin disiplinsizlik olarak kabul edilmediğini bizzat Milli Savunma Bakanlığı belirtmişti.
Teğmenlere disiplinsizlikle ilgili yöneltilen tek suçlama subaylık yemini etmeleriydi.
27 yıl boyunca Har Okullarında okunan subaylık yemini ilk kez 2023’teki resmi törende okunmadı. Ancak resmi törenden sonra aynı 30 Ağustos 2024’teki olduğu gibi tören bittikten sonra subaylık yemini yapılmıştı. Ancak o yemin videoya çekilmediği için soruşturma konusu olmadı.
Disiplin soruşturması şehidi gölgede bıraktı
Teğmenlerin resmi törenden sonra subaylık yemini etmek istemelerinin bir nedeni de şehit olan silah arkadaşlarını anmaktı. Kara Har Okulu’nun bir öğrencisi eğitimde şehit olmuştu. Teğmenler şehide saygı göstermek, anmak için o gün oradaydı. Ancak şehitten çok disiplin soruşturması gündem oldu.
Disiplin soruşturmasında son durum
30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yapılan Kara Harp Okulu mezuniyet törenine damga vuran “kılıçlı yemin” törenini organize ettiği iddia edilen teğmenlerden 5’i Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edildi. Törendeki 5 teğmenin yanı sıra, alay komutan vekili, bölük komutanı ve tabur komutanı ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Meselenin “emre uyulmaması” olduğunu ifade eden Milli Savunma Bakanlığı, “Burada sorgulanan, disiplinsizlik ve bunun hangi motivasyonla yapıldığıdır” mesajını vermişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler bir röportajında kamuoyunun 25 Kasım’ı beklemesini belirtip “Kararı Yüksek Disiplin Kurulu'nda vereceğiz” açıklamasını yapmıştı.
25 Kasım’da disiplin soruşturmasıyla ilgili herhangi bir gelişme olmadı.
Teğmenlere iki hafta önce savunma yazmaları için 3 günlük süre verildi. Sürenin yetersiz olduğunu söyleyen teğmenler sürenin 10 gün uzatılmasını istedi. Ancak iki günlük süre daha verildi. Teğmenler kendilerine yapılan suçlamayı ve delilleri görmek için dosyayı istiyordu. Disiplin Kurulu’ndan buna da olumsuz yanıt geldi. Teğmenler de suçsuz olduğunu belirtip dosyayı gördükten sonra savunma vereceklerini ifade etti.
Dosya tamamlandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na dosya ulaştıktan sonra bir örneğinin teğmenlere ve avukatlarına verilmesi bekleniyor. Sonrasında teğmenler savunma yapacak. Yüksek Disiplin Kurulu ise her ayın son haftası toplanıyor. Dolayısıyla teğmenlerle ilgili en yakın karar tarihi olarak Aralık ayının son haftası işaret ediliyor.
Kaynak:Haber Merkezi