Teğmen kavgasında yeni gelişme: İhracı istenen bir teğmen daha savunma yaptı
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’nde bir teğmenin yakasına Atatürk fotoğrafı takmamasıyla başlayan kavgadan sonra yedi teğmen ihraç edilmişti. Teğmenlerden dördü yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki gösterenlerden oluşurken biri yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan ikisi de ona destek olanlardandı.
12Punto’dan Ersin Eroğlu’nun aktardığına göre, Genişletilen soruşturma sonucu cemaatçi olduğu öne sürülen teğmenlere tepki gösteren teğmen S.Ç., nin iki ay önce ihraç edildiği, ihracı istenen teğmen İ.T.,'nin ise dün Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na savunma yaptığı öğrenildi.
Atatürk'ün silahlı fotoğrafı soruldu
Teğmen İ.T.,'ye yöneltilen suçlamardan biri IBAN adlı WhatsApp grubunda elinde silah tutan Atatürk fotoğrafını paylaşmasıydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman'ın fotoğrafının üzerine neden böyle bir fotoğraf paylaştığı sorulan Teğmen İ.T., şunları söyledi:
“Birinci Dünya Savaşı öncesinde Arapların Osmanlı devletine yapmış olduğu faaliyetlere ithafen Atatürk ile bir Arap yöneticisinin karşı karşıya gelmesi sonucunda Atatürk'ün muhtemel hareket tarzına yönelik yapılmış bir espridir.”
Teğmen İ.T., “Nasıl bir espiri yapmak istiyordunuz?” sorusuna ise “Atatürk'ün o dönem Arap yöneticilerine karşı tutumunun diplomasi olmayacağına yönelik bir mizahtı. Konu tamamen benim Araplara bakış açımla ilgilidir. Başka bir kastım yoktur.”
Teğmen İ.T.,'ye WhatsApp grubundaki “Yerli otomobilimiz vatandaş. Şimdilik sadece hükümet binebiliyor” şeklindeki mesajı sorulduğunda ise hatırlamadığını belirtti.
'Savunma hakkı kısıtlandı'
Teğmen İ.T.,'nin avukatları Yüksek Disiplin Kurulu'na sundukları dilekçede savunma haklarının kısıtlandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Disiplin soruşturmasına konu paylaşımların ne şekilde elde edildiğini açıklayan bilgi ve belgeler ile Kara Havacılık Komutanlığı'nın emrinin tarafımıza verilmesi istemiyle başvurulmuş, başvurumuza istinaden ancak 06.6.2024 tarihinde, yani disiplin kurulunun toplanmasına 3 işgünü kala tarafımıza verilmiştir. Disiplin soruşturması dosyasında bulunan veya bulunması gereken söz konusu bilgi ve belgelerin yazılı savunma istem yazısının tebliğinden önce müvekkile teslim edilmemiş olması, müvekkilin savunmasını etkili bir şekilde yapabilmesi engellemiş ve bu durum adil yargılanma hakkının ihlâli sonucunu doğurmuştur. Komutanlıkça söz konusu evrakın ilk istemle birlikte verilmemiş olması dosya muhteviyatının tamamının tarafımıza verilmediği anlamına gelmekle birlikte de ancak ikinci kez talebemiz üzerine YDK'da sözlü savunma gününden ancak 3 iş günü önce verilmiş olması ayrıca savunma hakkımızı kısıtlar nitelikte bir hukuka aykırılık oluşturmaktadır.”
Avukatlar kapalı WhatsApp grubundaki konuşmaların nasıl elde edildiğine yönelik sorularının yanıtsız kaldığını belirterek verilecek ceza ile eylemlerin ölçülü olması gerektiğini ifade etti.
Kesin ihracı istenen Teğmen İ.T., hakkındaki kararı Yüksek Disiplin Kurulu 15 gün içerisinde verecek.
Öte yandan Teğmen İ.T., de ihraç edilirse Tuzla Piyade Okulu'nda başlayan kavganın ardından ihraç edilen teğmen sayısı 9'a yükselecek.
Tuzla’da ne yaşanmıştı?
10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle buna tepki gösteren teğmen arasında kavga çıkmıştı.
Teğmenler arasındaki tartışma ilerleyen günlerde de sürdü. 13 Kasım’da bazı teğmenler yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin kaldığı 405 numaralı koğuşun kapısına Atatürk posteri astı. Atatürk posterine tepki gösteren teğmenlerle poster asan teğmenler arasında arbede yaşandı. Arbededen sonra 10 Kasım’da yakasına Atatürk posteri takmayan Piyade Teğmen A.A. Tuzla Devlet Hastanesi’ne giderek darp raporu almak istedi. Hastanede darp izine rastlanmadığı raporu verilince de Tuzla Polis Merkezi’ne giderek şikayetçi oldu.
Bu gelişmeler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı idari soruşturma başlattı. Disiplin Soruşturma Heyeti’nin 5 Aralık’ta hazırladığı raporla yakasına Atatürk fotoğrafı takmayanlara tepki gösteren dört teğmenin ihracı istendi. Disiplin Soruşturma Heyeti 405 numaralı koğuşta kalan üç teğmenin de ihracını talep etti.
Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin “Allahü teâlâ için sevmek” anlamına gelen ‘Hubb-i fillah’ adlı WhatsApp grubu kurduğu, bu grupta yapılan yazışmalarda haftasonları bir eve gittikleri, bir ağabeyden kitap aldıkları ve bir “dava”dan bahsettikleri ortaya çıktı.
Tuzla Piyade Okulu’ndaki 10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle birlikte hareket eden teğmen grubunun hafta sonlarında alt devrelerini Nurculara ait bir eve çağırdığına ilişkin görüntüleri haberlere konu olmuştu.
Görüntülerde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle aynı koğuşta kalan bir başka teğmenin alt devrelerini Nurculara bağlı bir cemaate çağırdığı görülüyordu.
Alt devresini sohbete çağıran F.A. yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan A.A. ile birlikte okuldan uzaklaştırılan teğmenlerden biri.