TBMM'de 23 Nisan Özel Oturumu başladı: Erdoğan, oturuma katılmadı

TBMM'de 23 Nisan Özel Oturumu başladı: Erdoğan, oturuma katılmadı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel oturum başladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yönettiği oturuma Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Hüseyin Kılıç'ın cenaze programı nedeniyle katılmadı.

23 Nisan özel oturumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un konuşmasıyla başladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'deki 23 Nisan özel oturumuna, dün hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Hüseyin Kılıç'ın cenaze programı nedeniyle katılmadı.

Yeni Anayasa vurgusu yapan Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere ve hukuk camiasına, anayasa çalışmalarına destek vermesi için çağrıda bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

"TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne de salahiyetine de sahiptir. Şu anda bu Meclis halkımızın son seçimde verdiği oyların yüzde 95'inin temsil edildiği fevkalade büyük bir temsil gücüne sahiptir ve bu Meclis eğer milletin iradesini tecelli ettirebilecek bir imkana sahip olursa anayasamızı da yapabilecek imkan ve kudrete sahiptir. Bunun için yeter ki doğru zeminde doğru yöntemlerle tartışmayı başaralım.

Çoklu zemin TBMM'dir. Doğru yöntemler de partilerin uzlaşı ile bulacağı yöntemlerdir. Bunları önyargısız bir şekilde konuşarak Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ihtiyacı olan gerçekten sivil gerçekten darbenin ürünü olan fikirlerden kurtulmuş yeni bir anayasayı yapması boynunun borcudur diye düşünüyoruz."

Kurtulmuş'un konuşmasının ardından, AKP grubu adına AKP Grup Başkanı Sivas Milletvekili Abdullah Güler söz aldı.

Güler'in ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan seçilmesinden bu yana ilk kez TBMM'de konuştu.

ekran-goruntusu-2024-04-23-144359.png

CHP lideri Özgür Özel'in konuşmasından satır başları ise şöyle:

Bu yüce çatı bundan 104 yıl önce ülkemizin dört bir yanı işgal atındayken 436 temsilcinin katılımıyla açıldı.

Meclis'in demokrasiyi kurtarmaya ihtiyacı vardır. Şüphesiz bunun ilk aşaması milletin kararına saygı duymaktır.

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Bugün burada milletin oylarıyla Türkiye'nin birinci partisi yaptığı CHP'nin genel başkanı olarak sizlere hitap etmekten onur duyuyorum.

Millet sözünü sandıkta söyler. Siyasete düşen görev de sandıktaki mesajı iyi okumaktır.

Toplumun sorunlarını görmezden gelen, ayrıştıran politikalar artık siyasetin gündeminden çıkmalıdır.

Milletimiz seçimlerde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve her alanda adalet mesajı vermiştir.

Bugün burada 594 milletvekiliyiz. 4 arkadaşımız belediye başkanı seçildi, bir milletvekilimiz Hasan Bitmez, genel kurul salonunda, bu kürsüde geçirdiği rahatsızlık sonrası yaşamını yitirdi.

Ancak Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, bu Meclis'te anayasaya aykırı bir yargı kararına direnilemediği için düşürülmüştür.

24. yasama döneminde grubu bulunan 3 siyasi partiden, hapishanede milletvekillerimizin hukukunu bu meclis bir şekilde koruyabilmişken, yönetim sisteminin değişmesinin ardından meclis seçilmiş milletvekilinin hukukunu koruyamamıştır.

Cumhuriyeti kuran bir parlamentodan, seçilmiş bir milletvekilini koruyamayan parlamentoya gelinmiş olması, Meclis'in güçsüzleştirildiğinin en önemli kanıtıdır.

Çocuklarımızın hayallerine kavuşmasını temin etmenin yolu, 104 yıl önce açtığımız ve bu Meclisimizin üzerine titremekten, itibarını korumaktan, Meclisimizi güçlendirmekten geçmektedir.

Öne Çıkanlar