Tasarruf paketini hazırlayan bakanlık paketi deldi: 'Bakım-onarım tasarruf genelgesi dışında' dedi
Türkiye’de ekonomi yönetimi yüksek enflasyona önlem için bir dizi program açıkladı. Bunlardan biri de kamuda uygulanacak tasarruf yöntemleriydi ancak bakanlıklar ve kurumlar tasarruf paketini deliyor.
Son haber ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık binasındaki tuvaletler 24 milyon lira harcanarak yenileniyor.
Bakanlığın Dikmen yerleşkesindeki binasında bulunan tuvaletlerle ilgili 10 Haziran 2024’te ihale yapıldı. Tuvaletler 150 gün sürecek tadilat ile yenilenecek ve 23 milyon 933 bin lira harcanacak. Bakan Mehmet Şimşek genelgesinde, kamu kurumlarında 3 yıl süreyle yeni inşaat yapılmamasını istemişti.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; genelgenin yayımlandığı 17 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla sözleşmesi imzalanmamış tüm alım ve yapım ihalelerinin de yeniden gözden geçirileceği açıklanmıştı.
İhale kapsamında Bakanlığın Dikmen yerleşkesi binalarında bulunan 10 ayrı bloktaki tuvaletler ile mekanik tesisatları yenilenecek.
Tuvalet duvarları ve zeminler seramik kaplanacak. Hilton tipi lavabolar monte edilecek. Borular, yalıtım ve elektrik tesisatı, ahşap kapı kasaları, kapı kanatları, pencereler ve camekanlar da yenilenecek.
Bakanlık açıklama yaptı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevcut binaların ekonomik ömrünü uzatacak bakım-onarımların yapılmasının hizmetin devamı için gerekli olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla binaların ömrünü uzatacak bakım-onarım, tasarruf genelgesinin kapsamı dışındadır" ifadesini kullandı.
Açıklamada, Bakanlığın bir yandan tasarruf tedbirlerini açıklarken bir yandan da genelgeye uymadığı gibi gerçek dışı haberlerle algı oluşturulmak istendiği bildirilerek, söz konusu Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle tüm kamu kurumlarının kapsama alındığı, birçok alana ilişkin kuralların belirlendiği, uygulanması konusunda kurumlar tarafından gerekli tedbirlerin alındığı ve uygulamanın takip edildiği aktarıldı.
Bakanlıkça oluşturulan bilgi sistemlerine kurumlarca veri girişleri yapıldığına dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Genelgenin temel amacı kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamaktır. Bu yaklaşımla kamuda deprem riski hariç yeni hizmet binası satın alınması, kiralanması ve yaptırılmasına izin verilmemektedir. Ancak, mevcut binaların ekonomik ömrünü uzatacak bakım-onarımların yapılmasının hizmetin devamı için gerekliliği malumdur ve verimlilik anlayışıyla uyumludur. Dolayısıyla binaların ömrünü uzatacak bakım-onarım, tasarruf genelgesinin kapsamı dışındadır. 1985 yılında faaliyete geçen Bakanlığımızın Dikmen yerleşkesindeki tuvalet ve müştemilat tesisatlarının artık hizmet veremeyecek duruma gelmeleri nedeniyle bakım-onarımının yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu tarz çarpıtma haberlerle tasarruf genelgesi sabote edilmeye çalışılmaktadır. Ancak bilinmelidir ki genelgenin uygulanması, gerek kurumlarımızca gerekse Bakanlığımızca hassasiyetle takip edilmeye devam edilecektir."
Kaynak:Haber Merkezi