Tasarruf genelgesi yok sayıldı: Devletin bir aylık kırtasiye harcaması 1 milyar 607 milyon TL'ye çıktı
Gazeteci Çiğdem Toker, tasarruf genelgesinin "çöktüğüne" dikkat çekerek, devletin bira aylık kırtasiye harcamasının, tasarruf genelgesinin yayımlandığı tarihten bu yana 7 kat artarak 1 milyar 607 milyon TL'ye çıktığını yazdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, valiler ile yaptığı toplantıda valilere uyarıda bulunmuş ve "Ben defterlerimi son sayfasına kadar kullanıyorum. Beyaz kağıt falan kullanmıyorum. Harcadığımız para babamızın parası değil, milletin parası. Gösterişten uzak, mütevazı bir kamu anlayışına mecburuz" demişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sözleriyle ne mesajı vermek istedi? T24 yazarı Çiğdem Toker, Bakan Şimşek'in bu sözleri neden ifade ettiğinin nedenlerini verilerle açıkladı.
Haziran ayında yayınlanan Tasarruf Genelgesi'nin ardından yıl sonuna kadar kamuda gerçekleştirilen kırtasiye harcamalarının tam 7 kat artış göstererek yaklaşık 235 milyon TL'den 1 milyar 607 milyon TL'ye yükseldiğini açıklayan Toker, temsil ve ağırlama harcamalarının ise 17 kat artışla rekor seviyede olduğuna dikkat çekti.
Toker'in yazısının devamı şu şekilde:
"Şimşek'in böyle konuşması boşuna değil. Bizim gördüğümüzü o da görmüş olmalı. Geçen sene, seçimlerin ardından, bu göreve atandıktan hemen sonra imzasıyla yayımladığı Tasarruf Genelgesi'nden söz ediyorum. Bakan Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine baktığında, yayımladığı genelgeye fazla itibar edilmediğini saniyesinde fark etmiştir.
İşte Bakan Şimşek'e valilerle toplantısında "Ben defterlerimi son sayfasına kadar kullanıyorum. Beyaz kağıt falan kullanmıyorum" dedirten tablo da muhtemelen budur.
Yine valilere, makam aracı olarak TOGG kullanmalarını öneren Şimşek'in bu önerisinin ipuçlarını da son bütçe verilerinde görüyoruz. Tasarruf Genelgesi'nde dikkat edilmesini önerdiği taşıt kiralama harcamaları, o günden bu yana aylık 158 milyon TL daha eklenerek, Aralık ayında 372 milyon TL'yi aşmış.
Rekor temsil ağırlamada
Tasarruf Genelgesi'nde yer alan önceliklere göre belirlediğim seçilmiş beş harcama kalemindeki en yüksek artış, hangisinde olabilir?
Bu sorunun cevabı, "temsil, tanıtma, ağırlama harcamaları" sevgili okurlar. Haziran 2023'te, yani Şimşek göreve gelince yayımladığı genelge ayında, yaklaşık 37 milyon TL olan temsil ve ağırlama harcamaları, yılın sonuna gelindiğinde, yaklaşık 17 katlık bir artış ile 620 milyon 770 bin TL'ye çıkmış.
Evet 17 kat artış.
Şimşek, ekonomiyi "düze çıkarma" konusunda Erdoğan'dan tam yetki almıştı. O günden beri de bir siyasetçi değil, bir teknokrat gibi açıklama yapmaya fazlasıyla özen gösteriyor. Ama belli ki Tasarruf Tedbirleri genelgesine uyulmasını sağlamakta zorluk çekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı olarak Şimşek'in, bunun nedenlerini bilmemesine ise imkan yok. Ama bu nedenleri kamuoyuyla paylaşması zor. Gözü kulağı aylardır "üç kuruşluk artış"ta olan milyonlarca emekliye gerçeğin tamamını söylemenin bedeli büyük olur çünkü."