Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak mı?
Caner Taşpınar
Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG kontrolündeki Münbiç’i aldı.
IŞİD tehdidi artınca Türkiye sınırı yakınına taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak bölgesi de SMO’nun eline geçti. Suriye Milli Ordusu’nun Münbiç’i YPG’nin elinden almasının ardından Türkiye sınırı yakınına taşınan Süleyman Şah Türbesi'nin akıbeti gündeme geldi.
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada “Geç bile kaldık” dedi.
İsmail Hakkı Pekin, “Bir savaş ve şantaj sebebi olmasın diye sınıra yakın bir noktaya harekatla taşınmıştı. Geç bile kaldık, bir an evvel taşınması lazım. Münbiç’in güneyindeki bir bölgedeydi. Münbiç temizlendi. Bir an evvel taşınmasında büyük yarar var. Hem askeri açıdan moral olarak hem de halka moral vermek için iyi olur. Türbenin olduğu yer zaten Türkiye’nin kendi toprağı… Bu da tescillenmiş olur” diye konuştu.
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin.
Süleyman Şah Türbesi nasıl taşınmıştı?
Süleyman Şah Türbesi ilk olarak Rakka yakınlarındaki Caber Kalesi'ndeydi. Türbe ve askeri karakol baraj altında kalma tehlikesi nedeniyle 1975'te Ankara ve Şam hükümetlerinin müzakereleri sonucunda vardığı anlaşmayla Halep’e 123, Şanlıurfa’ya 92 km uzaklıktaki Fırat’ın doğu kıyısında yer alan Karakozak köyündeki yaklaşık 10 bin metrekarelik yeni yerine taşındı.
Süleyman Şah Türbesi, 2015 yılında IŞİD’in yoğun saldırıları nedeniyle risk altına girmişti. Bu yüzden tarihi türbe, 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelin yer aldığı büyük bir operasyonla Türkiye-Suriye sınırındaki Eşme’ye taşınmıştı.
Türbede Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah ve iki askerinin naaşları bulunuyor.
Kaynak:Haber Merkezi