Soma maden faciası davası ertelendi: 'Enerji' diye Dilan Polat kadar bizim çocuklarımızın değeri yok

Soma maden katliamının 10. yıl dönümünde kamu görevlilerinin yargılandığı dava 25 Aralık'a ertelendi. Yakınlarını kaybeden aile bireyleri davanın ertelenmesine isyan etti.

Soma maden katliamının üzerinden 10 yıl geçti. 301 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye'nin en büyük iş cinayeti olarak tarihe geçen facianın ardından kamu görevlileri ilk kez 8 Mayıs 2024'te yargılanmaya başladı.

Bugün, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşması 25 Aralık 2024’e ertelendi. Davada 28 kamu görevlisi tutuksuz olarak yargılanıyor.

Ölen madencilerin yakınlarından Naciye Kaya, "Biz 10 yıldır adalet arıyoruz ama ben maalesef emindim bulamayacağımıza. Parayı veren düdüğü çalıyor. Parası olmayan garibanlar da yerin altında ölüp gidiyor. Biz de onlarla beraber yerin üstünde ölüyoruz. Adalet yerin dibine batsın. Umudum tamamen bitti artık. Adalet gelsin diye o kadar çaba gösterdik ama maalesef gelmedi, gelmeyecek" dedi.

Madenci eşi Gülfidan Köse, "Biz eşlerimizi kaybettik. Suçlular ellerini kollarını sallayarak geziyor. 10 yıldır hukuk mücadelesi veriyoruz avukatlarımızla. Yılmadık ama 10 yıldan beri istediğimiz adaleti bulamadık. Onlar dışarıda geziyor biz burada her gün bir acı, her gün içimizde bir yara... Tekrar tekrar 10 yıldır aynı acıyı yaşıyoruz. Madem adalet yoksa bu ülkede hiç yapmasınlar bunları. Vicdan olarak eşim rahat uyusun diye yine de bırakmıyorum. Bir gün acaba adaleti bulur muyum, eşime gider mezarında 'senin adaletini buldum' diyebilir miyim" ifadelerini kullandı.

Madenci annesi, "Bugün yine çocuklarımızın yer altında kaldığını gördük. 'Enerji' diye Dilan Polat kadar bizim çocuklarımızın değeri yok. Parasına göre mi işliyor bu adalet? Ne zaman işçiye, ezilenlere bu adalet işleyecek" diyerek gözyaşlarına halim olamadı.

Davanın bir sonraki duruşması 25 Aralık'ta yapılacak.

Ne olmuştu?

Soma maden faciası, Türkiye'de Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği büyük bir maden kazasıdır. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait bir kömür madeninde çıkan yangın sonucu meydana gelen patlama ve sonrasındaki karbonmonoksit zehirlenmeleri faciaya neden oldu. Soma maden faciası, Türkiye tarihinin en büyük maden felaketi olarak kayıtlara geçti.

Kazanın ardından madenciler yer altında mahsur kaldı, kurtarma çalışmaları günlerce sürdü ancak birçok işçiye ulaşılamadı. Maden güvenliği standartlarının yetersizliği ve işçilerin güvencesiz çalışma koşulları, Soma faciasının ardından Türkiye genelinde geniş çaplı protestolara neden oldu.

2015 yılında, faciadan bir yıl sonra açılan davada hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı. Üç yıl süren yargılamanın ardından, 2021 yılında davada cezaevinde tek bir tutuklu sanık kalmadı. Ancak, davanın avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay, farklı gerekçelerle tutuklu bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi & ANKA

Öne Çıkanlar