Sokak hayvanları yasa teklifi görüşmeleri 18 saat sürdü
Halk arasında 'katliam yasası' veya 'ötanazi yasası' olarak tabir edilen 38 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Sert tartışmaların ve kavgaların yaşandığı komisyon toplantısında yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi.
Komisyon 38 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında dün öğle saatlerinde toplandı.
Görüşmeler başladığında salondan çıkarılan sivil toplum örgütü temsilcileri ancak sabaha karşı dinlenebilirken, muhalefet partileri teklifi "katliam yasası olarak" değerlendirdi, geri çekilmesi için ısrarcı oldu.
"Çocuklarımız ve geleceği önceliyoruz"
AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, partisine yapılan "hayvanları katlediyorsunuz" eleştirilerinin haksız olduğunu öne sürerek, "Köpekler özgürce sokaklarda gezsin diye çocukları evde hapsetmeyi doğru bulmuyoruz. Çocuklarımız ve onların geleceğini önceliyoruz" diye konuştu.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler 18 Temmuz saat 04.00'te tamamlanarak maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi. Komisyonda her bir madde için milletvekillerine 5 dakika söz verileceği aktarılırken, AKP ve MHP milletvekilleri kanun teklifi görüşmesinin alt komisyona gönderilmesi önerisine "Hayır" oyu kullandı. Komisyonun görüldüğü salonun önünde "Yasa iptal, vekiller dışarı" sloganları atıldı. Görüşme sırasında muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında tartışmalar hiç dinmedi. Sokak köpeklerinin çocuğuna saldırdığı bir anne ile ise gergin anlar anlar yaşandı.
Yasa teklifinin ilk 3 maddesi kabul edildi. 18 saat süren komisyon görüşmelerine pazartesi tekrar toplanmak üzere ara verildi.
Komisyonda neler yaşandı?
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplanırken arbaede yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin gazetecileri komisyon salonundan çıkartacağına ilişkin sözlerine tepki göstererek, “Sizi buradan dışarıya çıkartmaya kalktıklarında biz kendimizi siper edeceğiz. Bu komisyonda ne konuşuluyorsa ne söyleniyorsa kim hayvan haklarını savunmuyorsa, kim ‘sokak hayvanları öldürülsün, katledilsin’ diye mücadele ediyorsa hepsini Türk milleti görsün” dedi. Öte yandan Emir, Anayasa'ya aykırılık açısından usul tartışması açılmasını talep etti. Muhalefet milletvekillerinin "Anayasa'ya ayrılık" önergeleri kabul edilmedi.
Komisyon üyesi CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de söz alarak AKP Grubu’na yönelik olarak, “Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapıyoruz. Hayvanları öldürmeyi konuşuyoruz. Tarihe şerh düşün. Bu yaptığınız işle tarihte çok güzel anılacaksınız. Çocuklarınıza sordunuz mu? Çocuklarınız size soracak ‘Bu yasayı nasıl getirdiniz’ diye nasıl hesap vereceksiniz?" ifadelerini kullandı.
Görüşmede, Antalya'da sokakta yaşayan bir köpekten kaçarken kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar, muhalefet sıralarına çocuğunun ayakkabısını fırlattı.
Kaynak:Haber Merkezi