Sinan Ateş dosyası tartışılmaya devam ediyor: Bu cinayet her yönüyle MHP’yi bağlar
Sinan Ateş cinayetine ilişkin ortaya çıkan iddianamenin yankıları sürmeye devam ediyor.
Cinayet öncesi ve sonrası MHP ve Ülkü Ocakları yöneticilerinin cinayetin hazırlanışında ve işlenişinde isimlerinin iddianamede yer alması tüm okları MHP’ye çevirdi.
Cinayet sonrası tetikçi Eray Özyağcılar’ı İstanbul’a götüren iki aracın Ülkü Ocakları ve MHP üstüne kayıtlı olduğu orta çıkmış araçları sürenler ise Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Serdar Öktem ve Emre Yüksel olduğu iddia edilmişti.
Savcılığın hazırladığı iddianamede bu isimler geçerken araçların MHP’ye ait olduğu yazılmamış bu durum Sinan Ateş’in avukatları ve eşi tarafından eleştirilmişti.
Savcılık öte yandan iddianamede ek bir dosyanın hazırlandığı ve olaya karıştığı düşünülen diğer şüphelilerin o dosya içeresinde incelendiğini ifade etti.
Savcılığın hazırladığını iddia ettiği o dosyada ise Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın olduğu düşünülüyor.
Sinan Ateş’i öldüren isimlerin Yıldırım’ın makam aracıyla kaçırılması ve Yıldırım hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağı bu şüpheyi kuvvetlendiriyor. Zira savcılığın iddianamede yer alan araç plakaları Ülkü Ocakları Genel Merkezi önünde birçok kez fotoğraflara yansımış durumda.
Ancak yargı bu konuda henüz bir adım atmış değil.
MHP Genel Başkan Yardımcıları’nın isimleri zikrediliyor
Tüm bunlar tartışılırken CHP lideri Özgür Özel ise grup toplantısında isim vermeden ilk kez MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve İzzet Ulvi Yönter’in cinayet ile ilişkisi olduğunu ifade etti.
Özel’in bu çıkışı dosya üzerinde yapılan tartışmaları başka bir boyuta çıkardı.
Özel konuşmasında, "Bu iki isim Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden nasıl ayıklandı? Bu ikisinin bu cinayet üstündeki payı nedir?” ifadelerini kullandı.
Bu çıkışın ardından Yalçın ve Yönter CHP Genel Başkanı Özel’e hakaret içeren bir cevap verdi ancak cinayete ilişkin herhangi bir cümle kurmadı.
Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş de bu iki ismi isim vermeden cinayetin failleri arasında görüyor.
Saymaz: Bu cinayet MHP’yi bağlar
Cinayete ilişkin değerlendirme yapan Gazeteci İsmail Saymaz ise cinayet kararının “emir komuta” düzlemi içerisinde alındığını ve MHP’nin kurumsal olarak cinayet ile ilişkilendirildiğini ifade etti.
Saymaz, “Cinayette adı geçenlerin tamamı siyasi temsiliyetleri olanlar. Siyasi sorumluluk var. Bu siyasetçilerin araçları kullanılmış. Bu siyasi yapı baskı gücü oluşturduğu için bazı verilerin karartıldı. Bu cinayet her yönüyle MHP’yi bağlar.” İfadelerini kullandı.
İddianamenin siyasi ayağının yeniden yazılmasını gerektiğini söyleyen Saymaz, hazırlanan iddianameyi eleştirerek Ateş’in neden öldürüldüğünün yazılmadığını söyledi.
Dava 1 Temmuz'da
Tartışmalara neden olan savcılığın hazırladığı ve mahkemece kabul edilen iddianamede ise bu iki isim yer almıyor. Savcılığın hazırladığını söylediği ek iddianamede bu isimlerin yer alıp almadığı da muamma.
MHP ise kurumsal yapısının hedefe alındığını düşünüyor. Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada iddianamenin hızla kabul edilip yargılamanın yapılmasını istemişti.
1 Temmuz’da görülecek olan Sinan Ateş davasında bazı delillerin sunulacağı ve soruşturmanın genişleyeceğini düşünenler de var. Cinayete ilişkin hazırlanan iddianamenin yankıları sürerken Ankara’da gözler dava gününe çevrilmiş durumda.