Şimdi de hawala çıktı

Şimdi de hawala çıktı
Almanya’dan Türkiye’ye 1.6 milyar euroluk altın kaçakçılığının altından Hawala adlı bir sistem çıktı. DW Türkçe’de yer alan haberde, yasal olmayan bu yöntemle 75 ton altının Türkiye’ye kaçırıldığı belirtiliyor....

Almanya’dan Türkiye’ye 1.6 milyar euroluk altın kaçakçılığının altından Hawala adlı bir sistem çıktı. DW Türkçe’de yer alan haberde, yasal olmayan bu yöntemle 75 ton altının Türkiye’ye kaçırıldığı belirtiliyor. Almanya’da Ocak ayında bazı Türk kuyumcularına düzenlenen baskınlar sonucunda yüklü miktarda altının yasal olmayan yollarla Türkiye’ye kaçırıldığı ortaya çıkarıldı.
SAVCI: LİDER TÜRKİYE’DE
Köln Savcısı René Seppi, 53 sanık hakkında soruşturma açıldığını, üç kişinin de tutuklandığını açıklamıştı. Sanıkların, kurdukları bir çete aracılığıyla Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar 600 milyon euro değerindeki 75 ton altını kaçırdıkları iddia ediliyor.
Savcılık, örgüt lideri olarak İstanbul’da yaşayan kuyumcu toptancısı Turan S.’den şüphelenildiğini, Turan S.’nin Türkiye’de arandığını da duyurdu.
Kara para aklama, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı, Ödeme Hizmetleri Denetim Yasası’nın (ZAG) ihlâli ve çete kurmakla suçlanan zanlılar Hollanda’dan getirilen uyuşturucu paraları ile kaçak nargile tütünlerinden elde edilen gelirin Türkiye’ye aktarılmasına aracılık etmekle suçlanıyor. Çetenin para transferi yöntemi ise 100 yıllık bir geçmişe sahip olan “Hawala sistemi”. Sistem Ortadoğu kaynaklı olduğu için “havale”nin Arapça söylenişi ile biliniyor.
HAWALA NASIL İŞLETİLİYOR?
Düsseldorf ve Köln’de mali müşavirlik yapan vergi hukuku uzmanı Cevdet Koçaş DW Türkçe’ye Hawala sistemini şöyle anlattı:
“Hawala sistemi kişi ya da şirketlerin, bulundukları ülkelerin dışındaki kişi ve kuruluşlara mevcut uygulama ve kuralların dışında, dolasıyla kayıt altına alınmadan para transfer edilmesini sağlayan sistemin adıdır. Sistem şöyle işliyor: Örneğin A adlı müşteri Almanya’daki bir finansal hizmet sağlayıcısına veya kuyumcuya nakit ödeme yapıyor. Türkiye’de bulunan B adlı alıcı ise bulunduğu kentteki anlaşmalı kuyumcudan, komisyon düşüldükten sonra Almanya’da ödenen miktarın karşılığını teslim alıyor. İki arabulucu daha sonra komisyonu aralarında pay ediyorlar. Bu şekilde, para akışı kayıtlara geçmiyor ve transferin takibi mümkün olmuyor.
Kuyumcunun Almanya’da tahsil ettiği havale bedeli ise altına dönüştürülüyor. Bu paralar karşılığında Almanya’da satın alınan eski altınlar külçe haline getirildikten sonra paravan şirketler aracılığıyla Türkiye’ye ihraç ediliyor. Türkiye’de herhangi bir vergiye tabi olmadan alıcısına ulaştırılıyor.”
VARLIK BARIŞI YASASI TEŞVİK GİBİ
Köln Barosuna kayıtlı Uluslararası Ticaret Hukuku Uzmanı Avukat Dr. Abdullah Emili de Alman yasalarına göre bu yöntemle para transferinin kara para aklama suçu olduğunu anlattı. Köln merkezli Türk Alman İş İnsanları (TDU) Derneği Başkanı olan Dr. Emili, Türkiye’deki Varlık Barışı uygulamasının da bu yöntemi bir şekilde teşvik ettiğini söyledi.

Öne Çıkanlar