Sezonla birlikte plaj işgalleri başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha geçen yıl, “Artık sahillerimizde belirli belirsiz yerlerde iskele kurulamayacak” diyerek plajlardaki iskelelerin yıkılacağını açıklamıştı. Ancak öyle olmadı, olmuyor. Türkiye sahillerinde birçok noktada “korsan iskeleler” boy göstermeye devam ediyor. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz sahillerinde plajlardan yararlanmak isteyen yurttaşlar denize ulaşmalarını zorlaştıran engellerle karşılaşıyor.
AKP’Lİ İSİMLERİN PLAJ İŞGALİ
Kıyı işgalleri arasında dikkat çeken bölgelerden biri de Balıkesir’in Edremit Narlı Mahallesi Ayvalıburun mevkisi… Bu bölgede AKP’li üst düzey isimlerin, eski bakan ve yöneticilerin yazlıklarının olduğu biliniyor. Kıyı şeridinde tam da Bakan Kurum’un anlattığı şekilde plajda olmaması gereken iskele ve yapılar dikkat çekiyor.
Kenarları ve üzeri kapatılan iskelelere kıyıdan uzanan turkuaz halılar, su ve elektrik hattı boru ve kabloları, plaja dökülen beton üzerindeki tekneler, plajdan denize uzanan tekne çekme hatları, hem denize girmeyi hem de kıyıda yürüyüş yapmayı engelleyecek şekilde ve sıklıkta olduğu görülüyor.
BAKAN KURUM “YIKILACAK” DEMİŞTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından şu açıklamaları yapmıştı:
“Ülkemizin eşsiz güzellikteki sahillerini koruyarak geleceğe taşımak, kıyılarımızda plansız ve düzensiz biçimde kurulan iskele ve görüntü kirliliğine son vermek için hazırladığımız düzenlemeyle sahillerde güneşlenme ve dinlenme iskelelerinin yer seçimi kurallarını belirledik. Artık kıyı şeridi ve sahillerimizde belirli belirsiz yerlerde iskele kurulamayacak
İSKELE KURALLARI
Denize girmenin ve kıyıda dinlenme imkânının bulunmadığı, kayaların yoğun olduğu kıyılarda iskele yapılabilecek.
Yeni iskeleler geri dönüşüme müsait, çevreye duyarlı malzemelerden olacak.
İskele üzerinde dinlenme amaçlı kapalı alan oluşturulamayacak, kıyının kamuya açık kullanımı engellenmeyecek ve ticari faaliyet amacıyla kullanılmayacak.
Ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapılmış, yapım amacına aykırı kullanılan iskeleler için yıkım işlemleri uygulanacak.
Cennet vatanımızda bizlere emanet edilen tabiat varlıklarımıza en iyi şekilde sahip çıkmak temel vazifemiz. Kıyılarımızı, sahillerimizi ve denizlerimizi el birliği ile
koruyacağız. #DünyaEvimiz”
Bundan sonra iskeleler denize girilmesinin mümkün olduğu kumluk, çakıllık kıyı alanlarında değil, sadece denize girme ve güneşlenme imkanının bulunmadığı kayalık alanlarda yapılacak.
İskele üzerinde kapalı alan oluşturulması yasaklanırken, deniz taşıtlarının yanaşmasına da izin verilmeyecek.”