Seçmen AKP yönetiminde ve Kabine’de değişiklik olmasını istiyor mu?

Seçmen AKP yönetiminde ve Kabine’de değişiklik olmasını istiyor mu?
Optimar Araştırma, farklı mesleklerden 26 ilde ilde yaşayan seçmenlere “Seçmen AK Parti yönetiminde köklü bir değişiklik mi istiyor?” anketinin sonuçlarını Hürriyet yazarı Hande Fırat, yayımladı.

Optimar Araştırma, 26 ilde farklı yaş aralıkları ve mesleklerden 2 bin kişi ile hibrit bir anket yaptı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Optimar’ın anket sonuçlarını bugünkü “Seçmen AK Parti yönetiminde köklü bir değişiklik mi istiyor?” başlıklı köşesinde yayımladı.

Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi

Katılımcılar bugün Türkiye’nin en önemli sorunu nedir sorusuna yüzde 61.6 “ekonomi”; yüzde 7.3 “her şey sorun”; yüzde 6.3 “Suriyeliler ve düzensiz göçmenler”; yüzde 5.9 “adalet” dedi.

Türkiye ekonomisinin 1 yıl sonra kötü olacağını düşünenler yaklaşık yüzde 60

Ankete göre bir yıl sonra Türkiye’nin ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünenler yüzde 58.4 ile çoğunlukta, geri kalanı ise neredeyse yarı yarıya bir oranda daha iyi olacağını düşünenlerle aynı kalacağını düşünenlerden oluşuyor.

Seçmenin oy kullanmama nedeni ne?

Oy kullanmayan seçmene nedenini sorulduğunda gelen yanıtlar şöyle oldu: “Başka şehirde olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 39.6”; “Tepki için gitmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 26.6”; “Fikrim yok diyenler yüzde 8.9”; “Değişime inanmayanlar yüzde 7.1”

İktidara tepki yüzde 50.9

Seçim sonuçlarının verdiği en temel mesaja ise Optimar’ın yaptığı araştırmada çıkan sonuçlar şöyle: “İktidara tepki yüzde 50.9”; “Ekonomik tepki yüzde 12.1”; “Değişim yüzde 9.6”; “Emeklilerin tepkisi yüzde 5.6.”

“AKP yönetiminde değişiklik olmalı mı?” sorusuna yanıtlar şöyle oldu:

Yüzde 84.1 evet; yüzde 15.9 hayır

“Kabinede değişiklik olmalı mı?” sorusuna yanıtlar da şöyle oldu:

Yüzde 75.1 evet; yüzde 24.9 hayır

Hande Fırat, AKP içindeki tespitleri de aktardı. Buna göre partinin oy kaybında sadığa gitmeyen seçmenin ya da tepkisel oy kullananlarda en etkili sorun yaklaşık yüzde 80 ile “ekonomi” oldu.

Öne Çıkanlar