Sağlık Bakanlığı'nda soğuk zincir skandalı: Aşı ve antiserum yönetiminde ihlaller tespit edildi

Sağlık Bakanlığı'nda soğuk zincir skandalı: Aşı ve antiserum yönetiminde ihlaller tespit edildi
Sağlık Bakanlığı’nın aşı ve antiserum soğuk zincir yönetiminde ihmaller ortaya çıktı. İhale şartlarına uymayan Superonline İletişim Hizmetleri’nin sorumluluğundaki sistemde, sensör ve cihaz sayısındaki düşüş ile niteliksiz personel istihdamı dikkat çekti

Sağlık Bakanlığı, Şenol Kazancı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Superonline İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne ihale yoluyla verdiği soğuk zincir yönetimini, ihale şartnamesine uygun bir şekilde gerçekleştiremedi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, 2023 yılına yönelik belgelerde yapılan incelemelerde, halk sağlığını tehdit eden bu skandal ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, aşı ve antiserumların sağlıklı bir şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla 13 Mayıs 2022 tarihinde Superonline’a 60 aylık bir ihale vermişti. İhalenin maliyeti 87 milyon 508 bin 740 TL olarak belirlendi.

Sensör ve cihaz sayılarında sürekli bir azalma

İhalenin teknik şartnamesinde, işin 13 bin 850 sensör, 12 bin 890 dijital termostat ve 233 mobil araçla yürütülmesi gerektiği ifade edilmişti. Ancak yapılan denetimlerde, bu şartlara uyulmadığı ortaya çıktı. İlk iki ay dışında, sensör ve cihaz sayılarında sürekli bir azalma görüldü. Nisan 2023 raporuna göre, sensör sayısı 75, dijital termostat sayısı 165 ve mobil araç sayısı ise 231 olarak kaydedildi.

Şirketin personel istihdam etmesi için alt yüklenici ile anlaşma

İhaleye ilişkin başka bir skandal ise, yüklenici firmanın personel istihdamı için bir alt yüklenici ile anlaşmasıydı. Bu durum, Superonline’ın sözleşmede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediğini gösteriyor.

Uygunsuz personel istihdamı

Denetimlerde, teknik personelin yeterlilik şartlarını taşımadığı da tespit edildi. İhtiyaç duyulan eğitim kriterlerine uymayan beş personelden üçü, gerekli eğitim ve iş tecrübesine sahip değildi.

“Üniversite mezunu veya en az iki yıl eğitim verilen Elektrik/Elektronik, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojileri” bölümlerinden mezun olması gereken teknik personelin bazılarının, iş için gerekli şartları taşımadığı da denetimlere takıldı.

İncelemeler ile istihdam edilen beş personelden üçünün eğitim veya iş tecrübesi şartlarını sağlamadıkları anlaşıldı.

Kaynak:Mustafa Bildircin

Öne Çıkanlar