Sabır, disiplin ve görülmemiş bir emek: Satrançta tarih yazmanın Türkçesi

Sabır, disiplin ve görülmemiş bir emek: Satrançta tarih yazmanın Türkçesi
Satranç deyip geçmiyorsunuzdur umarım. “Boş vakit değerlendirme oyunu” diye düşünürseniz, önemli bir yanılgıya düşmüş olursunuz. Satranç tüm dünyada kabul edilen önemli spor müsabakaları arasında.

Türkiye de artık dünya satranç camiasında bir ‘satranç ülkesi’ olarak anılıyor, mesela, bunun farkında mıydınız? Burada bir ‘Ama’ var… ‘Satranç ülkesi’ olarak anılmak hiç öyle kolay olmadı kuşkusuz.

Bu yolda büyük mücadeleler veren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve federasyona 2005’ten bu yana paha biçilemez bir destek veren İş Bankası yönetimi ve çalışanlarına haklarını teslim etmek gerek.

Ve tabii ki anaokulu, ilkokul sıralarından itibaren büyük bir sabır ve disiplin ile satranca gönül veren minikler esas kahramanlar. Onlar tüm eğitim hayatlarının sorumlulukları yanı sıra günde 3-4 saat satranç çalışarak Türkiye’nin satranç ülkesi olarak anılmasında başrolü üstlendiler, kendilerine sunulan satranç altyapısının değerini bilip Türkiye’yi gururlandırdılar.

tsf-baskani-gulkiz-tulay-is-bankasi-genel-mudur-yardimcisi-suat-sozen.jpeg

Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi müsabakaları için İş Bankası ve TSF’nin davetiyle bir grup gazeteci olarak Ankara’daydık. The Greenpark Otel'de düzenlenen Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’nde 6. turun açılış hamlesini Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen yaptı.

Suat Sözen, bankanın kuruluşunun 100. yılına atfen süper lige Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi adı verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek TSF Başkanı Gülkız Tulay’a teşekkür etti.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen gazetecilerle sohbetinde, “Bizi değil gençleri anlatın. Hepsi ayrı ayrı rol model onların” sözleriyle gençlere verdikleri önemi vurguladı. Ancak İş Bankası, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ile birlikte satranç eğitim altyapısı oluşturmak, minikleri-gençleri satranç ile tanıştırmak için bir sponsor olmanın ötesinde katkılar sağladı.

superlig4gun150.jpeg

SPONSORLUKTAN ÖTE: YOL ARKADAŞLIĞI

TSF Başkanı Tulay, bu katkıların önemine özellikle dikkat çekti. Tulay’ın, “Biz bunu yol arkadaşlığı olarak görüyoruz. Bir aile gibi olduk. Çocuklarımızın, gençlerimizin başarılarıyla ayrı ayrı gurur duyuyoruz, bankadaki ekip arkadaşlarımızla birlikte… Kendi çocuklarımızmışçasına sevinç gözyaşları döktüğümüz çok zamanlar oldu” paylaşımı yaşadıkları duygu ve heyecanların da özeti gibiydi. Tulay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Genel Müdür Hakan Aran’ın müsabakaları yakından takip edip heyecanla aradıklarını ve bu ilgiden duydukları memnuniyeti de anlattı.

SUAT SÖZEN: BİR REKLAM ARACI OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Suat Sözen de 2005 yılından beri yürüttükleri bu sponsorluğu bir reklam ve PR aracı olarak görmediklerini anlatırken bu tür desteklerin uzun soluklu düşünülmesi gerektiğinin önemli olduğunu, satrançta olduğu gibi başarının, gelişmenin bu şekilde sağlanabileceğini ve sürdürülebilir olacağını söyledi.

∙İzzet Doğan / Gazete Pencere

superlig101.jpeg

TSF Başkanı Gülkız Tulay, “TSF Başkanı olarak İş Bankası, önemini kelimelerle anlatamayacağım kadar önemli” dedi, Türkiye’nin satrançta geldiği noktayı da özetledi:

İş Bankası tarafından ilki 2007 yılında, 400 okulla açılan “Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfları”nın sayısı günümüzde 40,000'e ulaştı. İş Bankası’nın hedefi, bankanın 100. Yılı olan bu yıl, satranç sınıfı olmayan devlet okulu kalmaması ve bugün bu rakam 3 bin okul civarında.

Ayrıca anaokullarına yönelik başlatılan Minik Hamleler Projesi kapsamında ilk satranç sınıfı Ankara Sincan Devlet Hatun Anaokulu'nda açıldı ve bugüne kadar 1.500’ü aşkın okula gönderim yapıldı.

1721396861781.jpg

• Lisanslı satranç sporcu sayısı 30.000’den 1.200.000’e

• Satranç antrenörü sayısı 2.000’den 87.300’e

• Satranç turnuvaları sayısı 400’den 16.000’e

• Satranç kulüplerinin sayısı 600’den 2.205’e

• Unvanlı sporcu sayısı 6’dan 253’e yükseldi.

Dünya, Avrupa ve uluslararası kazanılan toplam madalya sayısı ise 742 oldu. Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarına bakıldığında bugüne kadar toplam,

• 41 dünya şampiyonluğu, 41 dünya ikinciliği, 44 dünya üçüncülüğü,

• 107 Avrupa şampiyonluğu, 98 Avrupa ikinciliği, 86 Avrupa üçüncülüğü olmak üzere 417 adet madalya elde edildi.

Dünya satranç sıralamasında ilk 100’de varlar, uluslararası şampiyonalarda tüm branşlarda şampiyon olarak bir dünyada ses getirdiler,

Dünya, Avrupa, olimpiyat şampiyonlukları yaşattılar. 15 yaşında en genç büyük usta unvanı alan sporcu artık bir Türk. Yenileri sırada.

Sevgi evlerinde satranç sınıfında yetişen şampiyonlar var.

Elazığ’dan, Siirt’ten, Ardahan’dan, Batman’dan Bursa'dan, İstanbul'dan uluslararası dereceler yapan satranç sporcuları çıktı.

gulkiz-tulay-fide-odul.jpgSATRANÇ DÜNYASINDA YILIN KADINI SEÇİLDİ

TSF Başkanı Tulay, Uluslararası Satranç Federasyonu'nun (FIDE) düzenlediği, “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri” programında satranç sporunun yaygınlaştırılmasında hayata geçirdiği projeler ve başarılı çalışmalarından ötürü, “Avrupa Kıtasının Üstün Başarılı Yöneticisi” ödülüne layık görüldü.

TSF Asbaşkanı Nilüfer Çınar Çorlulu “Avrupa’nın Öne Çıkan Satranç Eğitmeni” seçildi. Handenur Şahin de “Avrupa’nın Mücadeleci Ruhuyla Öne Çıkan Engelli Kadın Oyuncusu” kategorisinde ödül aldı.

superlig16.jpeg
Dünya satranç sıralamasında Türkiye'den ilk 100'e girmeyi başaran ilk satranç sporcusu Büyükusta Mustafa Yılmaz olmuştu. Yılmaz, 32 yaşında.
superlig24-001.jpeg
15 yaşında en genç Büyükusta (GM) Ediz Gürel
superlig-vahap.jpeg
26 yaşında Büyükusta Vahap Şanal
wim-gulenay-aydin.png
18 yaşında Kadın Uluslararası Usta Gülenay Aydın
superlig4gun77.jpeg
13 yaşında Uluslararası Usta Yağız Kaan Erdoğmuş, yakında en genç büyükusta olacak ve Ediz'den rekoru devralacak.
superlig3tur-101.jpeg
21 yaşında Uluslararası Usta Alparslan Işık
superlig4gun83.jpeg
42 yaşında Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık
indir.png
32 yaşında Büyükusta (GM) Mert Yılmazyerli
superlig15-1.jpeg
17 yaşında Uluslararası Usta (IM) Eray Kılıç
adar.jpg
17 yaşında Uluslararası Usta (IM) Adar Tarhan

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar