Rusya'dan Türkiye'ye S-400 uyarısı: Onay almadan satamazsınız

Rusya'dan Türkiye'ye S-400 uyarısı: Onay almadan satamazsınız
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin S-400'leri başka ülkelere satabilmesi için Rusya'nın onayının şart olduğu belirtildi.

Türkiye ile ABD arasında S-400 sistemleri ve F-35 programı üzerindeki anlaşmazlık sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400'leri başka ülkelere satma konusunda uyarılarda bulundu. Lavrov, Türkiye’nin S-400 sistemlerini satma hakkı olsa da, bu satışın ancak Rusya’nın izniyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Bir basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye’nin S-400 sistemlerini başka ülkelere, özellikle Amerikan F-35 uçakları karşılığında satma ihtimalinin bulunduğunu, bu tür bir satışın “Rusya’nın rızası olmadan mümkün olmayacağını” ifade etti. Bu durum, S-400 satışında yer alan “son kullanıcı sertifikası” maddesine dayanıyor. Sertifikaya göre, Türkiye’nin bu silah sistemlerini başka bir ülkeye devredebilmesi için

Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemlerini satın aldıktan sonra ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi için ABD'den S-400’lerin İncirlik Üssü’nde ABD kontrolünde muhafaza edilmesi şartıyla Ankara’nın F-35 programına dahil edileceği iddiası gündeme gelmişti. MSB kaynakları, "F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400'lerin İncirlik'te ABD kontrolünde bulundurulacağına" ilişkin iddialara dair "her iki ülkenin de tutumunda değişiklik yok" açıklaması yapmıştı.

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar