Reyhanlı saldırısının failini MİT yakaladı: Kim bu Muhammed Dib Koralı
Gazete Pencere – Caner Taşpınar
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği ortak operasyonda, Reyhanlı’da 2013 yılında 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı, Suriye’de yakalandı.
Reyhanlı saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'nın patlamada kullanılan bombaları temin ettiğini belirtildi.
Gazete Pencere, Koralı’nın Reyhanlı iddianamesinde yer alan suçlarını inceledi.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 52 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı iki ayrı bombalı saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda yaralanan bir kişinin daha sonra vefatıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 53’e yükselmişti. Reyhanlı Belediyesi yanı ile PTT binası önünde gerçekleşen patlamalarda 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araç zarar görmüştü.
MİT, 2018 yılında saldırının firari faillerinden ve planlayıcılarından Yusuf Nazik'i de Suriye’de düzenlenen operasyonla Türkiye’ye getirmişti.
Reyhanlı saldırısı davasında karar 23 Şubat 2018’de çıkmıştı. Buna göre, bombalı eyleme ilişkin yargılaması süren 33 kişiden 9’u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13’ü ise 10-15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı.
‘Saldırıyı organize etti’ tespiti
Reyhanlı iddianamesinde, sanık Koralı ile ilgili şu suçlamalar yöneltildi:
“Suriye uyruklu Antakya ile Suriye arasında kaçakçılık yapan Ebu Cüneyt lakaplı Mohammad Dip Koralı'nın eylemi gerçekleştirecek kişilerin belirlenmesi ve organizesinde görev aldığı, planlamanın Türkiye ayağını yönetecek Nasır Eskiocak ile irtibat kurulduğu, planlamanın bu kısmının 2012 yılının son aylarında yapıldığı tespit edildi.”
İddianamede, yürütülen bir başka soruşturma kapsamında elde edilen bilgilerde, İskender Şahin'in 12 Nisan 2013 günü bir kaç kişi ile Yayladağı Kara Hudut Kapısından Türkiye’ye gireceğinin öğrenilmesi üzerine, fiziki takip kararı doğrultusunda işlem yapıldığı yer aldı.
Takibe ilişkin iddianamede şu bilgilere yer verildi: “Saat:14:30 sıralarında İskender Şahin isimli şahıs beraberinde getirdiği 3 şahısla 31 AAC 56 plaka sayılı Fiat Doblo araç ile Türkiye’ye giriş yaptığı, İskender Şahin aracın gümrük girişi işlemlerini yaptırdığı, beraberindeki şahısların pasaport kontrolü için polis noktasına geldikleri ve pasaport kontrolünden geçtikleri şahısların yapılan kimlik tespitlerinde Yusuf Nazik, Temir Dükancı ve Suriye Uyruklu Mohammad Dıb Koralı isimli şahıslar oldukları tespit edilmiştir.”
Kaynak:Haber Merkezi