Polis, mahkemenin yıkım kararına rağmen Üsküdar'daki kafeye kalkan oldu

Polis, mahkemenin yıkım kararına rağmen Üsküdar'daki kafeye kalkan oldu
İstanbul Üsküdar Meydanı'nın bütünlüğünü bozan ve mahkemenin imar kanununa aykırılığını tespit ettiği kaçak işletmelerin yıkımı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı...

İstanbul Üsküdar Meydanı'nın bütünlüğünü bozan ve mahkemenin imar kanununa aykırılığını tespit ettiği kaçak işletmelerin yıkımı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı tarafından engellendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, “Bu yıkımı durdurmak hukuki değil. Davayı kazanmamıza rağmen yıkımı gerçekleştiremiyoruz. Biz yıkımı yapmakla mesulüz” dedi.

İBB Encümeni'nin yıkım kararına, yürütmeyi durdurma istemini reddeden mahkeme hükmüne rağmen, caminin bitişiğindeki kaçak kafe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden korumaya alındı. Yıkımına engel olunan kaçak işletmenin yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye yaptığı başvuru reddedildi. İBB ekiplerinin tahliye ve yıkım kararı önünde hiçbir yasal engel bulunmadığı halde aynı el devreye girdi ancak yıkımı uygulatmadı.

YASAL KARAR UYGULATILMIYOR

İşletme sahiplerinin encümen kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava reddedildi. İBB Ekipleri Kuşkonmaz Camii bitişiğindeki kaçak kafenin tahliye ve yıkımı için harekete geçti. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aynı tarihte devreye girerek, kendisinin yetkili olduğunu öne sürüp, “yıkımın ileride telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacağı” ifadesiyle Üsküdar Kaymakamlığına yazı yazarak güvenlik tedbirlerinin alınmasını istedi.

BAZI İŞLETMELER HALEN KORUNUYOR

İBB, kız kulesi ve tarihi yarımada manzaralı Salacak sahilinde görüntüyü kapatan, halkın yürüyüş yollarını işgal eden 10 kaçak işletmeden 3’ünün yıkımı gerçekleştirdi. Ancak geri kalan 7 kaçak işletme, yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Mahkeme süreçleri İBB lehine devam ederken, İstanbullulara ait sahilde, kanunsuz faaliyet gösteren çay bahçesi, kafe, lokanta, büfe gibi kaçak yapıları korumak için son alarak Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar plan değişikliği yaparak, işgalcileri korumaya aldı.

Üsküdar Belediyesince imar planı değişikliği de yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca değişiklik hemen onaylandı. Buna göre plan değişikliği yapılan 431 adadaki 4 Kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme korumaya alındı.

Kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü Üsküdar Kaymakamlığına resmi yazıyla tahliye talebinde bulundu ancak yanıt verilmedi. Yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz etti. Bazıları İBB’ye ait tapulu araziler üzerindeki kaçak yapıların tahliyesi istendi. Mahkeme süreci devam ederken bazı kaçak yapıların özel çevre koruma bölgesinde olduğu iddia edildi. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün yetkili olduğu ve bu kaçak işletmelerin Yapı Kayıt Belgesi aldıkları gerekçe gösterildi.

Gazeteci Altan Sancar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Üsküdar sahildeki yıkımı engellenen kaçak kafelerden Paçi Cafe, AKP milletvekili aday adayı Burak Baloğlu’na ait" dedi.

Öne Çıkanlar