Özgür Özel’in adaylığını açıkladığı toplantıda dikkat çeken detay; sızdırılan Zoom toplantısındaki isimler yoktu!
Candan Yıldız
Özgür Özel uzun yıllar beraber hareket ettiği Kemal Kılıçdaroğlu’nun artık rakibi…
CHP içindeki ‘değişim’in önderliğine aday Ekrem İmamoğlu ‘resmi’ olarak denklem dışına çıkınca, sürecin sorumluluğunu Özgür Özel göğüsleyecek.
Özgür Özel’in adaylık için Genel Merkezi seçmesi stratejik bir hamle. Zira kurultaya giderken parti içi olası gerilimlerin tansiyonunu düşürmüş oldu. Bir yandan da Genel Merkez yönetiminin ‘parti içi demokrasi işliyor’ iddiasını da test eti. En azından kurultay süreci için.
Özel’in konuşmasına gelmeden önce kimlerin genel başkanın karşısına çıkacak isme açıktan destek verdiği hep merak edilir. Özel’in basın toplantısına gelerek ‘arkandayız’ mesajı veren milletvekili sayısı 26’ydı.
CHP’nin Meclis’teki sandalye sayısı ise 130…
O vekiller şunlar:
Burhanettin Bulut, Ayhan Barut, Murat Emir, Süleyman Bülbül, Özgür Ceylan, Ahmet Baran Yazgan, Ediz Ün, Hikmet Yalım Halıcı, Ali Gökçek, Turan Taşkın Özer, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Gökan Zeybek, Fethi Açıkel, Gökçe Gökçen, İsmail Atakan Ünver, Hasan Baltacı, Veli Ağbaba, Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Cumhur Uzun, Süreyya Öneş Derici, Seyit Torun, Asu Kaya, Ulaş Karasu…
60 kişiden oluşan Parti Meclisi’nden de dört isim; Candan Yüceer, Pınar Uzun, Erbil Aydınlık, Sevgi Kılıç Özel’e destek verdi. Yüksek
Disiplin Kurulu üyesi Gülşah Deniz Atalar da Özel’le birlikte hareket edecek isimler arasındaydı.
Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nu DEVA, Gelecek, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’ne toplamda 39 milletvekili verilmesini eleştirirken “Bu süreç parti içi denetime kapalı olarak yürütüldü” dedi. Ancak Özgür Özel’e çok yakın olduğu bilinen Veli Ağbaba, milletvekili adaylarını belirleyen sekiz kişilik komisyonda görevliydi.
Diğer yandan toplantıda şu da dikkat çeken bir ayrıntı…
Ekrem İmamoğlu’nun parti liderliği konusunda mesaj verdiği günlerde, olağanüstü kurultay tartışmaları da yapılıyordu. O tartışmanın yapıldığı zoom toplatısı sosyal medyaya sızdırılmıştı.
İşte o toplantıda bulunan isimler; Özel de o toplantıdaydı, Gökhan Günaydın, Tekin Bingöl, Onursal Adıgüzel, Bülent Tezcan, Engin Altay Genel Merkez’de yoktu.
Acaba ‘İmamoğlu gölgesi’ algısı oluşmasın diye mi?
Çünkü böyle bir algı var ve ben Gazete Pencere’deki yazımda bunu ele almıştım.
Zira Özel’e böyle bir soru da geldi. Gazetecilerden biri “İmamoğlu'nun emanetçisi misiniz?" sorusunu sordu. Özel, “Atatürk'ün emanetçisiyiz” yanıtını verdi. İmamoğlu Özel’i ilk kutlayan isimler arasındaydı.
Gelelim Tutum Belgesi’ne… 18 sekiz sayfalık tutum belgesi hem parti içi değişime hem de ülke meselelerine vurgu yapan bir metin.
Gezi, Şenyaşar ailesi, ekoloji mücadelesi verenler, hayatını kaybeden madenciler, Ergenekon dava sürecinde hayatını kaybeden Kuddisi Okkır, Sivas Katilamı’nda hayatını kaybedenler, KPSS mağdurları vurgusu ile politik bir çerçeve çizildi. Bu çerçeve bana Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklandığı gün CHP Genel Merkezi önünde partililere seslendiği konuşmayı hatırlattı. Çünkü benzer bir çerçeve…
Tutum Belgesi’nde Altı Ok’a, Atatürk’e, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’e vurgu yapılması da partinin ‘kurucu parti’ kimliğinin korunacağının mesajıydı.
İdeolojik olarak ‘sağ söylemlere sığınan’ bir parti eleştirisinin yapıldığı Tutum Belgesi’nde Kürt sorununda da adres olarak Meclis gösterildi. Bu da CHP’nin resmi siyaseti zaten.
Kadınlar için ‘eşitlik’ kotasının vurgulanması önemli bir değişim CHP için. Ancak Alevilerden hiç söz edilmemesi de dikkat çekici.
“Değişimin Yüzyılı Yüzyılın Değişimi” isimli belgenin Türkiye’nin köklü sorunlarına genel geçer şeyler söylemesi, ‘değişim’ umudunu ne kadar yeşertir, her birlikte göreceğiz.