NATO için ilk buluşma
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularıyla ilgili Türkiye’nin itiraz devam ederken iki ülkeden heyetler dün Ankara’da temaslarda bulundular. Türkiye muhataplarına, “Güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde sürecin ilerleyemeyeceği” mesajını net bir şekilde verdi.
İsveç ve Finlandiya›nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı. İlk görüşme Finlandiya ile sonra da İsveç heyeti ile ikili görüşme oldu. İkili görüşmelerin ardından ise üçlü görüşmeye geçildi.
Yaklaşık 5 saat süren görüşmelerde Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti. Görüşmelerden sonra iki ülke temsilcilerine verdiği mesajlara ilişkin bilgi veren Kalın, özetle şunları kaydetti:
BELGELERİ KOYDUK VE İADE TALEPLERİMİZİ GÜNDEME GETİRDİK
“Muhataplarımıza PKK, PYD ve YPG arasında hiçbir farkın olmadığını, bunlar arasında yapılan ayrımların bizim açımızdan hiçbir anlamının ve karşılığının olmadığını açık ve net bir şekilde ifade ettik. İlgili kurumlarımızın hazırladığı bilgileri-belgeleri muhataplarımızla detaylı bir şekilde paylaştık.
TAKVİM VE SOMUT ADIM BEKLENTİSİ
Türkiye’nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde sürecin ilerleyemeyeceğine dair mesajımızı çok net bir şekilde ifade ettik. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın bu sürecin başından itibaren, yani geçtiğimiz yaklaşık 10-12 günlük süre içerisinde verdiği mesajları ve çizdiği çerçeveyi esas alarak ilgili bütün kurumlarımızla muhataplarımıza bu konudaki beklentilerimizin son derece somut olduğunu ifade ettik.
OLDU BİTTİ OLMASIN
1999 senesinde NATO üyelik süreciyle ilgili bir temel ilkeler, kurallar ve prosedürler manzumesi açıklamış idi. Bizim beklentimiz bu kuralların ve prosedürlerin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Bunun dışında bir oldu-bittiyle aceleye getirerek birtakım süreçlerin atlanması, özellikle de Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanmadığı bir ortamda bir sürecin ilerletilmesinin mümkün olmayacağını tekrar ifade ettik. Muhataplarımız, kendi liderliklerine takdimde bulunacaklar. Bu raporları kendileri arz ettikten sonra bizim onlarla temaslarımız devam edecek.”
TERÖR ÖRGÜTLERİNE PARA VE SİLAH GÖNDERMİYORUZ
Ankara’da temaslar sürerken İsveç Başbakanı Magdalene Andersson›dan görüşmelere ilişkin açıklama geldi. Andersson, görüşmelerde Türkiye’nin iki ülkenin NATO’ya üye olması konusundaki çekincelerine çözüm bulmaya odaklanılacağı belirtti.
Andersson, “Bizim terör örgütlerinde finansal yardım sağlamamızla ilgili iddialar. Biz tabii ki terör örgütlerine para ya da silah göndermiyoruz” diye ekledi.