Naci Görür uyardı: Adana için “Duyarlı olmak zorunda”, İstanbul için “Bir an önce” dedi

Naci Görür uyardı: Adana için “Duyarlı olmak zorunda”, İstanbul için “Bir an önce” dedi
Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı canlı yayında geçtiğimiz Adana'da gerçekleşen 5.5 büyüklüğünde deprem hakkında konuştu. Görür, "Deprem oluşturma durumunda olacak faylara ekstra bir...

Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı canlı yayında geçtiğimiz Adana'da gerçekleşen 5.5 büyüklüğünde deprem hakkında konuştu. Görür, "Deprem oluşturma durumunda olacak faylara ekstra bir enerji yüklediğiniz zaman o deprem üretebilir, üretme zamanını erkene çekebilir diye bir endişe belirttik. Sadece Adana'da değil Hatay için de söyledik. Adana, bu 6 Şubat depremleriyle deprem bölgesine yakın olduğu için haliyle biraz duyarlı olmak zorunda" dedi. İstanbul'da beklenen deprem için de uyarı yapan Görür, " İstanbul'da hummalı bir şekilde, devlet iradesini, gücünü gösterip İBB ile birlikte el ele kol kola milletle beraber seferberlik havasında İstanbul'u depreme hazırlamamız lazım. Yoksa çok üzülürüz. Ben aynen Maraş öncesi günlerime döndüm, aynı şeyleri söylüyoruz. Bir an önce biz İstanbul'u depreme hazırlayabiliriz" dedi.

TGRT Haber'de açıklamalarda bulunan Görür'ün satırbaşları şöyle oldu:

Adana için uyarı yapmıştı

O bölgede daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun en önemli nedenleri de 6 Şubat depremleri. 6 Şubat depremlerini oluşturan fay sistemi, Doğu Anadolu Fay Kuşağı ve Ölüdeniz Fay Koşuğa özellikle Adana havzasının içine doğru uzanmakta. Adana Havzası'nda belirgin tek bir fay yok. Savrun, Osmaniye, Ceyhan fayları gibi, Yumurtalık fayı gibi dallanmış faylar var. 6 Şubat depremleri çok büyük bir enerjiyi açığa çıkarttı. Ülkemizin o bölgedeki hareketleri bir anlamda yeni bir düzen içerisine, oturma, tekrar dengeye gelme durumuna geldi. O nedenle biz endişe ettik. O faylar çevrelerine enerjiyi transfer etmiş olabilir dedik. Deprem oluşturma durumunda olacak faylara ekstra bir enerji yüklediğiniz zaman o deprem üretebilir, üretme zamanını erkene çekebilir diye bir endişe belirttik. Sadece Adana'da değil Hatay için de söyledik. Adana, bu 6 Şubat depremleriyle deprem bölgesine yakın olduğu için haliyle biraz duyarlı olmak zorunda.

Depremlerin önceden tespiti konusunda araştırmalar sürmekte ama bu araştırmalar daha çok olabilecek bir depremin vereceği zararı azaltmak üzerine yoğunlaşmış durumda. Çünkü bilim şu an depremin ne zaman, nerede, ne büyüklükte olacağını söyleyemiyor.

Bizim yaptığımız öngörü. "Güney Doğu depremlerinden sonra Adana Havzası'nda stres değişimleri olmuş olabilir dikkatli olalım" diyoruz. Maraş için yıllardır söylememize rağmen Maraş'ta ya da orada 11 ilde oturan vatandaşlarımızın en ufak bir gayretini gördünüz mü? Bunlar olmuyor. Halkın deprem farkındalığını arttırmak lazım, ölüyoruz.

Yurttaşlara seslendi

Neden bizim halkımız jeofizikçi, jeolog olmaya bu kadar hevesli? "Şurada deprem olacak, burada deprem olacak. Buradaki fay patladı, çatladı" Kardeşim sana ne bunlardan. Senin yapacağın şey, seni yöneten belediyeden ve merkezi yönetimden oturduğun yerleri deprem dirençli yapması için plan, program.

Seçimler geldiğinde anket yapıldığı zaman pahalılık, işsizlik dediğin kadar "Kentimizi deprem dirençli yapın, depremde ölmek istemiyoruz" diye söyle. Örgütlen. Sana ne hangi fay çatladı. Bunun yararı yok.

"Bir an önce İstanbul'u depreme hazırlayabiliriz"

Marmara bölgesinde depremi bekliyoruz. Oldukça endişeliyiz. İstanbul için çok faydalı şeyler yapıldı. Ancak yeterli değil. İstanbul'da hummalı bir şekilde, devlet iradesini, gücünü gösterip İBB ile birlikte el ele kol kola milletle beraber seferberlik havasında İstanbul'u depreme hazırlamamız lazım. Yoksa çok üzülürüz. Ben aynen Maraş öncesi günlerime döndüm, aynı şeyleri söylüyoruz. Bir an önce biz İstanbul'u depreme hazırlayabiliriz. Neyi, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Bütün Marmara bölgesi risk altında. İstanbul'un Avrupa Yakası daha hassas zemini itibariyle, Asya Yakası biraz daha iyice. Her iki yakada da kıyıya yakın yerler daha çok riskli. Kıyıdan uzaklaştığınız zaman risk azalmakta. Depremin şiddeti 8-9 olacak. İstanbul'da 100 bin bina göçük yapabilir.

Öne Çıkanlar