Münevver Helün Fırat’ın DEVA’dan istifasının perde arkası
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı Münevver Helün Fırat’ın partisinden istifa kararının arkasında milletvekili aday listelerine olan tepki olduğu öğrenildi.
Gazete Pencere’nin edindiği kulislere göre, aynı zamanda partinin kurucularından olan Fırat’ın “gördüğüm lüzum üzerine” gerekçesiyle istifasını açıklamasına rağmen asıl gerekçenin milletvekili adayı gösterilmemeye karşı tepki olarak bu kararı aldığı öğrenildi.
İddialara göre Fırat, “parti içi demokrasi” ve “aday belirleme yöntemi” ile ilgili rahatsızlığını listelerin belirlenmesinden sonra partinin yetkili kurullarında dile getirdi.
Aday listeleri henüz açıklanmadan önce aday isimlerinin belirlenmesi için Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, tüm üyeler Genel Başkan Ali Babacan’a tam yetki verilmesi konusunda karar kıldı. Bu kararı alanlardan birisi de Fırat’tı.
Fırat, Babacan’ın kendisini de aday göstereceği beklentisindeyken hatta Mersin’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listesinden kendisinin gösterileceğini beklerken sürpriz şekilde aday gösterilmedi.
Fırat’ın kendisinin aday gösterilmesini beklerken, yerine yine partinin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, aday gösterildi.
Fırat da bu gelişme karşısında istifa kararı aldı.
EKMEN VE ŞAHİN’E TEPKİSİ BİR SÜREDİR VARDI
Fırat’ın istifasına giden süreçte bir başka itirazının da Parti Sözcüsü İdris Şahin ile Mehmet Emin Ekmen ile ilgili olduğu öğrenildi.
Fırat’ın iki ismin de referandum sürecinde AKP lehine “evet” kampanyası için aktif çalıştıklarını ve sonrasında AKP’den ayrılmış olmalarına rağmen bu sürece dair “özeleştiri yapmamaları” ve buna rağmen aday gösterilmemesinin de istifasında etkili olduğu öğrenildi.
BİR BAŞKA İTİRAZ İL BAŞKANLARINDAN
DEVA Partisi’ndeki listelere bir başka itirazında partinin il başkanlarından doğru olduğu iddia edildi. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki il başkanlarının neredeyse tamamı adaylık için başvuruda bulundu. Ancak sadece Şanlıurfa’da il başkanı üçüncü sıradan aday gösterildi.
Bu durumun il başkanlarında da rahatsızlığa yol açtığı iddia edilirken, bu rahatsızlıkların seçim sonrasında istifalara dönüşebileceği belirtiliyor.