Meğer Daltonlar çetesi Redkit operasyonuyla çökertilmemiş: Barış Boyun muamması

Meğer Daltonlar çetesi Redkit operasyonuyla çökertilmemiş: Barış Boyun muamması
İtalya’da yakalanan suç örgütü lideri Barış Boyun… Türkiye’de birçok kez Boyun’un Daltonlar çetesine operasyon yapıldı. Bakan Yerlikaya “Redkit” operasyonuyla çökerttiklerini duyurmuştu. Ancak bugün yeni bir “büyük” operasyon” geldi.

Caner Taşpınar

Yeni nesil mafyanın önde gelen isimlerinden Barış Boyun…

2017 öncesi mafya lideri Bilal Yaman ile beraber hareket eden Barış Boyun, Bilal Yaman'ın 2017'de tutuklanmasından sonra çetenin lideri oldu.

“Hırvat Glock’u” satarak piyasada büyüdü.

Barış Boyun ile üç arkadaşı, sokak çetesi olarak işe başladı. Küçük soygunlar ve gasp yaptılar, haraç aldılar. Kendilerini kardeş gibi gören dört elebaşı, çizgi roman ‘Red Kit’te dört kardeşin oluşturduğu ‘Daltonlar Çetesi’ne özeniyordu. Bu yüzden çeteye ‘Daltonlar’ adını verdiler.

Yeni nesil mafyanın önde gelen isimlerinden olmasının nedeni, motosikletli saldırılar düzenlemesi, takip cihazı gibi teknolojiler kullanması, gençleri çetesine katmak için çetesini ve kendisini “kahramanlaştıran” rap müzik şarkıları yaptırması…

Bu çetenin üyelerinin 18 yaşının altında ve 20’li yaşlardaki gençlerden oluşması dikkat çekiyor.

Uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelirin paylaşımında sorun yaşadığı kişilere yaptığı peş peşe saldırılarla gündeme geldi. Kurduğu motosikletli suikast timleriyle birçok cinayet işlendi.

881ecb8e-tzhhpl8yazhsfnd0op0tj.jpeg

Atina'daki kanlı pusudan kareler...

Atina ve Dilan Polat ayrıntısı

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 2023 yılında kanlı hesaplaşma yaşanmıştı. Sahte Alman plakası takılmış olan Ford marka araçtaki 6 Türk, yaylım ateşine tutularak öldürüldü. Yunanistan tarafından yürütülen soruşturmada, öldürülen 6 Türk’ün suç örgütü lideri Barış Boyun’un adamları olduğu belirlendi.

Barış Boyun’un adının geçtiği bir başka silahlı saldırı Polatlar çiftiyle ilgili…

Bir süre tahliye edilen fenomen Dilan ve Engin Polat çiftinin azmettirmesiyle Daltonlar Çetesi üyelerinin Banu Parlak’ın güzellik merkezine silahlı saldırı düzenlediği suçlamasıyla dava açılmıştı. Bu davanın da geçen nisan ayında, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Barış Boyun’un örgüt davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Gelelim Boyun çetesine yönelik operasyonlara…

kirmizi-bultenle-aranan-baris-boyun-italya-da-yakalandi-333617-news-big.png

Barış Boyun İtalya'da böyle yakalanmıştı.

İtalya’da 2 yıl önce yakalandı

Türkiye’de ve yurtdışında kurduğu suikast timleri ve işlenen cinayetlerle gündeme gelen Boyun, Interpol tarafından en çok arananlar listesine alınmıştı. Türkiye’nin talebi doğrultusunda 2022 yılında İtalya’da gözaltına alınan Boyun, önce ev hapsi, ardından da adli kontrol şartı ile serbest kaldı. Bu yılın başında da ruhsatsız silah bulundurma suçundan İtalya’da tekrar gözaltına alınan Boyun, ikinci kez adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alındığı her iki dönem için de Türkiye, iade talebinde bulundu. Ancak, İtalya Mahkemesi Türkiye’nin Boyun ile ilgili iade talebini reddetti.

Barış Boyun, İtalya’daki yargı makamlarına, Kürt kimliği nedeniyle Türkiye’de baskı gördüğünü iletmişti. Türkiye’den dosyayı dikkate almayan İtalya yargısı kendi soruşturmasını yürütüp Barış Boyun ve çete üyelerine operasyon yaptı. Türkiye’den giden uzman bir ekip ile İtalya polisi Roma ve Milano’da birçok adrese eşzamanlı baskın yaptı. Operasyonlarda organize suç örgütü lideri Barış Boyun’un da aralarında bulunduğu 17’si Türk, 2’si İtalyan olmak üzere toplam 19 kişi yakalandı.

İtalya ile eş zamanlı Türkiye’de operasyon vardı.

Operasyonla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu bilgileri verdi: “Ülkemiz adli makamlarınca suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten öldürme dahil 23 ayrı suçtan aranan, toplam 56 ayrı suç kaydı bulunan ve 3’ü cinayet olmak üzere, kasten yaralama, yağma gibi suçlardan kırmızı bülten ile aranan, elebaşılığını Barış Boyun’un yaptığı organize suç örgütüne yönelik İtalya Polisi ile KOM Başkanlığı, Interpol Europol Daire Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü, Sakarya Emniyet Müdürlüklerince ortaklaşa yürütülen çalışmalar kapsamında İtalyan polisi tarafından Roma ve Milano’da operasyon düzenlendi. Operasyonda elebaşı Barış Boyun’un da aralarında olduğu organize suç örgütü üyesi 19 şüpheli yakalandı. Barış Boyun organize suç örgütüne yönelik bugüne kadar İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Sakarya ve Kütahya’da yapılan 26 ayrı operasyonda 317 şahıs yakalandı. Bunlardan 175’i tutuklandı ve 100’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. KOM Başkanlığımızı, Interpol-Europol Daire Başkanlığı’mızı ve İtalyan güvenlik makamlarını tebrik ediyorum. Milletimizin huzurunu kaçıranları, suç işleyenleri yakalayıp nefeslerini kesmeye devam edeceğiz.”

1-10.jpeg

Daltonlar'a yönelik "Redkit" adlı operasyonda yakalanan çete üyeleri...

Daltonlar’a Redkit operasyonu

Barış Boyun'un liderliğindeki çete üyelerine yönelik 26 Kasım 2023’te “Redkit” adlı operasyon düzenlendi. Kütahya'da 2 farklı silahlı yaralama olayının ardında 'Daltonlar' suç örgütü olduğu belirlendi.

Kendilerini 'Daltonlar' olarak tanıtan çetenin üyeleri, para karşılığında Kütahya'ya gelerek "tahsilat" adı altında tetikçilik yaptı. Olaya karışan O.K., A.K., İ.E., H.E., M.K., S.İ., Y.S., K.D., R.K. ve A.A. isimli çete üyelerine yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonda 6 şüpheli Kütahya'da, 4 şüpheli İstanbul'da gözaltına alındı. Aramalarda 3 tabanca, 292 bin lira değerinde 10 adet çek ele geçirildi. Ayrıca, çete üyelerinin suçtan elde ettiği düşünülen 5 milyon lira değerindeki gayrimenkul ve araçlarına da el konuldu. 'Nitelikli yağma' suçundan gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

beratcan.png

"Can Dalton" kod adıyla bilinen Beratcan Gökdemir.

İstanbul’da 'Daltonlar' operasyonu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 4 Mayıs 2024’te sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul'un 7 ilçesinde düzenlenen Mahzen-37 operasyonlarında organize suç örgütü "Daltonlar" üyesi 14 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya, İstanbul’un Kağıthane Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Beşiktaş ilçelerinde “Daltonlar” suç örgütüne yönelik düzenlenen “Mahzen-37” operasyonlarında 14 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Barış Boyun ve Daltonlar çetesine yönelik her operasyondan sonra “çete çökertildi” haberli ve açıklamaları geldi.

Ancak, bugün Barış Boyun ve Daltonlar çetesinin liderlerinden Bera Can Gökdemir’e yönelik bir “büyük” operasyon daha gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, haklarında Interpol'ün kırmızı bülteniyle arama kararı bulunan ve elebaşılığını yurt dışında tutuklu olarak bulunan Barış Boyun ve yine yurt dışında tutuklu bulunan Berat Can Gökdemir'in yaptığı iki ayrı suç örgütüne yönelik operasyon düzenlendiğini duyurdu. Kuyu-36 adı verilen operasyonda suç örgütü üyesi 157 şüpheli yakalandı.

Barış Boyun ve Daltonlar çetesi bu kez çökertildi mi?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan yeni bir açıklama gelinceye dek, bekleyip göreceğiz.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar