İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Kaboğlu'nun Anayasa çıkışı tartışma yarattı: İmamoğlu'ndan tebrik, Yavaş'tan tepki!

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Kaboğlu'nun Anayasa çıkışı tartışma yarattı: İmamoğlu'ndan tebrik, Yavaş'tan tepki!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu’nun Anayasa’nın ilk 4 maddesine yönelik sözlerine tepki gösterdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Kaboğlu'na seçimden dolayı tebriklerini iletti.

İstanbul Barosu seçimlerini kazanarak başkanlık koltuğuna oturan Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, yaptığı konuşmada anayasa tartışmasına değindi.

Kaboğlu, son günlerde gündemde olan Anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

İbrahim Kaboğlu, kitaplarında da yazdı, konuşmalarında da dile getirdi. Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te Başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğinde ise Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet' tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı. Hep birlikte ‘Hak, hukuk, adalet’ diyeceğiz arkadaşlar. Yolumuz açık olsu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Kaboğlu'nun sözlerine tepki gösterdi.

Kendisi de avukat olan Mansur Yavaş, yeni başkan Kaboğlu'na AYM'nin verdiği emsal kararları hatırlatarak anayasanın 4. maddesinin değiştirilemez ilk 3 maddeyi koruduğu için kendisinin de değiştirilemeyeceğini belirtti. "Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor"

Yavaş'ın paylaşımı şu şekilde:

"AY m.4 çok net hocam. AYM iki defa bu konuda karar verdi ve 4. madde ilk 3 maddeyi koruduğu için kendisi de değiştirilemez dedi. Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor"

İmamoğlu'ndan tebrik

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da seçimi kazanan Kaboğlu'nu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile tebrik etti.

İmamoğlu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Barosu seçimlerini kazanan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve yeni yönetimini tebrik ediyorum. Hakkın, hukukun, adaletin en büyük talep olduğu bugünlerde faaliyet yürütecek baromuza başarılar diliyorum."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar