Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda ilde hissedildi

AFAD verilerine göre Malatya'nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevredeki çok sayıda ilde hissedildi. Can ve mal kaybının olmadığı ifade edilirken Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ'da okullar bir günlüğüne tatil edildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre Maltepe'nin Kale ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğü 5.9 oldu.

Deprem 10.46 saatinde gerçekleşirken derinliği 10 km olarak ölçüldü. Deprem çevredeki birçok ilde de hissedildi.

Valiliklerden yapılan açıklamaya göre Malatya ve Elazığ'da eğitime bir gün ara verildi.

afad.png

Kandilli: Büyüklük 6.0

Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Kale merkezli depremin büyüklüğü 6.0 olarak belirlendi.

Depremin derinliği ise 6 km olarak ölçüldü.

kandilli.png

Belediye Başkanı Er: Olumsuz bir haber elimizde yok

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, HaberTürk'e yaptığı açıklamada "Bir panik var ama herhangi bir olumsuz haber elimizde yok. Can ve mal kaybı ile ilgili bir ihbar gelmedi, arkadaşlarımız sahada" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaparak "Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

3 binada kısmi çökme

Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha taramalarına başladığını belirterek, Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana geldiğini açıkladı. Yerlikaya'nın bugün deprem bölgesine gideceği öğrenildi.

Deprem nedeniyle Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ'da okullar bir günlüğüne tatil edildi.

Sağlık Bakanlığı: Can kaybı bildirilmedi

Sağlık Bakanlığı, deprem sonrası çalışmalara ilişkin "Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir" açıklaması yaptı.

Kale Belediye Başkanı: Bir kişi istinat duvarı altında kaldı

Depremin merkez üssü olan Malatya’nın Kale ilçesinin Belediye Başkanı İhsan Özbay, Gazete Pencere’ye konuştu. Belediye Başkanı Özbay, bir vatandaşın istinat duvarı altında kaldığına yönelik ihbar geldiğini ve müdahale edildiğini belirtti.

Başkan İhsan Özbay, bir ihbar üzerine yola çıktıklarını belirterek “Bir istinat duvarının yıkıldığını ve bir vatandaşımızın altında kaldığını muhtarımız bilgi verdi. Bölgeye doğru yola çıktık ancak yol deprem nedeniyle kapalı olduğu için yolu açmaya çalışıyoruz. Bölgeye ulaştıktan sonra net olarak bilgi almış olacağız” dedi.

Özbay, ekiplerin bölgeye ulaşmasıyla birlikte müdahale sonucunda istinat duvarının altında kalan 1 vatandaş kurtarıldı.

20'ye yakın kişi camdan atladı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 20 civarında kişinin deprem sırasında panik halinde camdan atladığını açıkladı. Şerifoğulları, "Hastanelerde tedavi görüyorlar. Yıkım noktasında herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil" dedi.

AFAD: 30 artçı sarsıntı meydana geldi

Bölgedeki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar da yaşandı. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.

Şanlıurfa'da da hissedildi

Malatya merkezli meydana gelen deprem çok sayıda ile etki ederken Şanlıurfa'da da hissedildi. O anlar kameraya yansıdı.

Görür: Endişe yok

Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaparak "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" dedi.

gorur1.png

'Hasar gören binalardan uzak durun'

Görür, ayrıca bir paylaşımda daha bulunarak "Elazığ’daki ve Malatya’daki heşehrilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

gorur2.png

Ercan: 2023'teki depremlerin artçısı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kısa Dalga'ya yaptığı açıklamada "Bugün Malatya'da meydana gelen deprem 2023 yılında meydana gelen 2 büyük depremin artçısıdır" dedi.

Depreme canlı yayında yakalandılar

Malatya'nın yerel kanalı ERTV, canlı yayında depreme yakalandığı görüntüler kameraya yansıdı.

Dağlardan toz bulutu yükseldi

Adıyaman'ın Tillo bölgesinde deprem anında dağlardan toz bulutu yükseldi. o anlar kameraya yansıdı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar