Madımak Katliamında hayatını kaybedenler 31'nci yıl dönümünde anıldı
Alevi örgütleri, STK'lar, siyasi partiler ile çok sayıda yurttaş sabahın erken saatlerinde Madımak Katliamı'nın 31’inci yıldönümü sebebiyle Sivas’taki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplandı. Kalabalık madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti.
Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi semahçıları, anma öncesi Sivas Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde semaha durdu.
"İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçtur"
Anmada konuşan CHP lideri Özgür Özel "Oysa bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" diyerek davanın zaman aşımına uğraması hakkında açıklama yaptı:
"Burada bulunan kimse bugün için değil yarınlarda bir daha böyle insanlık suçları işlenmesin diye mücadele ediyorlar. Davanın 31 yıllık sürecini bütün kilometre taşlarıyla ifade etmek belki yarım saatimiz alır. Ama şunu unutmayalım ki bu davanın zaman aşımına uğratıldığını unutmayalım. Oysa bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu yüzden zaman aşımı olmaz. Biz hala insanlık için umudumuzu koruyoruz. İstinaftan kararı bozmasını talep ediyoruz. Burada 31 yıl önce 15 bin kişi vardı ancak sadece 150 kişi yakalandı ve çok azı ceza aldı. 7 Kişi hala yakalanamadı. Yüreğimiz burada hayatını kaybedenler için yanıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı olarak tüm yardımcılarımızla örgütümüzle ailelerin yanında olmaya geldik. Burada 2 önemli karar alınmadan sonuç alınmadan bu mücadele durmayacak. Elbette her sene 2 Temmuz'da geleceğiz burada anacağız. 31.yılı 1.yılı kabul ediyoruz. Birinci talep bizim ve ailelerin ortak talebimiz. Madımak'ın bir utanç müzesi olmasıdır. Bu bilim ve kültür merkezi yazısını gören ailelerin içi yanıyor. Biz bunu hak etmedik diyorlar, ne bilimi ne kültürü. İnsan yakmak bizim kültürümüzde var mı diyorlar. Bilime kültüre inanan sanata inanan canları burada yaktınız diyorlar. Burası utanç müzesi olacak. İkincisi de istinafta umudumuzu sürdürüyoruz. Ama önünde sonunda bu kararların bozulup bunun insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmesi gerekiyor."
"Cumhurbaşkanı insanlığa karşı suç işlemiş olanları affedemez"
Anmada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, davanın zaman aşımına uğramasını eleştirerek, "Cumhurbaşkanı insanlığa karşı suç işlemiş olanları affedemez" dedi.
Bakırhan'ın açıklaması bu şekilde:
"Bu cinayet işlendiğinde dönemin cumhurbaşkanı "münferit bir olaydır" demişti; başbakan da cumhurbaşkanı benzeri açıklama yaparak, Dışarıdaki halkımız çok şükür zarar görmemiştir" demişti. İçerideki Alevileri, Kürtleri yok sayan görmeyen dışarıda kışkırtıcılık yapan burayı yakmayan çalışanlara bunları diyen bir süreçte burada bir cinayet bir katliam yaşandı. Ve süreç cezasızlıkla sonuçlandı. Gerçek failler ortaya çıkarılmadı. O dönem birkaç kişi yargılandı, birçoğu beraat etti. Kalanlar da cumhurbaşkanı affıyla birlikte serbest bırakıldı. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Cumhurbaşkanı, insanlık suçu yapmış katilleri affedemez. Biz de DEM Parti dün olduğu gibi bugün Alevi yurttaşlarımızla bu ülkenin ezilenleri, sömürülenleri, katledilenleri, cinayete katliamlara kurban gidilenlerin davasının takipçisi olacağız. Birlikte mücadele edeceğiz. Bir gün muhakkak bu topraklarda bu cezasızlık politikasıyla sonuçlanan bu davalar gerçek bir yargı karşısında yargılanacaktır."
"Burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz"
Anmada konuşan TİP lideri Erkan Baş, "Burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz; 31 yıl önce başlayan gerici kalkışmanın hala hedefe ilerlemesi için çaba sarf edenlere karşı mücadele ediyoruz" dedi.
Baş'ın konuşması bu şekilde:
"Ben de her şeyden önce hayatını yitiren tüm canlarımızı bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum. Acılı ailelerin acısını paylaşıyoruz. Sevgili genel başkanlarım çok yerinde değerlendirmeler yaptılar. Bu üzerine söylenebilecek belki de tek şey var. Biz burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz. Aynı zamanda 31 yıl önceki bir gerici kalkışmanın bugün hala hedefe ilerlemek için çaba sarfeden Türkiyeyi karanlığa boğmak isteyen bir anlayışa karşı bu ülkenin tüm ilerici, tüm yurtsever, tüm demokratik insanlarıyla beraber laik bir ülke mücadelesini hep birlikte kararlılıkla devam ettiriyoruz. Bugün Sivas'ta toplanan kalabalık ama aynı zamanda Sivas'ta bizimle olamasa da yüreği bizimle olan milyonlarca yurttaşımız bu davanın bir zamanaşımı olmadığını hep beraber göstermiş oluyoruz. Bugün bizi bir araya getiren tüm kurumlara da Türkiye'nin dört bir yanında Sivas'ı ışığını yaşatmaya devam eden, Türkiye'yi gericiliğe faşizme şeriata teslim etmemek için dimdik, kol kola, omuz omuza mücadele eden tüm yurttaşlarımızı sevgiyle saygıyla selamlamak istiyorum."
Madımak Katliamı
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu.
Olay 31 yıl önce alevlerin kül ettiği otelin adıyla anılıyor: Madımak Katliamı.
Kaynak:Haber Merkezi