Madencilerin çığlığı: Özelleştirme cinayetleri ve çalışma koşulları gündemde

Madencilerin çığlığı: Özelleştirme cinayetleri ve çalışma koşulları gündemde
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Dünya Madenciler Günü’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelttiği soru önergesiyle, özelleştirme politikaları ve madencilerin kötü çalışma koşullarını gündeme taşıdı.

Dünya Madenciler Günü’nde, maden işçilerinin ağır çalışma koşulları, özelleştirme politikalarının yarattığı iş cinayetleri ve hak ihlalleri bir kez daha tartışmaya açıldı. Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdiği soru önergesinde, özelleştirme nedeniyle yaşanan iş cinayetlerini ve Çayırhan madencilerinin mücadelelerini gündeme getirdi. Bayhan, “Özelleştirme cinayetlerini önlemek ve insanca çalışma koşulları sağlamak için Bakanlık somut bir adım atacak mı?” dedi.

"Teşekkür ve rahmet dilekleri yetmez"

Bayhan, Bakan Işıkhan’ın Çayırhan Linyit Madeninde yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Madencilere teşekkür etmek ve hayatını kaybedenlere rahmet dilemek güzel ama yeterli değil. İşçi sağlığı ve güvenliği için somut adımlar ne zaman atılacak?” diye sordu. Bayhan, madencilerin ölümle burun buruna çalıştığı koşulların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Özelleştirme politikaları eleştirisi

Bayhan, özelleştirme politikalarının madenlerdeki iş cinayetlerinin ana kaynağı olduğunu belirterek, “2010 Karadon, 2014 Soma ve Ermenek, 2022 Amasra ve 2024 Erzincan İliç faciaları özelleştirmenin faturasını ortaya koyuyor. Bu cinayetlere özelleştirme cinayetleri demek daha doğru değil mi?” diye sordu.

Çayırhan özelleştirmesine tepki

Çayırhan maden ve enerji işçilerinin mücadelesine dikkat çeken Bayhan, bu özelleştirme gerçekleşseydi Dünya Madenciler Günü’nde bir satış hikayesinin yaşanacağını ifade etti. Bayhan, Bakan Işıkhan’ı işçilerin yanında olmaya çağırarak, “Ülkenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin sermayeye peşkeş çekilmesine karşı çıkacak mısınız?” dedi.

Bayhan, Bakanlığa şu soruları yöneltti:

1. Özelleştirme nedeniyle bugüne kadar kaç enerji ve maden işçisi hayatını kaybetti?
2. Çalışma Bakanlığı, işçi sağlığı ve güvenliği için hangi somut adımları attı?
3. Çayırhan özelleştirilirse maden işçileri sermaye tekellerinin sömürü düzeninde çalışmaya devam mı edecek?
4. İş cinayetleri ve hak ihlallerine karşı bugüne kadar hangi yaptırımlar uygulandı?
5. İşçilerin alacaklarını ödemeyen maden şirketlerinin ruhsat iptali için bir uygulama yapılacak mı?

(Yurdagül Şimşek)

Kaynak:Yurdagül Şimşek

Öne Çıkanlar