Kim bu Kılıçdaroğlu’na ‘zorla getirme’ kararı aldıran avukat Mustafa Doğan İnal
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın açtığı hakaret davasında İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında “zorla getirme” kararı verdi.
Duruşmada Mustafa Doğan İnal’ın avukatı, eski CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in yetkilendirmesi ile duruşmaya katılan Avukat Uğur Çelik ise “Müvekkilimizin ikametgahı Ankara’dır. Talimatları Ankara’ya yazın” talebinde bulundu. İnal’ın avukatı Furkan Keskin, mahkemeden Kılıçdaroğlu’nun zorla getirilmesini talep etti. Mahkeme talebi kabul etti ve Kılıçdaroğlu'nun zorla getirilmesine karar verdi.
Mustafa Doğan İnal, Uğur Mumcu cinayeti sanığının avukatlığından FETÖ borsası iddialarına kadar tartışmalı birçok dava ve olayla gündeme gelmişti. Gaziantep'teki yol kesme olayı ve FETÖ'nün kapatılan Zaman gazetesinin ortağı olan Fettah Tamince'nin avukatlığı da tartışılan konulardı.
Kemal Kılıçdaroğlu "zorla getirme" kararına yayınladığı videoyla tepki gösterdi.
Kılıçdaroğlu, “zorla getirme” kararı sonrası sosyal medya hesabından “Hodri Meydan” başlığıyla bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:
“Dostlarım ne günlere kaldık? Erdoğan çıkmış 'Biz yumuşayacağız ama Kılıçdaroğlu izin vermiyor' diye beni şikayet ediyor ve bu da yetmiyor saray yargısıyla beni sindirmeye çalışıyor. Erdoğan'ın korkulu rüyası olmaya devam ettikçe, ekonomik kriz devam ettikçe, Kılıçdaroğlu düşmanlığı artmaya, türlü ayak oyunlarıyla CHP'lileri siyaset dışına itmeye çalışanlara açık ve net çağrımdır; tek bir CHP'liyi saray yargısına teslim etmeyeceğiz.”
Mahkeme duruşmayı 18 Şubat 2025 tarihine erteledi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, karara “Zorla getirme kararı, hukuki olmadığı gibi, siyasallaştırılmış yargının gözdağı verme çabasıdır” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “7. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na devam eden bir dava sebebiyle verilen zorla getirme kararı hukuki değil siyasidir. Bu süreçte Kemal Bey’in sonuna kadar yanındayız” tepkisini gösterdi.
Mustafa Doğan İnal.
İnal: Bu sanığın ayrıcalığı yok
Kılıçdaroğlu hakkında verilen “zorla getirme” kararı sonrası şikayetçi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal merak konusu oldu.
Mustafa Doğan İnal, Kılıçdaroğlu kararına yönelik tepkilerin ardından sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Aleyhime sürekli iftira ve hakaretamiz cümleler sarf eden, soyut iddialarda bulunan KK isimli şahıs hakkında suç duyurusunda bulundum ve tazminat davaları açtım. Yargılaması devam eden, bugünkü haberlere konu olan Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık KK. 3 celsedir mazeretsiz katılmamıştır. CMK gereğince duruşmalara katılmayan her Türk vatandaşına uygulanan muamele gereği, bu sanığın da mahkemeye zorla getirilmesine karar verilmiştir. Bu sanığın herhangi bir ayrıcalığı ya da dokunulmazlığı bulunmamaktadır.”
Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Uğur Mumcu cinayeti sanığının avukatıydı
1978 yılında Gaziantep’te doğdu. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2004 yılında avukatlık ofisini açtı. 2006 yılında Albayrak Holding ve Yeni Şafak Gazetesi Hukuk Müşaviri oldu. Hukukçular Derneği yönetiminde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlığını üstlendikten sonra kamuoyu adını duymaya başladı.
Tevhidi Selam Kudüs Ordusu’nun yönetici ismi Mehmet Ali Tekin’in avukatlığını üstlenmişti. Bu örgüt Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Muammer Aksoy suikastlarının sorumlu olarak yargılanmıştı. Gazeteci Sibel Hürtaş’ın haberine göre, Uğur Mumcu dava dosyasında da sanık avukatı olarak Mustafa Doğan İnal’ın adı yer aldı.
Gazeteciler Barış Terkoğlu (solda) ve Barış Pehlivan (sağda).
Gazetecilere davalar açtı
Gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun kaleme aldığı “Metastaz 2: Cendere” kitabında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın, yabancı bir şirketin hukuki sorunlarını çözmek için nüfuzunu kullandığı ileri sürüldü. Kitapta, İnal ile iki yargı mensubunun şirket yetkilileriyle bir araya geldiği, şirketin hacizler sebebiyle doğan problemlerine çözüm arandığı açıklandı.
Kitapta yer alan iddialar üzerine İnal, gazeteciler Pehlivan ve Terkoğlu ile iddiaları haberleştiren çok sayıda gazeteciye dava açtı. Mustafa Doğan İnal’ın dava açtığı gazeteciler arasında Can Bursalı ve Furkan Karabay da vardı.
Gaziantep’te yol kesme davası
Mustafa Doğan İnal 2022 yılında Gaziantep’te halasının taziyesine gitmek için yola çıkmıştı. İnal’ın otomobili ‘beraber iş takipçiliği’ yaptığı öne sürülen kuzeninin oğlu Yılmaz Öztürkmen tarafından kesildi.
“İkinci Susurluk” olarak anılan ve FETÖ borsasındaki çıkar çatışmasından kaynaklı meydana geldiği öne sürülen olaya ilişkin Mustafa Doğan İnal, akrabası Yılmaz Öztürkmen’in mafya olduğunu, İnal’ın adını kullanarak çıkar elde etmeye çalıştığını öne sürdü. Yol kesme olayından sonra Öztürkmen gözaltına alındı ve İnal’ın kendisine komplo kurduğunu, “FETÖ borsası”nda yer aldığını öne sürdü. Mustafa Doğan İnal ise bu iddiaları yalanladı.
Fettah Tamince.
FETÖ’nün Zaman gazetesinin ortağı Tamince’nin avukatıydı
FETÖ’nün kapatılan yayın organı Zaman gazetesinin ortağı olan Fettah Tamince’yi FETÖ davalarından Mustafa Doğan İnal’ın kurtardığı gündeme geldi. İnal ise Antalya Bilim Üniversitesi’ni kurtarmak için Fettah Tamince’nin yanında yer aldığını öne sürdü. Tamince’nin “devletimin yanımdayım” dediğini söyleyen Mustafa Doğan İnal, “Burada stratejik hata yapılmış olabiliriz. Ancak FETÖ borsası diye bir şey yok” demişti.
Mustafa Doğan İnal, Fettah Tamince ile karısının ve şirketinin de avukatlığını yaptığını açıklamıştı. İnal'ın avukatlığını yaptığı Tamince, FETÖ davasından beraat etti.
Yüzden fazla habere erişim engeli
Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal, 2023 yılında hakkındaki 100'ü aşkın içeriğe dair erişim engeli kararı aldırmıştı.
Doğan'ın İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı başvurunun ardından söz konusu içeriklerin Doğan'ın "kişilik haklarını ihlal ettiğine" karar verilmişti.
Karar kapsamında; içerisinde haber, Ekşi Sözlük entryleri, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar ve TikTok videolarının da bulunduğu 117 içeriğin kaldırılmasına hükmedildi.
Mustafa Doğan İnal, 2022 yılının Temmuz ayında ise 130 içeriği, yine aynı yılın Ekim ayında ise 150'den fazla içeriği sansürletmişti. Hakimler, İnal'ın taleplerine hiçbir zaman "hayır" diyemedi.
Kaynak:Haber Merkezi