‘Kent uzlaşısı’ iddialarının merkezindeki isim Azad Barış konuştu

‘Kent uzlaşısı’ iddialarının merkezindeki isim Azad Barış konuştu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan “kent uzlaşısı” soruşturmasında hakkında gözaltı kararı verilen Azad Barış, ilk kez sessizliğini bozdu.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’na konuşan Barış, CHP ile DEM Parti arasında herhangi bir “pazarlık ya da aracılık” yapmadığını belirtti. Soruşturmayı "algı operasyonu" olarak nitelendiren Barış, kendisi üzerinden CHP ve DEM Parti’nin yıpratılmak istendiğini söyledi.

Soruşturma Almanya’dayken başladı: “Yasal yollarla çıkış yaptım”

Hakkında yakalama kararı çıktığında Almanya’da bulunan Barış, bunun bir kaçış olmadığını söyledi:

“Soruşturma devam ediyorken Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan bütün yasal prosedürleri yerine getirerek yurtdışına çıktım.”

Dosyadaki iddiaları “iftira” olarak niteleyen Barış, o dönemde kısmi felç geçirdiğini ve tedavi sürecinde olduğunu vurguladı.

“İmamoğlu ile sistematik bir görüşmem olmadı”

Azad Barış, CHP’li Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan’ı “sadece birkaç kez gördüğünü”, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ise “görüşme gerçekleştirmediğini” söyledi. Barış, Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ile ailece tanıştığını ancak ticari ya da siyasi bir ilişkilerinin olmadığını da ekledi.

Barış, iddialara sert tepki gösterdi:

“Ne Ekrem Bey’le ne Emrah Bey’le, ne de Mahir Bey veya Mehmet Ali Çalışkan’la herhangi bir ittifak üzerine konuşma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu, CHP ve DEM Parti’nin kurumsal işleyişine hakarettir.”

“Kent uzlaşısı partinin kendi politikasıydı”

Barış, “kent uzlaşısı”nın partiler üstü değil, doğrudan DEM Parti’nin seçim stratejisi olduğunu belirtti. Sürece PKK’nın dahil olduğu yönündeki iddiaları da reddeden Barış, hiçbir örgütle bağının olmadığını ve karar süreçlerinde yer almadığını ifade etti.

Parasal ilişki iddialarına yanıt: “Ortada iftira var”

Savcılık tarafından öne sürülen “kent uzlaşısı için para alındı, hatta bir kısmı zimmete geçirildi” yönündeki iddialara da yanıt veren Barış, bu suçlamaların tamamen temelsiz olduğunu belirtti. Söz konusu dönemde sağlığı nedeniyle aktif olmadığını da yeniden vurguladı.

Temiz sicil, uluslararası faaliyetler ve Kızılay plaketi

Barış, hakkında daha önce herhangi bir terör cezası olmadığını, sicil kaydının temiz olduğunu ve yalnızca HDP’nin yaptığı bir basın açıklaması nedeniyle bir dava sürecinin sürdüğünü söyledi.

Soruşturmanın gündeme gelmesinin ardından hakkında çıkan “gözaltı geçmişi” haberlerinin, 2001 yılında Arte TV için Diyarbakır’da yapılan bir haber takibi sırasında yaşanan gözaltı olayına dayandığını da belirtti.

"Kızılay’dan plaket aldım, AGİT’te konuştum"

Azad Barış, deprem döneminde sahada aktif olduğunu, Kızılay’dan teşekkür plaketi aldığını ve AGİT gibi uluslararası platformlarda konuşmalar yaptığını da hatırlattı.

“Beni linç etmeye hazır bekleyen cellatlara gönüllü olarak teslim olamam” diyen Barış, şu anda Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini söyledi.

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar