Kafalar karıştı… Bulaşıyor mu, bulaşmıyor mu?
Prof. Dr. Ateş Kara, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Koronavirüs semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının çok nadir olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Prof. Dr. Kara, asemptomatik hastaların koronavirüsü başkalarına bulaştırdıklarını belirtti.
Normal viral enfeksiyonlarda semptom göstermeyenlerin, semptom gösterenlere oranla virüsü daha az oranda bulaştırdığını kaydeden Prof. Dr. Kara, “Semptomu olmadan virüsü alan ve hiç semptom geliştirmeyen yani tamamen dışarıdan baktığımızda sağlıklı görünen ama virüsü taşıyan kişiler var. Normalde bizim viral enfeksiyonlarda bu kişiler virüsü semptom gösterenlere göre bir miktar az atıyorlar.
Semptom göstermeyen, herhangi bir bulgusu olmayan ama virüsü taşıyanların rakamı yüzde 30’lara kadar gelebiliyor. Bu kişiler virüsü atıyorlar ama şunu gördük biz; attıkları virüs miktarı sanki biraz düşük. Büyüklerimiz kadar hastalandıklarında virüs atmıyorlar gibi görünüyor. Bu da şu anlama geliyor, biraz daha az bulaştırıcı olabilir ama ‘bulaştırmıyorlar’ anlamında değil.
Diyelim ki büyükler iyileştikten sonra 14 gün daha virüs atmaya devam ediyorlar. Bu kişiler ise ortalama 7 gün gibi nadiren 10 güne varan şekilde atıyorlarmış gibi. Bu atış da gittikçe azalıyormuş gibi görünüyor. Bulaştırma rakamları sanki biraz daha düşük, bulaştırma süreleri de sanki 7 gün civarında yani biraz daha kısa gibi görünüyor” dedi.
Harvard’tan DSÖ’ye suçlama
Harvard Üniversitesi araştırmacıları da semptomatik insanların bulaşıcı olmadığını açıklayan DSÖ’ye tepki gösterdi.
Bilim insanları belirti göstermeyen insanların virüs bulaştırdığını ve herkesin sosyal mesafe önlemlerine uyması gerektiğini vurgulayarak DSÖ’yü kamuoyunu yanlış yönlendirmekle ve kafa karıştırmakla suçladı. Araştırmacılara göre, DSÖ’nün yorumu, henüz bilimsel toplulukla paylaşılmayan ‘üye devletlerin açıklamasına dayanıyor.
Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Müdürü Dr. Ashish K Jha, DailyMail.com’a verdiği demeçte, “Açıkçası beliti göstermeyen kişilerin popülasyonda kontrol altında tutulması salgının durmasında kritik bir öneme sahip. Asemptomatik yayılma tehdidi, gerçek ve önemlidir” ifadelerini kullandı.