Erdoğan'dan 'siyasette yumuşama' mesajı: 'Uzatılan elin kopartılmasına izin vermeyiz'

Erdoğan'dan 'siyasette yumuşama' mesajı: 'Uzatılan elin kopartılmasına izin vermeyiz'
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası anayasa tartışmalarına değinerek, "İlk 4 madde üzerine tartışmalar sürece katkı sağlamaz" dedi. Siyasette iç cephe mesajı veren Erdoğan, "Siyasette diyalog zeminini güçlendirmeliyiz" diye konuştu.

Beştepe'de AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliye'sinde basına kapalı yapılan toplantı 3 saat sürdü.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, 'Anayasa' tartışmaları hakkında "İlk 4 madde üzerine tartışmalar sürece katkı sağlamaz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Anayasa çağrısı

"Daha adil bir dünya daha müreffeh Türkiye'ye ulaşıncaya kadar durmadan, dinlenmeden çalışacağız. 1 Ekim Salı günü TBMM'de 28. dönem 3. yasama yılının açılışını yaptık. Meclis hitabımızda Türk demokrasisini darbe anayasasından bir an önce kurtararak yeni ve sivil anayasa ile buluşturma talebimizi teyit ettik. Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz.

"Partimizin ilk 4 madde ile sorunu yok"

Tüm siyasi partilerin anayasa çağrımıza yapıcı yanıt vermelerini temenni ediyorum.

Cumhur İttifakı ve partimizin anayasanın ilk 4 maddesi ile sorunu yok. İlk 4 madde üzerine yapılan tartışmaların da sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum.

İsrail'in saldırıları

İsrail'in Gazze'de durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini her fırsatta ifade ettik. Bu ikazlarımızdan dolayı bazı dostlarımızın ve ülkemiz içindeki malum kesimlerinin haksız eleştirilerine maruz kaldık. İsrail'in BM Geçici Barış Gücü'ne saldıracak, tehdit edecek küstahlaşması konunun ciddiyetini ispata kafidir. Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir. Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i durdurmak için daha neyi beklediğini açıkçası biz de merak ediyoruz. İsrail tankları Barış Gücü askerlerine saldırıyor, bir kısmını yaralıyor, BMGK tüm bu haydutlukları sadece seyrediyor. Bunun için yıllardır 'dünya beşten büyüktür' diyoruz.

Gelinen noktada şu gerçeği hepimiz görmekteyiz. Siyonist emeller peşinde koşan İsrail hükümeti, Amerika ve Avrupa'nın koşulsuz desteğini aldığı müddetçe saldırılarını durdurmayacak. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarımız kapalı oturumda asıl planı ifade etmişlerdir. Bugün İsrail'in gönüllü sözcülüğünü üstlenenlerin geçmişte bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı için aynı cümleleri kurduklarını unutmadık.

Siyasette yumuşama mesajı

Bölgemizdeki karanlık atmosferde dışarıdaki meselelerle ilgilenirken evimizin içini toparlamak fevkalade önemli. Bunun yolu da siyasette diyalog zeminini güçlendirmekten, farklı siyasi partiler ve toplum kesimleri arasındaki müşterek paydayı büyütmekten geçiyor. Türkiye'yi kendi iç dinamikleri üzerinden denklem dışına atma girişimlerine rıza göstermeyiz. Kim siyasetten topluma yayılan yumuşama iklimini baltalayamaya çalışıyorsa Türkiye'nin iyiliğini istemiyor demektir.

Son dönemde siyasette yumuşama iklimine girdi. Siyasi aktörlerle milli meselelerle ortak paydada buluşma arayışları artmaya başladı. Terörün ve şiddetin Türk siyasetini esir almasının önüne geçmek için kapı aralandı. Bu atmosferi meyveye durmadan zehirlemeye yönelik gelişmeler yoğunlaştı. Partisi tarafından dışlanmış hatta istenmeyen adam ilan edilmiş eski siyasetçilerin ekranları dolaşıp kutuplaştırıcı söylemlerle sağa sola sataşmasını özellikle yumuşama atmosferini provokatif ifadelerle hedef tahtasına koymasını asla iyi niyetli bulmuyoruz.

"Uzatılan elin kopartılmasına izin vermeyiz"

Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor. Bölücü terör dahil Türkiye'ye yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdır. Milletimizin hafızasında yer edinmiş kötü sahnelerin tekrar yaşanmasına müsaade etmeyiz ve etmeyeceğiz.

Bölgemizin tamamında Türk, Türkmen, Arap, Kürt demeden herkesi kucaklayan bir kardeşlik ekseni kurmaya çalışıyoruz. Birileri hemen bu kardeşlik eksenini sabote edecek hal ve hareketlere girişiyor. Uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına izin vermeyiz. Buna kayıtsız da kalmayız. Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor. Her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdır. Milletimizin hafızasında yer edinmiş kötü sahnelerin tekrar yaşanmasına müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz.

"Cezasızlık algısı ortadan kaldırılacak"

Milletimizde serzenişlere sebep olan cezasızlık algısının ortadan kaldırılması için gereken kanuni düzenlemeleri mutlaka hayata geçireceğiz. Bununla ilgili genel çerçeveyi zaten çizmiştik. Bugün kabine üyelerimize gerekli talimatları verdik. İlgili bakanlarımız, cumhur ittifakındaki ortaklarımızla beraber çalışarak hukuki adımların atılmasını sağlayacak.

Aile Bakanlığımız ile bağımlılık, dijital bağımlılık, intihar, çocuk istismarı, şiddetle etkin mücadele için sosyal risk haritaları oluşturacağız. Bu tür sorunlar ortaya çıkmadan çok erken müdahale edeceğiz. Suç ve suçlularla etkin mücadelede özellikle suçun önlenmesine yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar