Kabarık suç kayıtları var ama serbestler.. Avukat Hüseyin Ersöz değerlendirdi: İnfaz düzenlemeleri suçlunun lehine işliyor

Kabarık suç kayıtları var ama serbestler.. Avukat Hüseyin Ersöz değerlendirdi: İnfaz düzenlemeleri suçlunun lehine işliyor
İstanbul Beyoğlu'nda İremşan A.'nın cinsel saldırıya uğramasında, kadının şikayetçi olmaması nedeniyle daha önce birçok suç kaydı bulunan iki şüpheli serbest bırakılmıştı. Av. Hüseyin Ersöz, bu durumun hukuk sisteminde ciddi sorunlar yarattığını belirtti

Türkiye’de günlerdir suç kayıtları olmasına rağmen serbest dolaşan ve yeniden suça karışan faillerin karıştığı olaylarla sarsılıyor.

Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olmasına rağmen bir polisi şehit etmesinden sonra yakalanan Yunus Emre Geçit bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri.

Suç geçmişleri kabarık bu kişilerin rahat rahat dolaşması tartışılmaya devam ederken bugün ajanslara benzer bir haber daha düştü.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, 25 yaşındaki İremşan A., yolda yürürken iki erkeğin cinsel saldırısına uğradı. Genç kadın, takip edildiğini fark ettikten sonra, iki erkek tarafından duvara sıkıştırılarak taciz edildi. Çığlık atmasıyla birlikte çevredekiler olaya müdahale etti.

İki tacizci, olay sırasında çevredekilerin müdahalesinden kaçmak için “Amcamın kızı” diyerek yalan söyledi. Bunun üzerine çevredekiler, “Amcanın kızı olsa ne olur?” diyerek tepki gösterdi ve kadının kurtarılmasına yardımcı oldu. İki erkek, olay yerine gelen polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ancak İremşan A., ailesinin durumdan haberdar olmasını istemediği gerekçesiyle şüphelilerden şikayetçi olmadı.

Suç kayıtları kabarık

Serbest bırakılan şüpheliler Semir T. (31) ve Ömer K. (27), daha önce de ''cinsel saldırı'', ''kasten yaralama'' ve ''uyuşturucu kullanma'' suçlarından kaydı olduğu ortaya çıktı.

'Tepkiler sonrası' yeniden gözaltı kararı

Olay anına ait görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, savcılık yeniden gözaltı talimatı verdi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sokak içerisinde yürüyen bir kadına cinsel saldırıda bulunan şahıslar olay yerinde gezen Güven Timleri tarafından suçüstü yakalanmıştır” ifadelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2024-10-04-saat-18-41-18-07c90f7a.jpg

Adalet Bakanlığı'ndan açıklama

Beyoğlu’ndaki taciz skandalına ilişkin bir açıklama da Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Beyoğlu’nda 10 gün önce meydana gelen taciz olayıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bugün itibarıyla kamera görüntülerinin ortaya çıkması neticesinde bu görüntüler de soruşturma dosyasına girmiş ve şüpheliler hakkında gözaltı kararı verilmiştir."

Tacizciler şikayet olmadığı için mi serbest bırakıldı

Yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren Avukat Hüseyin Ersöz, son dönemdeki infaz düzenlemelerinin suç işleyenlerin lehine sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

Gazete Pencere’ye değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Ersöz, hukuk açısından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ersöz, cinsel saldırı suçunun Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesinde düzenlendiğini belirterek, “Bu suçla ilgili soruşturma başlatabilmek için mağdurun şikayetçi olması gerekir. Beyoğlu’ndaki olayda, kadının şikayetçi olmaması nedeniyle savcılığın herhangi bir işlem yapması mümkün değildir. Görüntüler açık olsa da, şikayet olmadıkça şüpheliler serbest bırakılmak zorundadır” dedi.

Savcılık işlem yapamaz

Ersöz, şüphelilerin geçmişteki suç kayıtlarına dikkat çekerek, “Cinsel saldırı ve diğer suçlardan dolayı sabıka kaydı bulunması, yeni işlenen bir suçta dikkate alınabilir. Ancak şikayetçi olunmaması durumunda, savcılığın bu kayıtları göz önünde bulundurarak bir işlem yapması mümkün değildir” diye ekledi.

Korunmaların sağlanması

Son günlerde artan suç kayıtları ve serbest kalan şüphelilerin toplumsal algıya etkisinin önemli olduğunu vurgulayan Ersöz, “Hukuk devletinde herkesin hukuki güvenliği bulunmaktadır. Ancak mağdurların kendilerini güvende hissetmeleri ve şikayet hakkını kullanmaları için gerekli korumaların sağlanması şarttır” ifadelerini kullandı.

Ersöz, cinsel saldırı gibi suçların nitelikli halleri işlendiğinde şikayet aranmaksızın adli süreçlerin başlatılabildiğini belirtti. Ancak, son dönemdeki infaz düzenlemelerinin suç işleyenlerin lehine sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. “Bu durum, suç oranlarının artmasına ve faillerin topluma karışmasına neden olmaktadır. İvedilikle bu konuda düzenlemeler yapılması şart” dedi.

Kaynak:Ayşegül Kum

Öne Çıkanlar