İzmir depreminin üzerinden 4 yıl geçti: İZDEDA Başkanı yetkililerden destek istedi

İzmir depreminin üzerinden 4 yıl geçti: İZDEDA Başkanı yetkililerden destek istedi
İzmir'de 117 kişinin öldüğü depremin üzerinden 4 yıl geçti. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Bilal Çoban, yetkililerden destek isteyerek, "Süreçlerin hızlandırılması gerekiyor" dedi.

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybettiği 6,9 şiddetindeki depremin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen depremzedelerin sorunları hala devam ediyor. Deprem sonrasında 79 bin 272 bağımsız birim için az, orta ve ağır olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşurken; depremzedeler, uzun süre emsal artışı, kredi ve zaten kendine ait olan evlerini yeniden satın alma sorunları ile karşı karşıya kaldı.

İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, dört yılda yaşananları ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Çoban, şunları söyledi:

c2f32e00-7950-48d6-97cd-1a8aea631982-w.jpeg

'Dört yıl bizim için zor ve sancılı geçti'

“Dört yılda büyük sıkıntılar yaşadık ama bunların hepsini gidermek için bir sivil toplum olarak burada insanları bir araya getirerek hangi haklara sahip olduklarını, neler yapmaları gerektiğiyle alakalı yönlendirmeler yapmaya çalıştık. Buradaki en önemli sorunumuz barınmaydı. Bugün geldiğimiz durumda en büyük sorun, finans sorunu. İnsanların inşaatlarını yapabilmeleri için bir paraya sahip olmaları gerekiyor. Emsal denilen ilave dairelerin çıkması için bir hak talep etmiştik biz zamanında. Çok mücadele etmiştik. Bu mücadelemizin sonucunda da emsalimizi almıştık. İnsanlara evlerini yapabilmesi için mali anlamda bir katkı sunuyordu. Ama bu da yeterli olmadı. İnsanlar evlerine sahip olmak istiyor. Biraz sancılı süreçler geçirdik. Tabii ki sorunlar bitmedi. Mesela işte konteynerlerde kalanlar vardı. Şu anda Limontepe’de kalan bir iki ailemiz ne yapacağını henüz bilemiyor.”

'Hak sahipliğini biraz daha geniş tutmak gerekir'

Ağır hasarlı konutu olanların rezerv alanda hak sahibi olma konusunda sorunlar yaşadığını belirten Çoban, şöyle konuştu:

“Şu anda hak sahibi olarak rezerv alandan dükkan sahiplerimiz var. Yani hak sahipliği dükkan olarak çıkan yaklaşık 140’a yakın malikimiz var. Bunların henüz daha dükkanları verilmedi. Bununla alakalı çok iletişime geçiyoruz. AFAD'a da soruyoruz. Ne yapılacağıyla alakalı da henüz bize bir cevap verilmedi. Bu konuda bir sorunumuz var. Biz hala bunun görüşmesini yapıyoruz. Rezerv alandan hak sahibi olup da konut olarak alamayan şu anda malimiz yok. Ama bir de şöyle bir durum var. O yer kavramı... Aynı ilçede iki tane dairesi var diye ağır hasarlı olsa da hak sahibi olamıyor. Biz bunun çok hakkaniyete sığdığını düşünmüyoruz. Burada hak sahipliğini biraz daha geniş tutmak gerektiği kanaatindeyiz. Bununla alakalı da çalışma yapılsın istedik. Hala da görüşmelerimiz devam ediyor ama bir sonuca da erdiremedik.”

Yetkililere çağrı: Maddi destek bekliyoruz

Depremzedelerin sorunlarının tam anlamıyla çözümü için yetkililere taleplerini de aktaran Çoban, şunları söyledi:

“Dönüşümü hızlandırmak için devlet yetkililerinin özellikle yerel yönetimdeki yetkililerimizin çok daha fazla hızlı hareket etmesi lazım. Vatandaşı dinlemesi gerekiyor. Dünya Bankası diyoruz. Finansal tarafı çözdüğümüzü iddia ediyoruz ama bu sefer belediye tarafını çözemiyoruz. Özellikle şu ruhsat alma konusunda çok ciddi problemlerimiz var. Tabi sadece belediyemiz açısından demiyorum. Yukarıda bin tane konutumuz var. Neden atıl bir şekilde dursun ki? Bunlar ihtiyaç sahiplerine satılabilir. Yani bu imkanlar sağlanabilir. Hem daireler de atıl kalmamış olur. Çünkü atıl kalan daireler de yıpranır. Bizim devletimizden istediğimiz, maddi anlamda bize daha çok destek olması. Bizim belediyemizden ciddi bir şekilde talebimiz var. Süreçlerin hızlandırılması gerekiyor. Gerek ruhsat süreçlerinin, gerek evraksal süreçlerin hızlandırılması gerekiyor.”

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar