İşte seçimin ikinci turunda yaşanan usulsüzlükler, engelleme girişimleri ve saldırılar

İşte seçimin ikinci turunda yaşanan usulsüzlükler, engelleme girişimleri ve saldırılar
Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için bugün tekrar sandık başına gitti. Türkiye’de milyonlarca seçmenin ilk kez...

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için bugün tekrar sandık başına gitti. Türkiye’de milyonlarca seçmenin ilk kez katıldığı ikinci turda oy verme işlemi sürerken yurdun dört bir yanında çok sayıda usulsüzlük yaşandı.

TIKLAYIN- CANLI BLOG | Türkiye tercihini yaptı, sandıklar kapandı

Oy verme işlemi esnasında sandıklarda yaşanan saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimi haberleri şöyle:

AKP'liler Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde AKP'liler, Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı ve darp etti.

AKP'li ve MHP'liler CHP'li bir müşahidin kaburgasını kırdı

CHP Esenler İlçe Başkanı Kemal Şahin Twitterdan yaptığı açıklamada Fatih'te bir CHP'li müşahidin AKP ve MHP'li üyelerde darp edildiğini belirtti. Şahin "Esenler Fatih Mh Şehit Muhammed Aksu okulunda 1091 nolu sandikta görevli Müşahitimiz Mehmet Eldem Sandıkta yapılan olumsuzluklara itiraz ettiği için AKP ve MHP’li Üyeler tarafından darp edildi, şu an Bakırköy Sadi Konuk Hastanesinde; kaburgaları kırık halde, müşahade altındadır.⁦" dedi.

"AKP'li isen polisi darp edebilirsin"

İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, AKP'li kişilerin polisi darp ettiği görüntüleri paylaştı. Twitter'dan açıklama yapan Türkkan "Bu görüntüler bugün Ankara/Çankaya Ali Hasan Coşkun Meslek Lisesi’nden. Eğer Ak Partili isen polisi darp edebilirsin, hakaret edebilirsin. Soylu döneminde bunlar alışılagelmiş manzaralar. Bir çok idealist polis müdürü, S. Soylu’nun mesleklerine yaptığı tahribat ve saygınlıklarının kalmadığı gerekçesi ile emeklilik dilekçelerini verecek." dedi.

Ankara'da kavga

Ankara Altındağ'da Aydınlıkevler İnönü Lisesi'nde AKP'li bir sandık müşahidinin yaşlı bir kadını oy kullanırken yönlendirdiği iddiasıyla kavga çıktığı öğrenildi.

Oy verme işlemi bitmeden ıslak imzalı tutanaklar hazırlandı

Şanlıurfa İyi Parti İl Gençlik Kolları Eski Başkanı Ali Bucak sosyal medyadan "Seçim bitmeden ıslak tutanaklar hazırlanmış ve yayınlanmış.17.00 dan önce sandığı açmak ve oyu saymak yasaktır." ifadelerini kullanarak söz konusu usulsüzlüğün fotoğraflarını paylaştı. Aynı görseli HDP'li Faruk Gergerlioğlu da paylaşarak "Saat 17.00 olmadı ama Urfa'da sandıkları saymışlar bile!!!" dedi.

Kabine silahla girdi!

Evrensel'in aktardığına göre Rize’de bir seçmen, oy kullanma kabinine silahla girdi. Kemal Kılıçdaroğlu'nu tehdit ettiği notun da yer aldığı fotoğrafı sosyal medyada paylaşan şahıs, şikayet üzerine gözaltına alındı.

Erdoğan'dan vatandaşlara "Sandığa gidin" SMS'i"

Diken'in Ankara temsilcisi Altan Sancar'ın aktardığına göre Erdoğan, vatandaşlara SMS göndererek sandığa gitmelerini istedi.

SMS'de şöyle dendi: "Sayın üyemiz, Türkiye Yüzyılı için her birimizin sandığa giderek oyunu kullanması büyük önem arz etmektedir. Sen oyunu kullanırsan biz kazanacağız, Türkiye kazanacak."

Seçim yasakları kapsamında şu anda vatandaşlardan herhangi bir yolla oy istenmesi yahut propaganda yapılması YSK kararıyla yasak.

Toplu oy kavgasında 2 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da sandıkta tolu oy kullanılmak istendiği iddiası üzerine çıkan kavgada 2 kişi yaralandı. Kavga anları ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci oylaması için Ulubatlı Hasan İlkokulu'nda, toplu oy kullanılmak istendiği ileri sürüldü. Bu nedenle sandık başındaki müşahitler arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede büyüyerek tekme tokat kavgaya dönüştü. Kavgada yaralanan 2 kişiden birinin burnu kırıldı. Yaralılar, hastaneye kaldırılırken, güvenlik güçleri okulda alarak olaya ilişkin inceleme başlattı.

Yalova'da bir kişi sandığa çift zarf attı

Yalova merkez Çınarcık ilçesinde, Hüdaverdi Aydın İlköğretim Okulunda 1033 nolu sandıkta oy kullanmak için tek zarf ile kabine giren M.D., sandığa çift zarf attı. Olayı fark eden sandık görevlileri, usulsüz oy kullanımı ile ilgili tutanak tuttu.

Şanlıurfa'da bir kişinin iki tane oy kullandı

Şanlurfa'da bir kişinin 2 tane oy kullandığı görüldü

AKP'liler polisleri de darp etti

İstanbul'daki Mualla Selcanoğlu Lisesi'ndeki AKP'liler sandık görevlisi kadınların üzerine yürüdü. Ardından da araya girmeye çalışan polisleri de darp ettikleri iddia edildi.

Bir yakınım bu okulda oy kullandı. Bizzat tanık oldu bunlara. Arayıp olanları bana da canlı canlı anlattı. Görüntüde fark etmişsinizdir. Bir Kadına el kaldırmayı/yumruk göstermeyi normal gören bu genç arkadaşlar, daha sonra olaya müdahale eden devletin polisini dahi darp etmişler. Sayın içişleri bakanı cep telefonundaki uygulamadan bir zahmet kimliklerini tespit etsin. Hepimiz görelim kim olduklarını…

Zarftan Erdoğan’a “evet mührü basılmış pusula” çıktı

Tekirdağ Çorlu'da 1024 numaralı sandıkta, zarf içinden Erdoğan'a evet mührü basılmış pusula çıktı. Bunun üzerine tutanak tutuldu.

Antakya'da müşahitler darbedildi

Hatay'ın Antakya ilçesindeki Demirköprü Muhtar Abdurrahman Çetiner İlköğretim Okulu'nda müşahitlik yapan Berkant Doran ve Süleyman Yeral, oy kullanılan kabine birlikte girme ve kimliksiz oy kullanma usulsüzlüklerine itiraz etti.

Mezopotamya Ajansı, itirazların ardından mahalle muhtarının, tanıdıklarını arayarak müşahit adı altında sandıkların çevresine yerleştirildiğini aktardı. Usulsüzlüklere itiraz eden müşahitler, “müşahit” adı altında getirilenler tarafından darbedildi.

Mahallede bulunan jandarmanın ise darp esnasında orada olmasına rağmen müdahale etmediği öne sürüldü.

Siverek'te sandık, muhtarın evine kuruldu

Gazeteci Sait Sırdaş, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla Urfa'nın Siverek ilçesinde bağlı Kavaklıdere köyünde 1364 numaralı sandığın köy muhtarının evinde kurulduğunu, muhtar köylülere oy kullandırmayıp bütün seçmenlerin yerine oy kullanmaya çalıştığını duyurdu.

Polis, Sol Partili müşahitleri sandıktan uzaklaştırmaya çalıştı

Ankara'da Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda SOL Partili müşahitler polis müdahalesi ile engellenmeye çalışıldı.

SOL Parti'den yapılan açıklamaya göre; itirazlar sonucu müşahitler görevlerinin başına geri döndü.

Açıklamada “Ankara Seyranbağları Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda sandık kurulu başkanı müşahit bulunamaz gerekçesiyle  SOL Partili müşahitleri polis eliyle şiddet uygulayarak uzaklaştırdı. İtirazlarla sandıktaki müşahitlerimiz görevini yapıyor.” İfadeleri yer aldı.

Bingöl’de toplu oy iddiaları üzerine köye giden CHP heyetine saldırı

Bingöl’ün Çavuşlar köyünde toplu oy iddiaları üzerine köye giden CHP heyetine “Burası Çavuşlar giremezsiniz. Biz açık da kullanırız kimseyi ilgilendirmez” denilerek saldırıldı. Jandarma ise CHP heyetini köyden çıkardı.

Artı Gerçek’in haberine göre Bingöl’ün Çavuşlar köyüne kayıtlı ama yurt dışında yaşayan seçmenler yerine toplu oy kullanıldığı iddia edildi. Yeni Yerleşim İlkokulu’ndaki 1282 nolu sandıktaki usulsüzlük ihbarı üzerine CHP heyeti Çavuşlar köyüne gitti. Toplu oy kullandıkları iddia edilen grup, CHP’li heyete “Burası Çavuşlar giremezsiniz. Biz açık da kullanırız kimseyi ilgilendirmez” diyerek saldırdı. Bölgede bulunan jandarma ise CHP heyetini köyden çıkardı. CHP heyetinde bulunan Servet Ayık, saldırı ile ilgili şu bilgileri sosyal medya hesabından paylaştı: “Çavuşlarda saldırıya uğradık jandarma sayısı yetersiz olduğu için saldırganlara engel olmak yerine bizleri köyden tahliye ettiler ..!”

MHP Dilovası İlçe Başkanvekili mükerrer oy kullanırken yakalandı

MHP Dilovası İlçe Başkanvekili Yücetan Dilmaç iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

T24'ten Ergün Demir'in haberine göre Yücetan Dilmaç'ın, oy kullandığı Can Gülmen İlköğretim Okulunda iki ayrı sandığa oy atmaya çalıştığı görevliler tarafından tespit edildi. 1012 numaralı sandığa zarf atarken yakalanan Dilmaç hakkında tutanak tutuldu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara “Bunun suç olduğunu bilmiyordum” dediği öğrenildi.

CHP'li Ali Şeker saldırıya uğradı

Urfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı kırsal Karaali Mahallesi'nde kurulan sandıkları ziyaret eden önceki dönem CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, toplu oy kullanımı tespit etti. Ali Şeker'in telefonu kırıldığı için gelişmeyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel aktardı. Buna göre mahallede bulunan erkekler, kadınların nüfus cüzdanlarını getirip onların yerine oy kullanmak istedi. Bu durumun yasal olmadığını ve kadınların da sandık başına gelmesi gerektiğini belirten Şeker ve CHP’li müşahit, 20-30 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Burnuna darbe alan Şeker, hastaneye kaldırıldı. Olay yerine gelen jandarma saldırgan grubu olay yerinden uzaklaştırdı.

Yaşanan olay sonrası Şeker, “Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz. Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz” açıklamasını yaptı.

CHP'li Ali Şeker'in ardından Mahmut Tanal'a da saldırı

CHP'li Ali Şeker'in saldırıya uğradığı Urfa'ya giden CHP'li Mahmut Tanal, kendisine saldırıldığını söyledi.

Tanal, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, görevli olduğu Şanlıurfa Eyyübiye Karaali Mahallesi’nde usulsüz oy kullanımına karşı çıktığı için bir grubun saldırısına uğradı. Şu an Karaali’de bekliyoruz. Bana yönelik de saldırı oldu. Burada devlet zafiyeti var! Tehditlere, saldırılara boyun eğmeyeceğiz, sandıkları koruyacağız! Biz haklıyız, biz kazanacağız!”

İstanbul’da Esenler'de bir kişi mükerrer oy kullanırken yakalandı

İstanbul Esenler'de bulunan Kazım Karabekir İlkokulundaki 2157 numaralı sandıkta bir kişi mükerrer oy kullanırken yakalandı. Gazeteci İsmail Arı'nın aktardığına göre olayla ilgili tutanak tutuldu.

İstanbul'da Kadıköy’de polis ve bekçiler belgesiz oy kullanmaya çalıştı

İstanbul Kadıköy'de bulunan İhsan Sungu İlkokulu'nda belgesi olmayan bir polis ve bir bekçi oy kullanmaya çalışırken müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK'ye iletildi. YSK'den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

Sol'un haberine göre; İstanbul Sarıyer Reşitpaşa'daki Karacapaşa İlkokulu'nda da belgesi olmayıp oy kullanmak isteyen polislerin müşahitler tarafından engellendiği aktarıldı.

Urfa’da Akçakale'de CHP'liler saldırıya uğradı

Urfa'nın Akçakale ilçesine bağlı kırsal Yazlıca Mahallesi'nde toplu oy kullanımına karşı çıkan CHP’li sandık görevlileri saldırıya uğradı.

CHP Urfa İl Başkanlığı Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Ronahi Paydaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Görevli olduğumuz bölgelerden Akçakale Yazlıca kırsal mahallesindeyiz. Burada toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık. Şu an can güvenliğimiz olmadığı için, suç duyurusu ve şikâyet için köyden ayrıldık” dedi. 

Bursa’da AKP’lilerden müşahide saldırı

Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki bir sandıkta oy kabinine yaşlı bir kadınla birlikte başka kişi daha girdi. Bunun yasak olduğunu bildiren Türkiye Gönüllüleri müşahidine AKP’liler tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Sınıfa giren bir polis memuru kavgayı ayırmaya çalışsa da AKP’lilerin tehditleri sürdü.

HÜDA PAR bir çocuğu müşahit yaptı

Mezopotamya Ajansının haberine göre, Diyarbakır'da Bağcılar İmamhatip Ortaokulu’ndaki 1075 nolu sandıkta 17 yaşında bir çocuk HÜDA PAR müşahidi yapıldı. Durumu fark neden Yeşil Sol Parti müşahitleri itiraz etti. İtiraz üzerine çocuk okuldan uzaklaştırıldı.

Muş’ta toplu oy kullanımı

Mezopotamya Ajansı, Muş’un Sungu Beldesi’nde AKP’li sandık görevlilerinin CHP ve Yeşiller Sol Parti müşahitlerini okullardan çıkardığını ve birçok kişinin toplu oy kullandığını aktardı.

Ümraniye'de AKP'liler, TKP müşahitlerini dışarı çıkarmaya çalıştı

İstanbul Ümraniye'deki Kazım Karabekir Ortaokulu'nda AKP'liler, TKP müşahitlerini, okulda bulunamayacaklarını söyleyip dışarı çıkarmaya çalıştı. 

soL'un haberine göre AKP'lilerin, dışarı çıkarmaya çalıştığı TKP müşahitlerinin üstüne yürüdüğü görüldü.

Midyat'ta açık oy kullanma kavgası

Mardin Midyat’ın Çavuşlu köyünde bulunan 1094 numaralı sandıkta açık oy kullanma sebebiyle arbede yaşandı. 

Yeni Yaşam'ın paylaştığı görüntülerde, askerlerin de olaya müdahil olduğu görüldü.

İzmir'de açık oy kullanılmasına tepki

İzmir’deki Çiğli Balatçık İlkokulu’nda Recep Tayyip Erdoğan’a oy veren bir seçmenin açık oy kullanmak istemesi üzerine tartışma yaşandı. 1126 numaralı sandıkta Erdoğan’a verdiği oyu açık şekilde sandığa atmak isteyen seçmene sandık görevlileri ve müşahitlerin itiraz etmesine AKP’liler tepki gösterdi. Gösterilen tepki üzerine kısa süreli tartışma yaşanırken, tutulan tutanak eşliğinde oy geçersiz sayıldı. Açık oy kullanmak isteyen seçmene ise ceza kesildi. 

Balçova Ertuğrul Gazi İlkokulu’nda ise MHP’li 4-5 kişinin grup halinde bellerinde silahlarla sınıfları gezdiği iddia edildi. Durumun avukat ve polislere bildirildiği öğrenildi. 

Öte yandan İzmir’de birçok seçmen bilgisi dışında AKP üyesi olduğunu öğrendi. E-devlet üzerinden üyelikten çıkan seçimler duruma tepki gösterdi.

Cizre’de okul bahçesinde plakasız araç

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Cizre Spor Lisesi’nin bahçesinde plakasız bir pikap görüldü. Yeşil Sol Partililerin itirazı üzerine araç okul bahçesinden çıkarıldı.

Mezopotamya Ajansının haberine göre bahçeden çıkan aracın nereye görüldüğü öğrenilemezken, HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri, yurttaşları plakasız araçlar noktasında uyarıp, okul sorumlularına bildirmesini istedi.

Pervari'de müşahitler okula alınmadı

Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Tosuntarla köyünde CHP ve Yeşil Sol Parti müşahitlerinin tehdit edilerek okula alınmadığı aktarıldı. MA'nın haberine göre, 14 Mayıs seçimlerinde 83 oyun 63’ünün Yeşil Sol Partiye çıktığı köyde açık oy kullandırıldığı öne sürüldü.

İlçenin Ekindüzü köyünde ise toplu oy kullanılmak istendiği ancak müşahitlerin itirazıyla geri adım atıldığı aktarıldı. 

Adana’da AKP’lilerden tehdit

Adana'nın Çukurova ilçesine bağlı Kurttepe Mahallesi'nde bulunan İbrahim Atalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 1132 numaralı sandıkta bina sorumlularına ve  sandık kurul üyelerine verilen belgelerin üzerinde seçim kurulu mührü ile imzanın ıslak olmadığı tespit edilerek, tutanak tutuldu.

Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’ndeki Doğankent İlkokulu’nda açık oy kullanan AKP'liler ile sandık görevlileri arasında tartışma çıktı. 

Mezopotamya haber Ajansı'nın haberine göre AKP'liler, görevlileri, "Sandık başındayız, sıkıysa iptal edin oyu" diyerek tehdit etti. Açık oy kullanma tutanak altına alındı.

7 yıl önce yaşamını yitiren vatandaş, seçmen listesine sokuldu

İstanbul Bahçelievler'deki Yayla İlköğretim Okulu’nda 1115 numaralı sandıkta, 16 Ocak 2015’te hayatını kaybeden yurttaş, seçmen listesinde yer aldı.

372 sıra numaralı seçmen olarak görünen, vefat etmiş Emine Kahraman’ın adres bilgisinde de adres yerine “298 Sayılı Kanun’un 36. maddesi gereğince kapalı adres olarak geçerli adrese göre” ibaresi yer aldı. Durum hakkında tutanak tutuldu.

Kendisine haber verilen Avukat Osman Baysal, “Kızının dediğine göre 14 Mayıs seçimleri de dahil olmak üzere vefatından sonra seçmen kaydı bugüne kadar hiç girilmemiş. Nüfus kaydını sorguladığımızda sağ olarak gözüküyor. Kızı da ‘Daha önce seçmen kaydı yapılmadığına göre ölü kaydının girilmiş olması lazım’ diye düşünüyor” dedi.

Listede benzer şekilde adresi kapalı olan 6 kişinin daha olduğunu ifade eden Baysal, “O kişinin vefat etmiş olduğunu bilen birisi fark edip görevlilere bildirmediği sürece durumun farkına varılması mümkün değil” dedi.

CHP ve Saadet Partili müşahitler gözaltına alındı

Konya Lisesi'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi müşahitleri polis tarafından göz altına alındı. Yaşanan arbedede gözaltına alınan müşahidin yere düştüğü görüldü.

Yurt dışı oylarının sayıldığı ATO'da gerginlik

Yurt dışında kullanılan oyların sayıldığı Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) sayım sırasında arbede yaşandı. Müşahitler ve avukatlar olaya müdahale etti.

Öne Çıkanlar