İmamoğlu'nun avukatından ‘diploma’ açıklaması: ‘İptal ederler’ diyerek hukuksuzluğu normalleştirmeyeceğiz
Gazete Pencere- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun lisans diplomasının geçerliliği ile ilgili bir süredir devam eden soruşturma ve tartışmaların ardından medyada yer alan bazı yorumlarda diplomanın üniversite tarafından iptal edileceği belirtilirken, İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan hukuksuz bir karar beklemediklerini söyledi.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Avukat Mehmet Pehlivan, "Her şeye rağmen hukuksuz bir karar beklemiyoruz. İptal ederler diyerek hukuksuzluğu da normalleştirmeyeceğiz" dedi.
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi bugün yayınlanan yazısında, İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili gelişmelerin hızlandığını ve İstanbul Üniversitesi'nin bugün raporunu tamamlayıp, İşletme Fakültesi'ne göndermesinin beklendiğini yazdı.
Selvi yazısında, "İşletme Fakültesi'nin İstanbul Üniversitesi'nin yatay geçiş işlemleri mevzuata aykırı bu nedenle verilen diploma iptal edilmeli yönündeki raporu doğrultusunda hareket edip, İmamoğlu'nun diplomasını iptal etmesi bekleniyor" dedi.
Akademik kurumların, bilimin ve özgür düşüncenin temsilcisi olarak tarafsız, şeffaf ve hukuka bağlı hareket etmek zorunda olduğunu söyleyen Avukat Mehmet Pehlivan, "İstanbul Üniversitesi 572 yıllık tarihi olan bir kurumdur. Bu nedenle, Üniversite yetkili organlarının, keyfi veya hukuka aykırı işlemlerden kaçınarak, her aşamada hukuk güvenliğini gözeteceğine inanıyoruz. Bugüne kadar böyle yaptılar" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin 2020 yılından itibaren konu hakkındaki resmi cevaplarında ve Rektörlüğün Ekim 2024 tarihli bilgi notunda yatay geçiş işleminin hukuka uygun olduğu açıkça tespit edildiğini vurgulayan Pehlivan, "Buna rağmen nasıl iptal edecekler? Buna rağmen iptal etmek, iptal kararının hukuki değil başka saiklerle yapıldığının daha büyük bir ispatı olur mu?" dedi.
‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu’
"Belli ki bu süreç İmamoğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçim yarışından diskalifiye etmeye yönelik" diyen Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü:
“O halde bu hukuksuzluğa iştirak etmek, demokratik seçim sürecine müdahale ederek onu sabote etmeye yönelik bir fiilin parçası olmayı teşkil etmektedir. Bu nedenle, bu hukuksuzluğa imza atacak ilgili kişiler hakkında yalnızca görevi kötüye kullanma suçundan değil, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu kapsamında da suç duyurusunda bulunacağız.
İmamoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında muhalefetin adayı olmaya hazırlanırken iptal kararı çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gereken üniversite diploması zorunluluğu engeline takılmış olacak.”
Avukatların daha önce yaptığı açıklamalara göre, İmamoğlu 1988'de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme bölümüne kaydoldu. 1990 yılında İstanbul Üniversitesine yatay geçiş için başvurdu. İstanbul Üniversitesi'nin yönetim kurulu 12 Eylül 1990 tarihinde başvuruyu onayladı ve İmamoğlu 2 Ekim 1990'da İstanbul Üniversitesi'ne kayıt yaptırarak ikinci sınıftan eğitimine devam etti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İmamoğlu ile ilgili lisans diplomasının "sahte" olduğu yönünde ihbarların ardından bir rapor hazırlamıştı. Bu iddialar üzerine de soruşturma başlatılmıştı.
İmamoğlu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında güçlü bir aday olarak yorumlanırken, açılan davalar ve soruşturmaları muhalefet ve İmamoğlu "siyasi" olarak yorumluyor.
İmamoğlu hakkında şu ana kadar açılmış davalara bağlı olarak hem siyasi yasak hem de hapis cezası isteniyor.
Bu davalar arasında YSK üyelerine hakaret davası, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemindeki ihaleye ilişkin açılan dava, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle açılan dava ve bir bilirkişiye yönelik ifadeleri nedeniyle açılan davanın yanısıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin harcamalarıyla ilgili başlatılan soruşturma bulunuyor.
İmamoğlu 'saçımın teli bile titremiyor' dedi: Korkaklar korkutmak için uğraşır
Kaynak:Haber Merkezi