İmamoğlu'ndan Almanya'da üst düzey görüşmeler: Almanya Dışişleri ve Maliye Bakanları ile buluştu

İmamoğlu'ndan Almanya'da üst düzey görüşmeler: Almanya Dışişleri ve Maliye Bakanları ile buluştu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve Maliye Bakanı Lindner ile görüştü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un, Berlin'in kardeş şehri olmasının 35. yılında, Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner ile bir araya geldi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Kai Wegner, İmamoğlu'nu yeniden İstanbul Belediye Başkanı seçilmesinden ötürü tebrik ederken, "Berlin özgürlüğün kenti, İstanbul da özgürlüğün kenti" ifadelerini kullandı, iki şehir arasında ekonomiden kültür ve sanata pek çok alanda iş birliğini güçlendirmek konusunda mutabık kaldıklarını vurguladı.

Özgürlük ve demokrasi vurgusu

Deutsche Welle (DW) Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre, dünyada krizler ve zorlu sınamaların yaşandığı bir dönemden geçilmekte olunduğuna işaret eden Kai Wegner, "Bu sınamalara kentlerden yanıt vermeliyiz" dedi. Yoğun krizlerin yaşandığı bir dönemde özgürlük ve demokrasi gibi değerlere özellikle vurgu yapılması gerektiğine olan inancını dile getiren Wegner, şu dikkat çekici ifadeleri kullandı: "Berlin özgürlük ve demokrasiyi temsil ediyor, İstanbul da özgürlük ve demokrasiyi temsil ediyor. İstanbul Belediye Başkanı olarak sizi burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum."

Berlin ile İstanbul arasında güçlendirilecek işbirliğinin, Almanya-Türkiye ilişkileri için de örnek olabileceğine dikkat çeken Wegner, önümüzdeki sene İstanbul'u ziyaret edeceğini açıkladı.

Savaşa karı barışın teminatı

CHP'li Ekrem İmamoğlu ise Berlin'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgularken, "Dünyada şehirlerin çağında yaşıyoruz. Çünkü dünyanın büyük bir nüfusu artık kentlerde yaşıyor. Dolayısıyla ben şehirlerimizi savaşa karşı barışın teminatı ve aynı zamanda antidemokratik tavırlara ve zeminlere karşı demokrasinin mücadeleci ruhu olarak görüyorum. Bu bağlamda başarabileceğimiz iş birliklerin sadece İstanbul'a veya Berlin'e değil, sadece Türkiye ve Almanya'ya da değil, yakın coğrafyamıza, Avrupa'ya, Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya kadar bütün dünyaya çok güçlü mesajlar vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye ile Almanya şehirleri arasında 100'e yakın kardeş şehir ilişkisi bulunduğuna işaret eden İmamoğlu, İstanbul'da bütün kardeş şehir belediye başkanlarına ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Ekrem İmamoğlu, Kai Wegner'e de bu organizasyona katılım konusunda sergilediği olumlu yaklaşımından ötürü teşekkür etti.

Final için sözleştiler

Bu arada Wegner'in, İmamoğlu ile Avrupa Futbol Şampiyonası finali için sözleştiklerini söyleyerek "Finalde, Almanya Türkiye ile karşılaştığında yine burada bulaşacağız" demesi salonda gülüşmelere yol açtı. İmamoğlu ise Wegner'e final maçına davetten ötürü teşekkür etti, "Finalin adını Türkiye-Almanya olarak belirlediği için de kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Ben de şimdiden böyle bir finalde iyi olan kazansın diyorum" sözlerini kaydetti.

Bakanlarla görüştü

CHP'li İmamoğlu'nun başkent Berlin ziyaretinin gündemindeki üst düzey siyasi temaslar da dikkat çekti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Maliye Bakanı Christian Lindner ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin uyumuna destek veren Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma'dan Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen ile görüşen İmamoğlu, ayrıca Alman Sanayiciler Birliği (BDI) İcra Kurulu Başkanı Tanja Gönner ile bir araya geldi.

Ekrem İmamoğlu, cumartesi günü BVB Dortmund Stadı'nda oynanacak Türkiye-Portekiz maçını izledikten sonra Almanya'dan ayrılacak.

Öne Çıkanlar