Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a tepki: Hataylı olarak bu ayrımcılığı, doğduğumuz günden beri biliyoruz

Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a tepki: Hataylı olarak bu ayrımcılığı, doğduğumuz günden beri biliyoruz
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Maraş'ı ziyaret etti. Erdoğan'ın Hatay'da söylediği sözlere tepki gösteren Hatimoğulları, "Bir Hataylı olarak, bu ayrımcılığı doğduğumuz günden beri biliyoruz" dedi.Maraş'ta...
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Maraş'ı ziyaret etti. Erdoğan'ın Hatay'da söylediği sözlere tepki gösteren Hatimoğulları, "Bir Hataylı olarak, bu ayrımcılığı doğduğumuz günden beri biliyoruz" dedi.

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin birinci yılında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın deprem bölgesine ziyaretleri sürüyor.

Bu kapsamda depremin merkez üssü olan Maraş'ta bulunan Hatimoğulları, ilk olarak Kapıçam Mezarlığı'ni ziyaret ederek, depremde ölenlerin mezarlarına karanfil bıraktı. DEM Parti heyeti, daha sonra Pazarcık ilçesine bağlı Çiğili Köyü’nü ziyaret etti. Depremzedeler, teslim edilmeyen konutlardan dert yandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'da söylediği sözlere dikkat çeken Hatimoğulları, iktidarın ayrımcı bir politika yürüttüğünü ifade etti.

Hatimoğulları,"Maraş’ta insanları ve köyleri seçerek destek sağladı. Erdoğan bunun en önemli itirafını dün yaptığı konuşmasında Hatay üzerinden anlattı. Bir Hataylı olarak, bu ayrımcılığı, bu mağduriyeti doğduğumuz günden beri biliyoruz. Aynı mağduriyeti Maraş'taki Alevi yurttaşımız da yaşadı. Adıyaman'daki Alevi yurttaşımız da yaşadı. Yardımlar dağıtılırken bile haneler buna göre seçildi" ifadelerini kullandı.

'Binalar ücretsiz şekilde depremzedelere verilmeli'

Depremzedelerin halen konteyner ve çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Hatimoğulları, "Bir sosyal devletin birinci görevi, yurttaşın barınma, eğitim ve sağlık sorununu çözmektir. Bu konuda atılan bir adım yoktur. Yapılacak binalara bütçe ayrılmalı, yurt içi ve yurt dışından gelen yardımlar, destekler ve fonlar birleştirilerek, binalar ücretsiz bir şekilde depremzedelere verilmeli. Çünkü bu yaşadığımız deprem sıradan bir deprem değildi. İnsanların evlerini de yıktı, işyerlerini de yıktı" diye konuştu.

'Bu depremi unutturmayacağız'

Hatimoğulları konuştuğu sırada 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Konuşmasına devam eden Hatimoğulları, "Şu anda biz konuşurken bile gürültüsü çıkan bir deprem yaşadık. Dolayısıyla burada kamusal hizmetin en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Evlerin ücretsiz bir şekilde yurttaşlara teslim edilmesi için bizler de gerekli çabayı harcayacağız. Asla bu depremi unutturmayacağız. Çünkü unutturduğumuz zaman daha büyük felaketler başımıza geldiğinde önlem almamış oluruz. Bu depremi unutturmamak bizim için çok önemli. Başka acılar yaşanmasın diye bu deprem gündemini sıcak tutacağız. Dayanışmayla yolumuzu hep birlikte açacağız” dedi.

Ortaş: Cemevi onarılmalı

Heyet, daha sonra konteynerde çalışma yürüten Narlı Cemevi’ni ziyaret etti. Cemevi Başkanı Tahir Ortaş, depremzedelerin hala kötü koşullarda yaşadıklarını anlattı. Ortaş, depolarda bulunan ısıtıcıları gizli saklı dağıttıklarına işaret ederek şöyle konuştu:

"Biz hala yardımları gizli saklı dağıtıyoruz. Çünkü hala cemevlerinin yardımlarını hazmedemiyorlar. Isıtıcılar, çok fazla kullanıldığı için yangınlar çıktı. AFAD yetkilileri altyapılarının yeterli olmadığı için ısıtıcıları topladıklarını dile getirdi. Altyapı yeterli değilse insanları neden bu konteyner kentlerine topladınız diye sorduk ve ‘bu duruma karşı idare edecekler’ cevabını verdiler. Burada cami yapıldı ama başvuru yapmamıza rağmen hala cemevi onarılmadı. Depremin hemen ardından ilk olarak Kürtler yanımıza geldi. Bizim bu anlamda bir minnet borcumuz var. Barınma sorunu çok önemli çünkü barınma sorunun çözdüğümüz zaman göçertme politikaları olmuyor” dedi.

'Saraydan ölümüzü izlediler'

Heyetin son durağı DEM Parti Pazarcık İlçe Örgütü oldu. Burada depremzedelerle bir araya gelen Hatimoğulları, depremde yaşanan can kayıplarını hatırlattı. Hatimoğulları, şunları söyledi:

"Bizim acımızı katmerleyen, insanları enkaz altında bırakan iktidarın tutumuydu. Alevi yurttaşlarımızın yaşadığı köylere o yardımların gelmeyişiydi. O iş makinalarının bizi kurtarmaya gelmeyişiydi. Şimdi yıkıntılar için, enkazın kaldırılması için veya yıkılması gereken binaların yıkılması için ihalelere çıktılar. Birden baktık ki etrafımızda yüzlerce iş makinası, yüzlerce kepçe...

Depremin ilk gününde ilk 48 saatinde o kepçeler gelseydi ve bir seferberlik ilan edilseydi inanın o kadar ölmeyecektik. O kadar canımızı kaybetmeyecektik. Bunu arama kurtarma çalışmalarına ilk andan itibaren katılan bir arkadaşınız olarak söylüyorum. Bu depremin acısına birebir tanıklık eden bir insan olarak söylüyorum. Acımızı katmerleştiren bizlerin bilerek ve isteyerek ölüme terk edilmemizdi. Adeta nüfusumuz azalsın istediler. Ölümümüzü saraydan, Ankara’dan izlediler."

'Kentimizi kendimiz inşa edeceğiz'

Hatimoğulları, şöyle devam etti: "En yakındaki kentlerden bile yardımların gelmesi için düğmeye basmadılar, talimat vermediler. Bize ilk yardımı o zamanki ismiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) gönderdi. Devrimciler, sosyalistler, Alevi kurumları gönderdi. Bu ülkenin en büyük enkazı bu iktidarın kendisidir. İmar aflarını çıkaran, deprem ihalelerini beşli çetesine peşkeş çeken ve şimdi insanlara dönüp anahtar teslim edeceğinde en az 3 milyon, 5 milyon konut fiyatı biçen bu zihniyeti buradan kınıyorum. Unutmayacağız. Dayanışarak kendimizi de kentimizi de inşa edeceğiz.”

Öne Çıkanlar