Eskişehir’de 36 yataklı yenidoğan ünitesi kapatıldı: 'Yenidoğan Çetesi' ile ilgisi mi var?

Eskişehir’de 36 yataklı yenidoğan ünitesi kapatıldı: 'Yenidoğan Çetesi' ile ilgisi mi var?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 36 yatak kapasiteli yenidoğan yoğun bakım ünitesinin 10 yataklı bölümü kapatıldı. Sendika Başkanı Dr. Derya Uğur, kararın arkasında ticari çıkarlar olduğunu savundu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 36 yatak kapasiteli yenidoğan yoğun bakım ünitesinin 10 yataklı birimi kapatıldı. Bu karar, sağlık camiasında büyük yankı uyandırırken, Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, "Eskişehir’de bir Yenidoğan Çetesi mi var?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Dr. Uğur, yüksek tıbbi donanıma sahip olan birimin kapatılmasının ardından, bebeklerin özel hastanelere yönlendirilmesinin kamu sağlığına zarar verdiğini ve ticari çıkarların öne çıktığını savundu. Sendika, kararın gerekçelerinin açıklığa kavuşturulmasını talep ederken, konuya ilişkin başvurular yapıldığını ve olayın takipçisi olacaklarını duyurdu.

Cumhuriyet gazetesinden Merve Kılıç’a açıklamalarda bulunan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, "Ülkemizde sağlık hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarının yenidoğan yoğun bakım ünitelerini oranı yüzde 44, özel sektörde yeni doğan yoğun bakım yatak kapasitesi oranı yüzde 56 iken; yüksek tıbbi teknolojik donanıma sahip olan birimin neden kapatıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Osmangazi Üniversitesi’nde yenidoğan yataklarının kapatılması, bölgedeki bebeklerin özel hastanelere mecbur bırakılarak kamu sağlığı yerine ticari çıkarların mı gözetildiği sorusunu akıllara getirdiğinin altını çizen Uğur, ortada kamu zararı oluştuğunu söyledi.

Uğur, "Halk sağlığı üzerinden ticaret yapılamaz. Sağlık hizmetleri, ticarethane mantığı ile yürütülemez” dedi.

Uğur, “Sağlık hakkı, tüm yurttaşların eşit ve nitelikli bir biçimde erişebilmesi gereken temel bir insan hakkıdır. Bizler, ulusal-kamucu-halkçı bir sağlık sistemini savunarak, özel sağlık sektörünün rant ve kâr amacıyla kamusal sağlık hizmetlerinin yerini almasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Uğur: Konunun takipçisi olacağız

Hastanenin Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman’ın bu kararı nasıl verdiğini soran Uğur, şunları söyledi:

“Başhekim karara imza atmış mıdır, kararı imzalamış ise bunu hangi gerekçelerle yapmıştır? Bu süreçte hasta yenidoğan bebekler başka sağlık merkezlerine yönlendirilmiş midir? Konu ile ilgili gerekli başvurular yapılarak olayın açıklığa kavuşturulması talep edilmiştir. Konunun takipçisi olacağımız tüm idare ve kamuoyu tarafından bilinmelidir."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar