Erdoğan giderse hangi koltuklar boşalacak?
“Türk tipi başkanlık sistemi”yle birlikte devletin işleyiş mekanizmasındaki değişiklikten dolayı, Cumhurbaşkanıyla gelip, cumhurbaşkanıyla giden yaklaşık 800 üst düzey bürokratın görev süresi seçimle birlikte sona erecek. Genel müdürler, bazı kurum ve kurul üyeleri gibi "kadro, görev ve pozisyon"lar hesaba katıldığında, iktidar değiştiğinde, değişecek bürokrat sayısı 5-6 bine kadar çıkıyor.
Cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlandığı için yaklaşık 800 üst düzey bürokratın koltuğu sistemin özelliğinden dolayı otomatik olarak boşalıyor. Aşağıdaki tabloda tam liste olmakla birlikte ilk anda göze çarpan otomatik olarak boşalacak bazı koltuklar şunlar:
İŞTE BOŞALACAK KRİTİK KOLTUKLAR
MİT, Merkez Bankası, Devlet Denetleme Kurulu, Özelleştirme İdaresi, Diyanet İşleri, Savunma Sanayii, TÜBİTAK, TÜİK, RTÜK, ÖSYM, SGK, TOKİ, AFAD, TMSF başkanları, TRT ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürleri...
Ayrıca tüm valiler, tüm bakan yardımcıları, tüm genel müdürler, tüm büyükelçiler, tüm rektörler, cumhurbaşkanlığındaki tüm ofis başkanları, oturdukları koltukları boşaltmak zorunda kalacak.
Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yayımladığı 3 sayılı kararname iki ayrı cetvelde, devletin tüm üst düzey bürokratlarını sıralıyor.
Bu 2 ayrı cetveldeki “kadro, pozisyon ve görev”lere atananların görev süresi cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlanıyor. Bu kadro, pozisyon ve görevdekilerin bir kısmını cumhurbaşkanı doğrudan atıyor, kimi cumhurbaşkanı onayıyla göreve gelebiliyor. Fakat Türk tipi başkanlık sisteminin özelliği gereği cumhurbaşkanı; bakan ve atanan tüm bürokratların yetkilerine de tek başına haiz… 1 sayılı cetvel en tepedeki bürokratları, 2 sayılı cetvel onlara göre daha tali pozisyonları sıralıyor.
İŞTE TAM LİSTE: KİMLER GİDECEK?
İşte cumhurbaşkanı değiştiğinde boşalacak üst düzey koltukların tam listesi: