Enerji Bakanlığı'nın 'İsrail ile ticaret' açıklamasına tepki: İtiraf ve çarpıtma var

Enerji Bakanlığı'nın 'İsrail ile ticaret' açıklamasına tepki: İtiraf ve çarpıtma var
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddiaların 'tamamen asılsız' olduğunu belirtti. Açıklamaya karşılık verilen tepkilerde "İyice güven zedeleyecek. İtiraf ve çarpıtmalar var" ifadeleri kullanıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yazılı açıklama ile Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu ifade etti.

'Petrolün alım satımına yönelik dahli ya da tasarrufu bulunmuyor'

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan (BTC) gerçekleştirilen petrol satış sürecine ilişkin yapılan açıklamada:

"BTC, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 18 Kasım 1999'da imzalanan milletlerarası anlaşma ve bunun ekini teşkil eden Ev Sahibi Hükümet Anlaşmaları'na istinaden işletilmektedir. Hattın Türkiye kesiminin işletimi BOTAŞ International AŞ tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International AŞ'nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır."

"Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" ifadesine yer verilen açıklamada, petrolü BTC üzerinden taşıtarak Haydar Aliyev Limanı'ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketlerin Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticarete son verme kararına saygı duyduğu ve teslim noktası İsrail olan herhangi bir yüklemenin gerçekleşmediği belirtildi.

Bakanlık açıklamasına tepki: İtiraf ve çarpıtma var

Bakanlık açıklamasını değerlendiren gazeteci Metin Cihan, "Enerji Bakanlığı, İsrail'e petrol sevkiyatına dair telaşla bir açıklama yaptı. Her zamanki gibi tartışmayı daha da büyütecek ve iyice güven zedeleyecek. İtiraf ve çarpıtmalar da var. Tek tek anlatayım" ifadelerini kullandı.

Cihan'ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımı şöyle:

"İlk cümle bir itiraf aslında. Bakanlık neden "Türkiye'den İsrail'e" değil de "Ceyhan'dan İsrail'e" yazdı biliyor musunuz? Çünkü Ceyhan dışında İsrail'e petrol ve yakıt sevkiyatı yapılan başka limanlarımız var. Sanırım, onların gündeme gelmesini istemediler.

post.png

Örneğin, İsrail'in 1 numaralı petrol tedarikçisi SOCAR'ın Aliağa Limanında kendi terminali olduğunu biliyor musunuz?

Peki ya İsrail'e Kocaeli'den jet yakıtı sevkiyatı yapıldığını?

Petrol sevkiyatında alım-satımlara karışmıyoruz deyip geçmişler ama varil başına 80 cent komisyon aldığımızı söylememişler.

Bakanlık açıklamasına göre, bir itiraf daha var. Gazze'de katliamlar sürerken, ticaretin kesildiği Mayıs ayına kadar, Ceyhan Haydar Aliyev limanından İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığını ilk kez resmi olarak açıklamış oldular.

Sonra, İsrail'in petrol tedarikçisi şirketler güya sırf bize saygıdan dolayı petrol sevkiyatı yapmamaya başlıyorlar. Ticaret yasağı onları kapsamıyormuş, isteseler yaparlarmış, ama yapmamışlar. Buna inanmamızı bekliyorlar.

Ayrıca, Ceyhan'dan çıkan petrol tankerinin varış limanını Mısır olarak kaydedip sonra İsrail'e gittiğini daha önce ispatlamıştım.

Ve merak ediyorum.

Erdoğan niçin 1 kez bile Aliyev'in İsrail'e petrol desteğini eleştirmedi? Niçin bu konuyu hiç konuşmadı? Niçin konuşulmasını istemedi?

Bakanlık'ın da itiraf ettiği üzere Azerbaycan'ın İsrail'e sattığı petrol ve yakıt önce Türkiye'ye geliyor. Peki Türkiye'den İsrail'e nasıl gidiyor? Gitmiyor mu? Buharlaşıyor mu?"

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar