Ekrem İmamoğlu'nun 'sahipsiz hayvan' yol haritası: 6 maddede İBB'nin hayvan koruma düzenlemesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'un ‘sahipsiz hayvanlar’ için yol haritasını açıkladı.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne kutlayarak konuşmasına başlayan İmamoğlu'nu dinlemeye; hayvan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşları, ve farklı partilerden milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve Veteriner Hekim Odası katıldı.
İmamoğlu, sokak hayvanları gündemine ilişkin yaptığı açıklamdan öne çıkanlar şöyle:
‘Masaya davet edilmedik’
“20 yıllık mevzuatın uygulamasından sorumlu kişilerin denetim ve takip görevini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle bir aradayız. Sokaklarda yaşayan hayvan sayısının artması ve popülasyonun kontrol altına alınamaması gibi sorunlarımız var. Sorunun tek muhatabı haline getirilen belediyelerle hiçbir görüş alışverişi yapılmaksızın yapılan bu yeni düzenleme belediyeleri idari ve adli yaptırımlarla da karşı karşıya bırakır durumda. Ne ilçe belediyeleri ne belde belediyeleri ne büyükşehir belediyeleri ne de Türkiye Belediye Birliği bu kapsamada masaya davet edilmemiş ve ortak görüş oluşturmak noktasında bir çalışma yapılmamış olması ciddi anlamda üzücüdür.
'Tek bir sokak hayvanının dahi uyutulmasına müsaade etmeyeceğiz'
Hukuken ve ahlaken vicdanen kabul edilemez. Kökünden yanlış bulsak da yapılan yasayı da görmezden gelemeyiz. Elbette çözüm bulmak konusunda yükümlüyüz. En son söyleyeceğimi baştan söyleceğimi baştan sizlere söylemek istiyorum. İBB Başkanı olarak bu süreçle ilgili yaklaşımımızı 5 başlıkta derledik. Bu başlıklar üzerinden vatandaşlara söz veriyorum bu süreçte tek bir sokak hayvanının dahi uyutulmasına izin vermeyeceğiz.
Elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştirerek 16 milyon insanımızın da huzurunu sağlayacağız
İlçe belediyelerini sürece daha fazla dahil ederek, sokak hayvanlarının tedavi koruma ve barınma alanlarını hep birlikte geliştireceğiz.
Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma imkanlarını genişleteceğiz.
Son olarak da sonuçta da yaklaşan inşallah daha güçlü ve demokratik bir iktidar döneminde ülkemizi ileriye taşıyacak ve her hususu halkıyla paylaşacak bir iktidar döneminde, uzmanlarla meslek örgütleriyle ve vatandaşlarımızla çalışarak bu yasanın hukuken ahlaken ve vicdanen uygulanabilir bilimsel ve doğru versiyonunu hep birlikte hazırlayıp hizmete sunacağız."
'Yasa uygulanmadı denetimler yeterince yapılmadı'
5199 sayılı hayvan haklarını yasasının eksik uygulandığını belirten İmamoğlu, bu eksikliklerin, bugüne yansımalarını özetle şöyle anlattı:
"Hayvanları korumaktan hayvanları uyutmaya nasıl geldik. Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi ‘ben bilirim’ zihniyeti burada da görülüyor. Daha önce yapılan yasalar da tam olarak uygulanmadığı için popülasyonun arttığını görüyoruz. Sağlıksız koşullarda yaşadıkları için zaman zaman saldırganlaşan sokak hayvanlarının artmasına sebep oldu."
İBB'nin yol haritası: 6 maddede hayvan koruma ve yaşatma
İBB'nin sahipsiz sokak hayvanları için yol haritasının 6 maddeyle şu şekilde:
“1- Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini arttırıp, yaşam koşullarımı iyileştirerek refahı yükseltmek
2- Kısırlaştırma ve aşılamalar yaparak, sayıyı sürdürülebilir bir şekilde denetim altına almak ve mutlak popülasyonu kontrol altına almak
3- Paydaşlarla iş birliği yaparak; bakımevi, tedavi ünitesi, hayvan hastanesi, araç gereç ekipman sağlayarak, insan kaynağı kapasitesi arttırılması yoluyla etkin bir performans ortaya koymak
4- Sokakta yaşayan hayvanlar için olumsuz tutumları değiştirmek, projeye destek için vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve sahiplenmeyi teşvik etmek
5- Veteriner Hekim Odaları, veteriner fakülteleri, veteriner klinik ve hastaneleri yerel yönetimler, barolar, STK’ler ve gönüllüleri de dahil ederek paydaşlarla iş birliği yapmak
6- Kurumsal yapımızı geliştirmek ve hayvan insan sağlığını korumak amacıyla Veteriner Hizmetleri ve Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin kurulabilmesi için mevzuat değişikliği yapılmasını sağlamak olacaktır.”
Konuşmasının sonunda Ekrem İmamoğlu, tüm yurttaşlara duyarlılık çağrısı yaptı.
Kaynak:Haber Merkezi