Eğitim de enkaz altında

Eğitim de enkaz altında
Eğitim- İş Sendikası’nın depremlerin ardından 11 ilde öğretmen ve öğrencilerin eğitimde yaşadığı sorunlara ilişkin hazırladığı raporda “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in toz pembe söylemleri ile sahadaki gerçekler...

Eğitim- İş Sendikası’nın depremlerin ardından 11 ilde öğretmen ve öğrencilerin eğitimde yaşadığı sorunlara ilişkin hazırladığı raporda “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in toz pembe söylemleri ile sahadaki gerçekler çelişmekte, milyonlarca öğrenci eğitim hakkına kavuşturulmamaktadır” denildi. Raporda, “2 milyon 800 bin civarında öğrencinin eğitim alamadığı”, “MEB’in öğrencilerin okula gelip gelmediğini bilmediği, çünkü öğrencileri arayıp ‘okula gelin’ diyen bir yöneticinin bile olmadığı” kaydedildi.

Rapora göre yaşanan sıkıntılar şöyle:

ÖĞRENCİLERİN YAŞADIĞI SIKINTILAR

- Öğretmen sayısının yetersizliği nedeniyle bazı bölgelerde okullar ve sınıflar birleştirilerek eğitim verilmek zorunda kalınmış, YKS’ye hazırlanan 12. sınıflara eşit ağırlık, sayısal, sözel ayrımı da yapılamamıştır.

-Yeterli branş öğretmeni olmadığı için bir çadırdaki öğrenciler haftada 2 saat biyoloji dersi görürken, başka bir çadırdaki öğrenciler 68 gündür biyoloji öğretmeni görememiştir. 

- 11 ilde her 100 öğrenciden ancak 20-25’i çadırlardaki eğitime katılabilmekte, bu da düzenli sürdürülememektedir.

- Öğrencilerin kaynak kitap eksiği had safhadadır.

- Öğrencilere öğlen yemeği verilmemektedir.

- Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’da YKS’ye girecek öğrencilerin sınava girmek için tercih yaptığı illere nasıl gideceği, ulaşım ücretini nasıl temin edeceği hususu hiç düşünülmemiştir.

ÖĞRETMENLERİN YAŞADIĞI SIKINTILAR

Deprem bölgesine gönüllü ya da geçici görevle giden öğretmenleri karşılayan, kalacakları yere götüren, okulların yerini ve durumunu anlatan bir yetkili olmamıştır. Gönüllü olarak giden öğretmenlere hiçbir ücret ödenmemektedir, yolluk ve harcırah dahi verilmemiştir, yemek ihtiyacı karşılanmamıştır. Öğretmenlerin konaklama ihtiyaçları baştan savma biçimde çözülmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eğitim-İş’in sorunların çözümüne yönelik şu önerilerde bulundu:

“Öğretmen yetersizliğinin giderilmesi için ataması yapılmayan öğretmenler bölgeye atanmalı, bölgede görevlendirilmeyi kabul eden norm fazlası öğretmenlere ücret iyileştirmesi gibi yöntemlerle cazibe yaratılmalıdır. Depremzede öğrencilerin eğitime ilişkin tüm ihtiyaçları bedelsiz karşılanmalı, LGS’ye girecek öğrenciler için kontenjanlar artırılmalı ve yatay geçiş avantajları sağlanmalıdır. YKS’ye hazırlanan öğrenciler için de bazı teknik avantajlar yaratılmalıdır. Özellikle bu iki gruptaki öğrencilere tablet/bilgisayar/internet gibi teknik destekler derhal sağlanmalıdır.”

Öne Çıkanlar