Diş Hekimleri Günü'nde ağız ve diş sağlığı zor durumda: Tedavi süreleri kısaldı, işsizlik endişesi artıyor

Diş Hekimleri Günü'nde ağız ve diş sağlığı zor durumda: Tedavi süreleri kısaldı, işsizlik endişesi artıyor
Diş Hekimleri Günü'nde ağız ve diş sağlığındaki zorluklar gündeme geldi. Artan hayat pahalılığı ve kamu hastanelerindeki yetersiz kaynaklar, diş tedavisi sürelerini kısıtlıyor. Randevu alınabiliyor ancak yoğunluk nedeniyle tedavi süreçleri aksıyor

BirGün'de Berkay Sağol'un haberine göre; Bugün (22 Kasım) Diş Hekimleri Günü, ancak Türkiye’de ağız ve diş sağlığı hem hastalar hem de hekimler için büyük bir zorluk haline gelmiş durumda.

Artan hayat pahalılığı ve sağlık alanındaki özelleştirme politikaları, ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkiliyor. Kamu hastanelerindeki ağız ve diş sağlığı merkezlerinde tedavi süreleri yetersiz kalıyor ve bu da hastaların beklentilerini karşılamakta zorlanılmasına neden oluyor. Vatandaşlar randevu alabiliyor olsa da yoğunluk nedeniyle çoğu zaman tedavi süresi kısıtlı kalıyor ve bazı işlemler yarıda kalabiliyor.

"Diş hekimleri, 10 dakikada bir hasta kabul etmek zorunda kalıyor"

Covid-19 pandemisinin ardından, diş muayenelerinin süresi 15 dakikaya düşürülmüş ve bu durum kalıcı hale gelmiş durumda. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yapılan randevularda bazı diş hekimleri, her 10 dakikada bir hasta kabul etmek zorunda kalırken, hastanelerde randevular genellikle saat 16.00'ya kadar verilebiliyor. Bununla birlikte, bazı diş hekimleri mesai saatleri dışında, ek ücretle akşam saat 22.00'ye kadar hasta kabul etmek zorunda kalıyor.

Türk Dişhekimleri Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’deki 46 bin diş hekiminden 26 binden fazlası özel sektörde çalışıyor. Kamu hastanelerindeki diş hekimlerinin sayısı ise yalnızca 17 bin civarında. Kamudan sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar ise özel kliniklere yönelmek zorunda kalıyor.

"Kontenjanlar arttıkça, yeni mezunlar işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya"

Diş hekimliği fakültelerinin sayısı 2002’de 17 iken, AKP’nin “her ile üniversite” politikasının ardından bu sayı 105’e yükseldi. Kontenjanlar arttıkça, yeni mezunlar işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Türk Dişhekimleri Birliği, fakülte açılmaması ve kontenjan sayılarının azaltılması gerektiğini vurguluyor.

"Hekimler, Tedaviye Yeterli Zaman Bulamıyor"

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Sedat Küçükay, kamu hastanelerindeki hizmetin oldukça sınırlı olduğunu belirterek, “İlk görüşmede hastanın şikayetini anlatması bile 10 dakikayı geçiyor. Tedavi süresiyle birlikte bu süre daha da uzuyor, ancak hekimler tüm bu işlemleri 10 dakikada bitirmek zorunda kalıyor. Hekim işini yapmaya çalışırken, hasta tedavi olmaya çalışıyor,” dedi. Küçükay, kamu hastanelerinin diş tedavilerini üstlenmek zorunda olduğunu ve hekimlerin işlerini yapabilmesi için yeterli zaman ve ekipman sağlanması gerektiğini vurguladı.

"Fakültede profesör yok, dekanlar diş hekimi değil"

Ayrıca, diş hekimliği fakültelerinde öğretim üyelerinin yetersizliğine dikkat çeken Küçükay, “Bu kadar üniversiteye rağmen öğretim üyesi yok. Birçok fakültede profesör yok, dekanlar diş hekimi değil. Bu durum, eğitimin kalitesiz olduğuna işaret ediyor,” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar