Deprem uzmanlarından uyarı: Bölge büyük deprem yapma gücünde

Deprem uzmanlarından uyarı: Bölge büyük deprem yapma gücünde
Afyonkarahisar gece saatlerinde 4.4 büyüklüğündeki depremle sallandı. Aynı fayda üç gün arayla iki şiddetli deprem gerçekleşirken, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den konuyla ilgili değerlendirme geldi. Ahmet Ercan da uyardı.

Afyonkarahisar üç gün içinde ikinci kez sallandı. AFAD'ın verilerine göre gece 03.14'te, 4.4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem çevre illerde de hissedildi.

Üç gün önce de yine Afyonkarahisar merkezli 3,1 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı.

Peş peşe gerçekleşen depremlerin ardından bölge halkı tedirgin oldu. Gözler deprem bilimcilerin yorumlarına çevrildi.

Sosyal medya hesabı X'ten açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, Afyonkarahisar depremiyle ilgili "Boyalı/Sinanpaşa-Afyonkarahisar’da 4,4 sığ bir deprem oldu. Bölge Anadolu Levhasının D ve orta kesimlerinde hüküm süren doğrultu atımlı fay tektoniği ile B Anadolu’nun K-G gerime rejimi arasında bir geçiş zonu. İki sistemin de etkisi var. Deprem Akşehir-Afyon Graben sisteminde" ifadelerini kullandı.

dedep.jpg

Ahmet Ercan’dan uyarı

Yaşanan sarsıntı sonrası Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Prof. Dr. Ercan, söz konusu depremin önemli olduğunu ve farklı depremlere gebe niteliği taşıdığını belirtti.

Ercan'ın ilgili paylaşımının tamamı şu şekilde:

“Afyonkarahısar-Sinanpaşa-Boyalı'da 03.14'de M4,4 büyüklüğünde bir deprem, 5 km odak derinliğinde bir küçük deprem oldu. Afyon-Karahisar-Sinanpaşa'dan Gediz, , sağ doğrultu atımlı oldu.

Kütahya-Gediz, Simav, Balıkesir-Sındırgı'ya uzanan Gediz göçüntüsü ile sağ atımlı Simav Kırığı M7,2 dolayında deprem oluşturma gücündedir. Bu Göçüntü Sinanpaşa'dan Güneybatı'daki Afyon Göçüntüsüne bağlanarak Eber, Akşehir Gölleri üzerinden Konya-Akşehir, Doğanhisar'a uzar. Türkiye'nin etkin deprem bölgelerinden birisidir. Sinanpaşa-Afyonkarahisar arası deprem boşluğu olması nedeniyle önemlidir. Bu göçüntü boyunca kızım alanlar(jeotermal) ile göller, kaplıcalar yeralması kırığın büyük deprem üretme becerisinde olduğunun göstergesidir.

28 Mart 1970 23.05'de M7,2 büyüklüğünde olan Kütahya-Gediz depremi bu kırık üzerinde olmuştu. 54 yıl önceki M7,2 büyüklüğündeki deprem Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Akçaalan Köyü odaklıydı. Tüm Batı Anadolu'yu sarsmıştı. 26sn süren depremde evlerin 3/4'ünün yıkılmasına, ayrıca 1086 kişinin ölümüne neden olmuştu.

03 Şubat 2002 Pazar günü 09:11.28 de, Afyon ilinin güneydoğusunda Sultandağı-Çay-Bolvadin ilçesi odağında, Konya-Ankara-Eskişehir-Kütahya-Isparta illerinini güçlü sarsan M6,3 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bu depremde 46 kişi ölmüş, 318 kişi yaralanmış, 622 yapı ise orta ile ağır yıkım görmüştür. En çok yıkım Çay ilçesinde gerçekleşmiş, Sultandağı ile Bolvadin ilçelerinde de yıkım oluşmuştur. Kırsal kesimde ise yoğun olarak Çay ile Sultandağ ilçelerine bağlı köylerde yoğunlaşmıştı. Konya'da bir caminin minaresi yıkılmış, altında 5 kişi ölmüştü. Bölge büyük deprem yapma gücündedir. Olacaktır, ancak ne sürede bilmiyoruz. Sağlam yerde sağlam yapı tek çözüm.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar