Deprem bölgesindeki kimliksiz definler için ‘gaiplik bildirimi’ yol olabilir

Deprem bölgesindeki kimliksiz definler için ‘gaiplik bildirimi’ yol olabilir
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı, adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya göre, enkazdan çıkarılan cenazelere otopsi yapmaya imkan bulunamadı ancak parmak izi ve diğer örnekler alınarak kodlamayla defnedildi....

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı, adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya göre, enkazdan çıkarılan cenazelere otopsi yapmaya imkan bulunamadı ancak parmak izi ve diğer örnekler alınarak kodlamayla defnedildi. Kimliksiz cenazeler için DNA incelemeleri ve eşleştirmeler sürüyor. Tespit edilemeyenler için başka bir yol daha var: Gaiplik bildirimi. T24’den Sibel Yükler’in haberine göre; TTB yayımladığı, “6-20 Şubat Depremleri” birinci ay raporunda, özellikle ilk yedi gün içinde enkazdan sağ çıkarılamayanlar arasında kimliği belirlenemeyenlere dikkati çekti.

Rapora göre, cenazelerin çoğundan DNA incelemesi için örnek alınsa da Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin sahada yaptığı gözleme göre, ilk yedi günde Kahramanmaraş’taki cenazelerin yüzde 10’u kimliği tespit edilemeden defnedildi.

FİNCANCI: ÖLÜ MUAYENESİ YAPILDI, OTOPSİ YAPILAN AZ VAKA VAR
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, kimliği tespit edilemeden defnedilenlere ilişkin DNA incelemelerinin devam ettiğini belirterek, “Ölü muayenesi yapıldı, otopsi yapılan az sayıda vaka var. Çünkü buna olanak yoktu. Cenazeler, parmak izi ve diğer örnekler alınarak kodlamayla defnedildi. Yakınları olanlardan alınan tetkikler sonucu karşılaştırmalar ve o kodlamaya göre eşleştirmeler yapıldığında cenazelerin kimliği tespit edilebilir. Böylece eğer isterlerse kendi istedikleri yere defnedebilmeleri mümkün olabilecek” diye konuştu.

KAYIP TESPİTİ İÇİN YOL
Kimliksiz definlerin tespiti için çeşitli yollar mümkün. DNA incelemesinin yanı sıra eldeki bilgilerin resmi kayıtlarla karşılaştırılabileceğini söyleyen Fincancı, “Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile belediyelerin defin kayıt sistemleri var. Hepsinin birlikte karşılaştırılmasıyla tespitler yapılabilir. Hane içinde bulunan kişilerden bir ya da birkaçı hayattaysa o hanede kaç kişi olduğunun, hatta o sırada orada misafir olan pek çok insanın tespiti yapılabilir. Birçok bilginin bir araya getirilmesiyle verileri ortaya koyabilirsiniz” dedi.

UZAK AKRABALAR İÇİN ‘GAİPLİK BİLDİRİMİ’
Fincancı, kimliği belirsiz şekilde defnedilenlerin yakınları arasında -örneğin uzak akrabalar varsa- yakınlığının ispatı için DNA incelemeleri veya bilgilerin eşleştirmeleri konusunda da gaiplik bildirimine dikkati çekti. Fincancı, şunları söyledi: “Erken dönemde kan örneği alınabilir ama geç dönemde kan alabilme olanağı olmadığı için doku örnekleri almak gerekir. Derin kas dokusu, kemik doku ve diş gibi örneklerle karşılaştırma yapılabilir. İnsanların çok yakını değilse de geleceğe dönük gaiplik bildirimi yapması gerekir.”

Öne Çıkanlar