"Deprem bölgesi için mücbir sebep hali uzatılmalı" talebi
Kartaloğlu, hayatın normale dönmediği bölgede alınan kısa vadeli kararların, ekonomik ve sosyal sorunları derinleştirebileceğini vurguladı.
"Bölge Hâlâ Normale Dönmedi"
6 Şubat depreminin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen deprem bölgesindeki koşulların hâlâ zorlayıcı olduğuna dikkat çeken Kartaloğlu, “Mali müşavirlerimiz hâlâ konteyner ofislerde, zor koşullarda çalışıyor. Altyapı sorunları nedeniyle bilgiye erişim büyük zorluklarla mümkün oluyor. Bu süreçte mücbir sebep halinin sona ermesi, bölgeyi ekonomik açıdan daha da zorlayacaktır,” dedi.
Van Depremi Örneğiyle Uzun Vadeli Çözüm Çağrısı
2011 Van depremi sonrasında uygulanan 5 yıllık mücbir sebep kararını hatırlatan Kartaloğlu, deprem bölgesi için benzer bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirtti. "Kısa süreli destekler yerine, bölgenin gerçek ihtiyaçlarını karşılayan uzun vadeli çözümler sunulmalı," diyen Kartaloğlu, bölgede altyapı yatırımlarından ekonomik teşviklere kadar geniş kapsamlı adımlar atılmasının önemine işaret etti.
"Kalıcı ve Etkili Destekler Şart"
Kartaloğlu ayrıca, yalnızca mücbir sebep halinin uzatılmasının yeterli olmayacağını, bölge için daha geniş kapsamlı projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti:
“Bölgeyi ayağa kaldırmak için kalıcı ve etkili desteklere ihtiyaç var. Aksi takdirde toparlanma süreci daha da uzar. TÜRMOB olarak hazırladığımız ‘Deprem Yaralarının Sarılmasına Yönelik Mali ve Sosyal Güvenlik Tedbir Önerilerimiz’ raporunu kamuoyu ile paylaşmıştık. İlgili tarafları sorumluluk almaya çağırıyoruz.”
TÜRMOB’un bu çağrısı, deprem bölgesindeki hayatın normale dönmesi ve ekonomik çarkların yeniden işler hale gelmesi için kritik bir uyarı niteliğinde. Alınacak kararların, bölgenin geleceğini nasıl şekillendireceği merakla bekleniyor.
Kaynak:Haber Merkezi