İddia: Erdoğan, 'bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz' dedi
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugün yayımlanan yazısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukukçu danışmanlarından yeni Anayasa konusunda istediklerine değini. Zeyrek'in aktardığına göre, Erdoğan'ın ilk isteği yüzde 50 artı 1 yerine yüzde 40 artı 1 oldu. Erdoğan'ın diğer isteği ise üçüncü dönem seçilmek...
Zeyrek, "Çok ilginç değil mi? Konuyla ilgili yetkililerle yaptığım görüşmelerde iddiayı doğrulatamadım. Ancak söylenenlere inanmak istemesem de Türkiye'de “olmaz” dediğimiz birçok şey olduğundan “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” demeyi tercih ediyorum" ifadelerini kullandı.
Zeyrek'in yazısının ilgili bölümü şöyle:
Hükümetle yakın ilişkileri olan bir isim aradı.
Tanık olduğu bir toplaşmayı (gayri resmi olduğu için toplantı yerine toplaşma sözcüğünü kullandım) ve o toplaşma sonrasında dinlediği bir hukukçunun söylediklerini aktardı.
Aktardığına göre, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya gelmiş. O toplantıya katılan hukukçulardan biri de kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa konusunda iki isteği olduğunu anlatmış.
Güya Cumhurbaşkanı Erdoğan ekibine “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” demiş.
“Neymiş o iki istek” diye sordum.
(Yanıtlar benim için çok inandırıcı gelmese de sizinle paylaşmak istedim. Zira benim inanmadığım, “o kadar da olmaz” dediğim birçok şey bugüne kadar oldu.)
★★★
-“İlki yüzde 50 artı 1'i değiştirmekmiş” dedi.
Bunu istemesi normal.
“Yerine ne koymak istiyorlar” diye sordum.
“Yüzde 40 artı 1…”
“Yok daha neler” diyerek buna inanmanın zor olduğunu anlatmak istedim. Ancak vazgeçtim. Bunun yerine diğer isteği sordum.
“Üçüncü dönem seçilmek.”
“Buna hiç inanamam” dedim. “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi artık aday olmayacağını söylemişti zaten” diye devam ettim.
Ancak konuştuğum kişi, bu iki isteğin gündeme getirileceğinden çok eminmiş gibi ısrar etti.
★★★
Çok ilginç değil mi?
Konuyla ilgili yetkililerle yaptığım görüşmelerde iddiayı doğrulatamadım.
Ancak söylenenlere inanmak istemesem de Türkiye'de “olmaz” dediğimiz birçok şey olduğundan “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” demeyi tercih ediyorum.
Neticede Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Erdoğan'ın üzerine kurulmuş bir sistem. Erdoğan (iki dönem sınırlaması gibi) yasal zorunluluk nedeniyle sistemden çıktığı anda Türkiye siyaseti sorunlu bir alana girebilir.
Bakın göreceksiniz: Yeni Anayasa tartışmaları sırasında iktidar Erdoğan'ın bir süre daha sistemde kalmasını sağlayacak bir arayışa girecek ve ilgili bir düzenlemeyi mutlaka tartışmaya açacaktır.