Davutoğlu'ndan "alevi" açıklaması yapan Kılıçdaroğlu yorumu: Sonuna kadar katılıyorum

Davutoğlu'ndan "alevi" açıklaması yapan Kılıçdaroğlu yorumu: Sonuna kadar katılıyorum
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HALK TV'de Şirin Payzın, Barış Terkoğlu ve Emin Çapa'nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun alevi kimliği üzerinden yaptığı açıklama sorulduğunda Davutoğlu: "Sayın...

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HALK TV'de Şirin Payzın, Barış Terkoğlu ve Emin Çapa'nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun alevi kimliği üzerinden yaptığı açıklama sorulduğunda Davutoğlu: "Sayın Kılıçdaroğlu’na sonuna kadar katılıyorum. İnsani kimliğinin farkında olmayan sünni kimliğini de anlayamaz alevi kimliğini de" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Altılı Masa'nın kuruluşundan itibaren beni heyecanlandıran ve bazı kriz anlarında bile hep ümitvar kılan temel şey, bir iktidar değişimi değildi. Modernleşme, ulusal kimlik oluştururken bizi çok parçaladı. Cumhuriyet, Osmanlı’nın son yüzyılının tecrübesinin üzerine kuruldu ve bir ulus oluşturma aşamasında mümkün olduğu kadar homojen bir toplum için çabalandı. Bu sebeple bazı kimliklerin kendilerini ikincil konumda gördükleri oldu, siyasal akımlar birbirleriyle tartıştılar,. Özellikle milliyetçilik, muhafazakarlık ve laiklik-modernlik.

KILIÇDAROĞLU’NA SONA KADAR KATILIYORUM

Altılı Masa’da bu alanın gerçek sahipleri bir araya geldi. Bütün kimlikleri barıştırarak bir Cumhuriyet fikri etrafında herkesin eşit olduğu, ortak kimliğin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğu bir yeni kültür inşa etme fikri beni heyecanlandırdı. Bunu yapabilirsek 14 Mayıs’ta seçimi kazanmak devrim niteliğinde olur. Sayın Kılıçdaroğlu’na sonuna kadar katılıyorum. Bana da başka şeyler geliyor, nasıl şuraya oy istersin diye. Maraş Pazarcıkta’da deprem oldu, Elbistan’da da. Enkaz altındakilere kimliğiyle gitmedik. İnsani kimliğinin farkında olmayan sünni kimliğini de anlayamaz alevi kimliğini de. 

"KILIÇDAROĞLU İLE EL ELE VERDİK"

Sayın Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi'nin ilk kuruluşunda baş başa gelmiştik. Şunu söylemiştim: Bundan sonra sizin Jakoben, otoriter, dayatmacı, 28 Şubat laikliğini özgürlükçü laikliğe dönüştürme hızınızla; bizim, Erdoğan'ın temsil ettiği dayatmacı, egoist, tek taraflı, otoriter muhafazakarlığı özgürlükçü muhafazakarlığa dönüştürme hızımız bir yerde buluştuğunda Türkiye'de barış olacak. Biz bu konuda el ele verdik. 2015 yılında koalisyon kursak ben Başbakan olacaktım, sayın Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı. Şimdi o cumhurbaşkanı, ben cumhurbaşkanı yardımcısıyım. Birimiz Sünni birimiz Alevi. Bu kimliklerin bir araya gelmesinden daha değerli ne olabilir.

ERDOĞAN'LA KRİZ YAŞADIK ÇÜNKÜ ADİL DAVRANMADI

Kriz hayatın doğasında var. Mesele hiç kriz yaşamamakta değil. Kuzey Kore’de hiç kriz duyuyor musunuz? Krizin olmadığı yerde ya mutlak despot vardır ya da demokrasi yoktur. Çözebilme kabiliyeti varsa her krizden güçlü çıkarsın. Erdoğan yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadeleyi terk ettiği için, adil davranmadığı için kriz yaşadık. Eğer Kılıçdaroğlu, ortak ürettiğimiz dökümanlara aykırı davranırsa -ki davranmayacak- evet Kılıçdaroğlu ile de kriz yaşarız. Ben kişilere değil, Allah’a ve hakikate ve millete ve değerlere sadakat gösteririm. Erdoğan bunlardan koptuğu için kriz yaşadık, bu ihanet değildi. 

ALTILI MASA KRİZDEN SONRA DAHA GÜÇLÜ

Akşener sizi sever, karşılıklı sayar diye çok mesaj geldi bana. Sayın İmamoğlu ve Yavaş’a da benzer şeyler gittiğine eminim. Akil insanlar çözümü empoze etmez, çözümün önünü açar. Biz o masada çözümün önünü açtık. Ve emin olun krizden öncekinden daha güçlü olduk. Biz bunları dışarı yansıtmasaydık bir bomba gibi infilak ederdi bir gün. Bu altı lider bundan sonra ya hep beraber kaybedecek ya hep beraber kazanacak. 

Öne Çıkanlar