Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı için muhafazakarlarla ve Kürt seçmenleri işaret etti
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması için muhafazakarlar ve Kürt seçmenlere yönelik tutumunun etkili olacağını söyledi. Davutoğlu bu durumda seçimin yüzde 60’a yüzde 40 şeklinde sonuçlanabileceği tahminin de bulundu.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin "Bizim tarafta bir hata olmazsa, bir söylem hatası olmazsa, kendi içimizde bir hata olmazsa birbirimizin işini kolaylaştırırsak, muhafazakarı soğutan bir söylem olmazsa veya Kürt seçmeni tedirgin eden bir şey olmazsa Türkiye'deki seçim yüzde 60 yüzde 40 gibi biter" dedi.
“ERDOĞAN, MALEZYA BAŞBAKANINA ‘DAVUTOĞLU’NU ZİYARET ETMEYECEKSİN’ DEDİ”
KARAR TV’de yayınlanan Elif Çakır ve Taha Akyol ile “Gündem Özel” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'ye yönelik sözlerine dair "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın böyle bir ifade kullanması 20 yılda hiçbir şey öğrenmediğini gösteriyor. Her seçimi böyle manipüle edeceğini düşünmek Sayın Erdoğan'ın 20 yılda bırakın ilerlemeyi geriye doğru gittiğini ve yanındakilerin de görevini yapmadığını gösterir." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan'ın Malezya Başbakanı'nı arayıp "Davutoğlu'nu ziyaret etmeyeceksin" dediğini söyleyen Davutoğlu, "Bu Erdoğan'ın tekelci zihniyetinin meselesi" ifadelerini kullandı.
“KILIÇDAROĞLU’NUN SECCADEYE BİLİNÇLİ OLARAK BASTIĞINA İNANACAK TEK KİŞİ BULAMAZSINIZ”
Siyasetin gündemindeki Kılıçdaroğlu’nun seccade fotoğrafıyla ilgili, "Türkiye'de Sayın Kılıçdaroğlu'nun o seccadeye ayakkabısıyla bilinçli bir şekilde bastığına inanacak aklı başında bir tek kişi bulamazsınız” diyen Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu'nun niyeti o seccadeye basarak seccadeye hakaret etmek mi? Hadi Kılıçdaroğlu'nun dine saygısına inanmadınız da aklını da mı kaybetti? Türkiye'de bir siyasetçi seçim öncesinde böyle bir şey yapar mı" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin konuşan Davutoğlu, "Bizim tarafta bir hata olmazsa, bir söylem hatası olmazsa, kendi içimizde bir hata olmazsa birbirimizin işini kolaylaştırırsak, muhafazakarı soğutan bir söylem olmazsa veya Kürt seçmeni tedirgin eden bir şey olmazsa Türkiye'deki seçim yüzde 60 yüzde 40 gibi biter." şeklinde konuştu.
“KILIÇDAROĞLU'NUN 3 YILDIR CHP ZİHNİYETİNDE YAPTIĞI DÖNÜŞÜME BAKIN, ADİL OLUN BİRAZ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir İktisat Kongresi’ne ilişkin konuşan Davutoğlu, “Birbirimizden çok kopmuşuz. 2-3 hafta önce İzmir İktisat Kongresi'nde bir konuşma yaptım. Birçok üst düzey CHP yetkilisi Sayın Tunç Soyer de dahil olmak üzere oradaydılar. "Efendim biz sizi hiç tanıyamamışız" dediler. Gerçekten tanımadık birbirimizi. Kafamızda bir kalıp vardı. Cumhuriyet Halk Partili şöyle olur. AK Parti Genel Başkanlığı yapmış Davutoğlu şöyle düşünür... Artık bu kalıpları kırdık. O kalıpları Sayın Kılıçdaroğlu kırdı, biz kırdık, Sayın Akşener kırdı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun 3 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi zihniyetinde yaptığı dönüşüme bakın. Adil olun biraz.”
“KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞINI BİR ŞANS OLARAK GÖRÜYORUM”
Davutoğlu’nun gündeme ilişkin değerlendirmelerinden satır başları şu şekilde:
“Türkiye'nin toplumsal bir uzlaşıya ihtiyacı vardı ve 6 lider Kılıçdaroğlu'nun adaylığında mutabık kaldık. Biz 1 sene içerisinde o masada oturanlar birbirimizi tanıdık. Biz önce ilkeleri konuştuk isimleri değil. Ben Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığını bir şans olarak görüyorum. Biz 1 kişiyi cumhurbaşkanı seçmedik. Önce ilkeleri tespit ettik, bir heyeti cumhurbaşkanlığı makamı için seçtik. Biz yanındayız. Yanındayız derken 2 türlü yanındayız. Birincisi destek olarak yanındayız. İkincisi de diğer kitleler CHP'li bir cumhurbaşkanı var diye tedirgin oluyorsa onlara da diyoruz 'Biz buradayız'. Bu heyet yönetecek burayı. Türkiye'de yüzde 50 +1'i ancak beraber yöneteceğiz diye ne kadar çok taraftar toplarsanız kazanabilirsiniz. Başta İYİ Parti olmak üzere diğer partilerin tabanlarının da biz bu ülke yönetiminde varız diyebilmesi için o yapı gerekir. Son dönemde Sayın Akşener'le ilgili çok spekülasyon yapıldı. Sayın Akşener de bu işin mimarıdır . Bugün AK Parti tek başına toplumsal barışı sağlayamıyor. Çünkü masanın ayaklarından biri eksik. O ayağı Erdoğan sürekli örseliyor.
"İTTİFAKTAKİ BAZI PARTİLERİN KENDİ LOGOSUYLA GİRME İSTEĞİ VAR"
Mart ayında da söylemiştim. Önemli olan 6 partinin Meclis'te çoğunluğu almasıdır. Gelecek Partisi olarak hiçbir ön yargımız yok her formüle açığız. Yeter ki biz 360'ı geçip anayasa için önümüzü açalım ya da 300'ü geçip ülkeyi rahat yönetelim. Bizim çok sağlam bir teşkilatımız, bu çınar yaprağına sadık bir topluluğuz. Ben görmek istemez miyim çınar yaprağını seçim pusulamızda? İsterim ama bir de siyasi realite var. Bu seçim bir partinin iktidar mücadelesi seçimi değil, bu seçim bir sistem değişikliğinin referandumu gibi. Gönül isterdi ki tek liste olsun. Bazı illerde CHP listesi, bazı illerde İYİ Parti listesi... Bizler de onun içinde yer alarak toplam oyumuzu maksimize edebilirdik. Önümüzde 3-4 gün var. Her partinin kendi içinde yaşadığı zorluklar oldu. Daha önce verilmiş taahhütler var biz kendi logomuzla gireceğiz diye. Her parti 45 ilde ayrı gireceğim diye düşündüğünde liste sayısı üçe, dörde kadar genişliyor. Bu sadece DEVA'yla ilgili bir durum değil. İYİ Parti'de mecliste grubu olan büyük bir parti olduğu için onlar da tek başına girme arzusu içinde olabilirler. Sayın Karamollaoğlu seçim ittifakıyla ilgili bir teşebbüs içine girdi. Ben çok açık söyledim siz 2 parti anlaşın. Biz her zaman bu tür iş birliğine hazırız. Her partinin zorlukları var kimseyi eleştirmek kastıyla söylemiyorum. İyi niyetle ümit ederim 9 Nisan'a kadar bir mesafe alınır. 4 gün içinde mecliste elde edeceğimiz çoğunluk, cumhurbaşkanı ve yardımcılarını rahat ettirecek, göstereceğimiz bir zaaf ise Cumhur İttifakı'na tekrar dirilme şansı verecektir. Fedakarlık yapalım ve olması gereken sayıya ulaşalım. Benim arkadaşlarıma çağrım budur. Altılı masa olarak çok ciddi engelleri aştık. Onun için Erdoğan bugün huzursuz. Onun için dini kullanmaya kalkıyor. Onun için her yolu, her yöntemi deneyecek. Mecliste güçlü bir Millet İttifakı çoğunluğu bir büyük değişimin olmazsa olmaz şartıdır.
"BAHÇELİ'NİN KISA DÖNEMLİ BİR SİYASİ MENFAAT İÇİN UNUTMAYACAĞI ŞEY YOK"
Rahmetli Türkeş'in vefat yıl dönümü bugün. Allah rahmet eylesin diyorum. MHP gönüllüleri 3 hilali görmedikleri bir seçim pusulasından rahatsız olurlar. Sayın Bahçeli'nin kısa dönemli bir siyasi menfaat için unutmayacağı şey yok. 4 hilali de unutuverir.
"UCUBE SİSTEMİN DEVAMINI İSTEMEYEN BİRİSİ MUHARREM İNCE'YE OY VERMEZ"
Belli partiler veya liderler belli dönemlerde yükselirler sonra düşerler. Yerleşik bir siyasi geleneğe oturmayan partiler ya da liderler, tabandan destek almayanların böyle bir yapısı olur. Bir dönem popüler olurlar. Seçime giren seçmen sadece kimi istediğiyle ilgili karar vermeyecek daha çok kimi istemediğiyle ilgili karar verecek. Bugünkü ucube sistemin devamını istemeyen birisi Millet İttifakı'na oy verecekken gidip de Muharrem İnce'ye oy vermez. Seçmenin son andaki kararı kimi istemediğine göre şekillenecek.
Bizim tarafta bir hata olmazsa, bir söylem hatası olmazsa, kendi içimizde bir hata olmazsa birbirimizin işini kolaylaştırırsak, muhafazakarı soğutan bir söylem olmazsa veya Kürt seçmeni tedirgin eden bir şey olmazsa Türkiye'deki seçim yüzde 60 yüzde 40 gibi biter. Ben seccadeyi bir hata olarak görmüyorum orada bir irade yok.”