Cumhurbaşkanı Erdoğan gazeteciliğin sınırlarını böyle belirlemişti; dezenformasyon yasası tam gaz uygulanıyor
Gazete Pencere Haber Merkezi
Kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen yasa nedeniyle son üç günde gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyası başladı. Yasa 18 Ekim 2022’de yürürlüğe girdi. Dezenformasyon yasası yürürlüğe girmeden önce çok tartışıldı. Gazeteci örgütleri söz konusu yaşanan sansür anlamına geldiğini savundu.
O dönem AKP Grup Başkanvekili olan Mahir Ünal, dezenformasyon suçunun oluşabilmesi için beş şartın olması gerektiğini söylemiş "Dolar öngörüsünde bulunan ekonomist, deprem tahmini yapan bilim adamı bu suç kapsamına girmez" demişti.
Suçtan söz edebilmek için “beş şartın beşi de olmalı” diyen Ünal şu koşulları sıralamıştı:
1.Yayılan haber gerçek olmayacak.
2.Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili gerçekdışı haber olacak.
3.Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşıyacak.
4.Kamu barışını bozmaya elverişli olacak.
5.Bunlar aleni biçimde yapılacak.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da yasa yürürlüğe girdikten sonra 4 Ocak 20223’te dezenformasyon yasasını “7. Anadolu Medya Ödülleri” programındaki konuşmasında “Terörü övmediği, şiddete teşvik etmediği, dezenformasyon yapmadığı müddetçe herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir” sözleriyle savunmuştu.
İktidar dezenformasyon yasasını geçmişte böyle savunurken son üç günde T24 yazarı, 35 yıllık gazetesi Tolga Şardan gözaltına tutuklandı. Halktv.com.tr muhabiri Dinçer Gökçe gözaltına alındı, serbest bırakıldı. Araştırmacı gazeteci, uyuşturucu ve mafya dünyası konusunda uzman gazeteci Cengiz Erdinç kelepçe takılarak gözaltına alındı. Birgün gazetesine "dezenformasyon" soruşturması başlatıldı. Bianet muhabiri Evrim Kepenek, 6 Şubat Depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili i ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK 216)’ suçlamasıyla ifadeye çağrıldı.