Çocuklarda sağlıksız beslenmenin önüne geçmek için oluşturulan proje hayata geçmeden kaldırıldı

Çocuklarda sağlıksız beslenmenin önüne geçmek için oluşturulan proje hayata geçmeden kaldırıldı
Sağlık Bakanlığı, bir önceki Strateji Planı’na çocuklarda bodurluk ve kronik açlığın azaltılması amacıyla okul yemeği programını ekledi. Uygulama hayata geçmeden stratejik plandan da çıkarıldı.

Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 Strateji Planı'nda okul yemeği programını dikkate almadı. Önceki planlarda çocuklarda bodurluğu ve kronik açlığı azaltmak için okul yemeği programı öngörülmüştü ancak bu uygulama pilot okullarla sınırlı kaldı. 2019-2023 eylem planında, tüm Türkiye'de çocuklarda bodurluğu önlemek amacıyla okul yemeği programının yaygınlaştırılması hedeflenmişti. Ancak, bu plan da 1320 pilot okulla sınırlı kaldı.

T24'ten Ceren Bala Teke'nin haberine göre; Sağlık Bakanlığı, 2019-2023 eylem planında yer alan ve uygulayamadığı okul yemeği programını 2024-2028 yılları için hazırladı plana dahil etmedi.

2022-2023 Eğitim öğretim yılının başında Türkiye’de 1,5 milyon öğrenci ücretsiz yemekten faydalanırken, 6 Şubat itibariyle Kahramanmaraşlı 11 ili etkileyen depremler gerekçe gösterilerek uygulamanın 5 milyon öğrenciye ulaşması planlanmış, kademeli olarak uygulamanın ilköğretim ve ortaöğretimi de kapsaması hedefiyle valiliklere “Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu” gönderilmişti.

Buna göre; anasınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrenciler de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacak, yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilere de günlük bir öğün ücretsiz beslenme desteği verilecekti.

Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde anasınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisinin yapıldığı, kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece MEB'e bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesi sağlanacağı da duyurulmuştu Ancak Eylül 2023’te “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” değiştirilerek 6 Şubat depreminden etkilenen 11 il haricindeki illerde anaokullarındaki öğrencilere yemek verme uygulaması kaldırıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023-2028 Eylem Planında okul yemeği yok

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı" belgesine göre; "Okul öncesi eğitimde ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması" hedeflenmişti. Ancak, bu hedef ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsamamıştı.